Gluteeniton vuokaleipä

Viikonloppu. Ruoanlaittopäivät. Tein gluteenitonta vuokaleipää.

Monta kertaa olen tehnyt tätä gluteenitonta vuokaleipää. Ja monta kertaa siitä on tullut mautonta. Viimeksi tehdessäni laitoin mielestäni suolaa aika paljon. Jo maistui leipä joltain.

Yleensä käytän tattarijauhoja ja -hiutaleita. Lisänä psylliumia ja liotettuja chia-siemeniä. Porkkanaraaste on hyvä lisä: antamaan kosteutta, mehevyyttä ja makua. (Paitsi että se maku on puuttunut.) Perustaikinaan kuuluu tietysti suola ja intiaanisokeri ja hiiva. Nesteenä vettä.

Monitoimikoneeseen kaikki aineet. Annan koneen pyörittää aineet kunnolla. Taikina saa jäädä löysähköksi.

Taikinan annan kohota tunnin verran. En pidä kiirettä.

Kun taikina kohonnut riittävästi, lappaan kauhalla sitä leivinpaperilla vuorattuihin  vuokiin.

Tasoitan taikinaa vuokien pohjia vasten, ilmoja pihalle-tyyliin. Kevyesti.

Uuniin 175-asteeseen ja annan olla reilu tunnin.

Satsi uunista ulos.

Hiukan epäröin ottaa vuokia vielä pois. Olivat vain tunnin ja 10 minuuttia.

Leivinpaperi tarttui turhankin hyvin leipiin. Mahtoiko olla ihan kypsiä vielä...

 Jäähtyneenä leikkasin pään auki. Näyttäisi olevan kypsä.




Aika hyvä rakenne. On kiinteä.


Näkyy porkkanaa olevan.

Maistoin leikatun pään. Oli makua. Aika hyvää. 




Tattari tapansa mukaan maistuu. Hiukan kitkerää, mutta ei kuitenkaan liikaa. Ei ole kuivan oloista, vaan kosteahkoa.

Sovelsin Leivotaan 5/2013-lehden sivun 52 reseptiä.


Aika paljonkin sovelsin.

Gluteeniton vuokaleipä

n. 7(-8) dl vettä *)
1/2 pkt hiivaa
3 dl tattarihiutaleita
5 (-6) dl tattarijauhoja *)
2 rkl psylliumjauhetta
2 tl suolaa
4 rkl intiaanisokeria
loraus öljyä
1,5 dl lioteettuja chia-siemeniä
porkkanaraastetta oman määrän mukaan, taisin laittaa 4 (?) dl

*) Määrissä tarkentamisen varaa. Hieman mutu-mittoja, en mitannut niin tarkkaan. Kunhan taikina ei ole liian löysää tai vetistä.

Käden lämpöiseen veteen sekoitetaan hiiva, suola ja sokeri. Lorauta öljyä. Lisää raaste. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää nesteeseen. Sekoita hyvin.

Anna kohota vedottomassa paikassa noin tunti.

Nosta taikina joko voilla/öljyllä voideltuihin tai leivinpaperilla vuorattuihin vuokiin. Taputtele ilmat pois.

Paista uunissa 175-asteessa 1-1,5 tuntia. Paiston puolivälissä voi leipiä valella siirappi/sokeri-vesi-nesteellä.

Ota vuoat uunista ulos. Anna jäähtyä hiukan, ennen kuin kumoat leivät ulos vuoista.

Missä reseptissä tahansa, kun pitää nestettä valella, valelen tällä nokkamukilla.






Kommentit







Follow

Yhteistyössä Mass.fi

Yhteistyössä Bonusway


Hanki lisää myyntiä tulospohjaisesti TradeTrackerin avulla !