Puolukkasmoothien väri - ja hiukan rakenteestakin

Käväisimme siskoni luona pari viikkoa sitten. Hän teki hyvää smoothieta kirjoittamani ohjeen  mukaisesti. Hän vain ihmetteli, kun hän ei saa siitä niin ihanan vaaleanpunaista, kuin mitä minä saan.

Noh. Täytyyhän asia tutkia. Hän oli smoothien tehnyt, kuten minäkin sen teen, ja sillä hetkellä olisin tehnyt ja mitä ohjeessakin luki.

Alla olevassa kuvassa 1 on tekemäni smoothie. Ylemmässä rivissä smoothien väri on tummempi. Mutta ei läheskään niin tumma, kuin mitä siskoni tekemä oli. Huomasin, että hiukan saa eroa veden määrää muuttamalla. Vettä lisäämällä väri muuttui vaaleammaksi. Siskoni smoothie oli sakeaa ja siten myös tummempaa kuvaan verrattuna.

Alemmassa rivissä on sama smoothie, mutta siihen olen lisännyt maustamatonta proteiinijauhetta. Käyttämäni proteiinijauhe on melkoisen vaahtoavaa. Ja sakeuttaakin hiukan enemmän, joten vettä lisäsin aavistuksen lisää.


Kuva 1. Puolukkasmoothien värierot.

Tämän smoothien perusainekset ovat kuvassa 2. Avokado (kuva 3), 2 erittäin kypsää banaania, puolukoita lapin metsistä - eli siis pakkasesta.

Kuva 2. Smoothieainekset.
Kuva 3. Ihanan kypsä avokado.

Lisäsin vielä proteiinijauhetta säkistä, kuva 3.


Kuva 3. My Protein-säkki

Ylipäätänsä raaka-aineet vaikuttavat makuun ja rakenteeseen. Hiukan raaempi banaani antaa aivan erilaisen maun, kuin tuollainen kuvan 2 kypsempi versio. Yleensä laitan smoothieen kypsempiä banaaneja, sillä niissä on enemmän makeutta, joten lisää sokeria missään muodossa ei tarvitse laittaa. Ei intiaanisokeria, ei hunajaa, ei lucumaa, ei steviaa, ei mitään.

Samoin avokadon kypsyys vaikuttaa niin makuun, kuin rakenteeseen. Nyt laittamani avokado oli juuri sellaisessa kypsyydessä, josta itse tykkään. Rakenteeseenkin se antaa pehmeyttä.

Uskoisin, että puolukkaerilläkin on väliä. Käyttämäni puolukat on saatu lapin metsistä syksyllä. Siskoni taisi ostaa omansa kaupasta. Muistaakseni olivat kotimaisia. Ja tietysti riippuu puolukoiden määrästä värityskin. Mitä enemmän puolukoita, sitä enemmän väriä. Tosin voipi olla, että minä laitoinkin vähemmän puolukoita. Ohje kun oli hiukan sellainen mutu. Ainakin tällä kerralla lapoin ruokalusikalla puolukoita mutulla (=musta tuntuu-tuntumalla).

LOPPUTULOS:

Kyseessä oli siis smoothien värin tutkiminen.

Sanoisin, että siskoni käytti smoothieen vähemmän vettä, eikä lainkaan proteiinijauhetta, joten väri oli tummempi, kuin mitä hän manaili haluamakseen.

Puolukkaerissäkin voi  olla eroa. Ja luonnollisesti, mitä enemmän puolukoita, sitä enemmän väriä. Ja mutu on aina sellainen suhteellinen käsite.

Mielestäni hänen smoothiensa oli vähintään yhtä hyvää, kuin minun tekemäni. Ja onkin mielenkiintoista maistaa jonkin toisen tekemää smoothieta. Värillä ei väliä, kunhan on punaista. Molemmat, hänen ja minun tekemäni, olivat punaisia.Kommentit