Juuressosekeitto

Tykkään sosekeitoista. Sosekeitto on helppo tehdä.


Annos sosekeittoa.
Huono asia ei ole sekään, että soseutettujen ja kuumennettujen kasvisten antioksidanteista imeytyy 40 %. Verrattuna siihen, että kasvisten syöminen sellaisenaan antaa luvun 5 %. Joten ei muuta kuin sosetta kehiin.

Sosekeitto on siitä kiva ruoka, että siihen voi laittaa sitä, mitä sattuu kaapista löytymään. Tai sitten varta vasten hommaa tarvittavat tavarat. Joskus teen sosekeiton pelkästään perunasta ja porkkanasta (kun ei muutakaan kaapista löydy).

Meidän kaapista löytyi tällä kertaa:

2 laihaa porkkanaa
puolikas isosta palsternakasta
pala juuriselleriä
4 perunaa
1 keltasipuli.

Kuorin. Pesin. Paloittelin. Kaikki kattilaan 1 tl:n suolan kera. Vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyivät. Keitin, kunnes olivat kypsiä.Mikäli ennen soseutusta tuntuu, että keitinvettä on liikaa, kaada sitä pois. Itse kaadan keitinnesteen aina ensin erilliseen astiaan. Sen sijaan, että lorottaisin sen suoraan tiskialtaaseen. Eihän koskaan tiedä, jos tarvitaankin lisää nestettä. 


Ylimääräinen keitinvesi.
 Soseutus sauvasekoittimella.


Soseutus.

Sose ennen maustamista.
Valmis sose maustetaan. Lisäsin sulatejuustoa. Nyt löytyi kaapista Olympia-sulatejuustoa. Nokare sitä. Kookosmaitoa laitan joskus. Mutta tällä kertaa näin. Hieman pehmentämään juuresten omaa makua.Nokare sulatejuustoa.
Sekoitus, jotta sulatejuusto sulaa soseen joukkoon. Sulatejuusto myös saostaa mukavasti sosetta.

Maun tarkistus. Suolan ja rakuunan lisäys.

Lisätty suola ja rakuuna.
Uudelleen sekoitus. Maistaminen. Valmis.

Maustamiseen voi käyttää juuri sitä yrttiä ja maustetta, kuin itse haluaa. Käytän välillä rosmariinia, timjamia, mustapippuriakin saatan ripsauttaa tai valkopippuria. Inkiväärikin sopii hyvin.

Tästä satsista valmista sosetta tuli noin 9 dl. EDIT 25.2.2015 n. klo 20.30: Pakko heti korjata, että saisin ensi yönä unta :-) Keittoa oli syöty parin annoksen verran. Ja rasioihin laitoin ylijääneen määrän eli sen 9 dl. Siispä tästä satsista tuli noin 1,5 litraa, reilu litra ainakin. Riittää kahdelle ihmiselle yhteen kertaan. Tai yhdelle kahteen kertaan. Soseen määrä riippuu nesteenkin määrästä. Tarkoitus oli pidättäytyä mahdollisimman vähässä määrässä nestettä. Soseesta tuli näin sakeampaa.

Mikäli haluaa proteiinipitoisen soseen, senkus lisää valmiin soseen joukkoon kypsennettyä kanaa, lohta, seitiä, porsaansuikaleita, mitä itse haluaa. Toisinaan jatkan asiaa vielä niin, että soseutan myös sen lihan/kalan valmiin juuressoseen joukkoon.

Ravintoaineiden imeytyminen on taattua ja ruoka hyvää. Sose on myös hyvä arkilounasruoka. Se on ihanan kevyttä syötävää, siitä ei tule ähkyä oloa, silti se on täyttävää. 

Kommentit