Käsityö-iita

Ajoittain tulee hirveä hinku tehdä käsitöitä.

Nuorempana tein aika paljonkin käsitöitä. Tein paljonkin kaavoista vaatteita. Kasarin alussa oli gollege-buumi. Gollege-paitoja tuli muutama. Ja tein housuja. Myöhemmin neuloin neuleita ja neuletakkeja. Melkein urakalla. Jopa virkkasin keittiöön kappaverhot.

Viimeksi muutama vuosi sitten neuloin sukkia ja huiveja. Niitä tulikin tehtyä niin paljon, että osan olen lahjoittanutkin.

Kuitenkin itselle jääneitä sukkia on muutamia. Alla olevassa kuvassa siitä kooste (kuva 1). Vasemmalla on miehen käyttämät sukat. Oikealla omani. Pitsisiä sellaisia.


Kuva 1. Sukat.
Kuvassa 2 ja 3 on vihreät sukat, jotka tein ihan kuvion vuoksi. Innostuin niin kovin kuvioista, että oli pakko kokeilla vaikka mitä. Nämä on miehellä.

Kuva 2. Vihreät sukat.

Kuva 3. Sukan kuvio lähempää.

Sukkia alkoi olemaan aikamoinen läjä, joten tein sitten tossuja (kuva 4). Niitäkin tein enemmänkin. Ja annoin eteenpäin. Ylempänä miehen tossut. Näkee, että niitä on käytetty. Toisen tossun kanta jo puuttuu. Alempana balleriinamaiset tossut. Jotka käytössä yhä itselläni. Joskus netin syövereistä löysin ballerina-ohjeen. Josta sovelsin ylemmän mallin miehen käyttöön.


Kuva 4. Tossuja.

Tein  myös muutaman huivin. Tai huivin (kuva 5 ja 6) ja pari kauluria (kuvat 7).


Kuva 5. Kaulaliina.

Kuva 6. Kaulaliinan kuvio.

Kuva 7. Lila kauluri.

Ja kaulureita tein toisenkin. Sekä kynsikkäät samasta langasta (kuva 8).


Kuva 8. Kauluri ja kynsikkäät.
Kokeilin pientä leluntapaista. Tein Hello Kittyn (kuva 9).


Kuva 9. Hello Kitty.
Nälkähän kasvaa syödessä, joten oli tehtävä isompi työ. Tein siskontytölle (silloin 4-5-vuotias) punaiset villahousut. Niistä ei ole kuvaa.

Mutta innostuin niin paljon, että tein itselleni villahousut (kuva 10). Housuosa ei näy kuvassa, mutta on ne housut. Matsaa hyvin yhteen Ainojen kanssa. Ainakin väreiltään.Kuva 10. Villahousuni.
Päälle parikymppisenä tein ompelutöitä. Tein mm. paitoja, jakun sekä samasta kankaasta ja silloin muodissa olleet cityshortsit. Lisäksi myöhemmin tein liivin ja hameita, kesämekkoja.

1990-luvun puolen välin paikkeilla tein pari mekkoa. Lurex-mekko on ollut sellainen ikimekko (kuva 11). Tosin ainakaan viiteen vuoteen en sitä ole pitänyt, mutta on tullut 2000-luvulla kyllä pidettyä.


Kuva 11. Lurex-mekko.

Kuvan 12 vaaleanpunainen mekko on kaapin perällä. En vain ole jotenkin heittänyt pois.


Kuva 12. Vaaleanpunainen mekko.

Jotenkin taas syyhyää tehdä jotain. Neuloa. Sukasta on hyvä aloittaa. Saa tuntumaa tekemiseen ja käsiala alkaa tasoittumaan. Sittenhän voisin tehdä vaikkapa neuleen miehelleni.

Kommentit