Itsetehtyä mehua - millä ?


Ostaako vai eikö ostaa laite, jolla tehdä itse mehua...siinäpä vasta kysymys. Näin kliseisesti, mutta niin todellisesti.

Olen jo monta vuotta ollut ostamatta kaupasta saatavia sokerimehuja, joita kutsutaan tuoremehuiksi. Ainoastaan luomukaupoista saatavia porkkamehuja olen ostanut. Joita saa myös suurista elintarvikekaupoista.

Olen hingunnut itsetehtyjä mehuja. En voi tänä päivänä sietää tuoremehuja mm. niiden sisältämän sokerin vuoksi. Lisäksi ärsyttää, kun ne on tehty tiivisteestä. Mitähän nekin tiivisteet mahtavat sisältää.

Siispä, kun muutama viikko sitten Strömsössä tehtiin mehua mehulingolla, tai puristimella, en nyt tiedä kumpi oli kyseessä, innostuin. He tekivät mehua juureksista ja hedelmistä. Miehenikin sanoi, että siinä on mulle sopiva uusi kotitalouslaite. Oikein hämmästyin, kuinka hän noin sanoi, sillä ajattelin juuri samaa.

Nyt olen tutkaillut asiaa. Ja niin monta kysymystä on yhä mielessä:

- mehulinko vai mehupuristin ?
- mikä merkki ?
- merkistä viis, onko se hintansa väärtti ?
- tuleeko sitä käytettyä, kun on tehari ? Tarvitsenko erillistä mehulaitetta ?Viimeisin kohta on askarruttavin alkuun. 

Sekä mehuprässiin/-linkoon ja tehariin laitetaan tavarat, laite sekoittaasötköttää, ja valmis.

Teharissa saa tehtyä smoothieta, joka on nestettä sakeampaa. Käytettävät aineet ovat kokonaisuudessaan mukana. Tarkoittaen kuorittuna ja ilman siemeniä. Perattuna. Siten minä smoothieni valmistan.

Mehuprässi/-linko tekee nestettä, jossa mahdollisesti sattumia. Eli kunnon mehua. Lisäksi mehuprässi/-linko puristaa tuotteista mehut, jolloin jää enemmän tai vähemmän kuivaa "jätettä", jonka voi jatkokäyttää esimerkiksi leivän teossa. Ja mehuprässiä voi näemmä käyttää siten, että hedelmät voi laittaa kuorineen kaikkineen puristuksiin. Tahtoo siis sanoa, että appelsiinitkin laitetaan kuorineen päivineen. Tai omenat. Tai persikat.

Olen täysin kysymysmerkkinä. Sillä muun muassa:

- omenan siemenissä on syanidia ja kertymät kerääntyvät niihin

- samoin salaattien runko-osaan

- paprikan siemenet sisältävät kapasiinia, joka saattaa aiheuttaa iho-oireita ja/tai pahoinvointia

- persikan siemenessä voi olla syanidia, joka suurina annoksina vaatii kiireellistä ensiapua.

Olen kyllä ymmärtänyt, että ei ole pakko laittaa kuorineen kaikkineen. Itse voi siis päättää, haluaako laittaa kuorineen päivineen vai laittaako pelkät hedelmälihat ja juuresten osalta hiukan kuorii pesun jälkeen. Huh helpotus !


Mehulinko ilmeisesti on kovillekin raaka-aineille, kuten porkkanalle. Joku taas sanoo, että pehmeille aineille, kuten banaanille ja avokadolle, tehari on se oikeampi paikka.

Kääk, mitä tästä ajatella ! 

Kuningaskuluttaja teetti testin joistakin mehulingoista. Testatut merkit olivat:

- Philips HR1869/30, mehulinko 
- Kenwood JE680, mehulinko 

- Bosch MES20A0, mehulinko 

- Wilfa JuiceMaster SJ-150A, mehupuristin.Testissä parhaan arvosanan sai Philipsin laite. Linkin takana olevien kommenttien perusteella Wilfaa kehuttiin. Lisäksi eräs kommentoija kehui Hurom Juiceria, joka ei ollut testissä mukana ja joka ilmeisesti on kalliimpi verrattuna testilaitteisiin.

Yllä olevan mukaan omat vaateeni laitteelta:

- helppokäyttöisyys, näppärä koottavuus
- helppopestävyys
- sopiva koko
- kannu olis kiva
- mehun oltava mehun näköistä
- sattumat ei haittaa
- mahdollisimman vähän vaahtoa kiitos
- syöttöaukon koko ei kaiketi haittaa, paloittelen aineet silti ja mielelläni
- mikäli jäämät todellakin voi jatkokäyttää, on se vaan plussaa
- hintansa väärtti.

Jos päädyn mehulinkoon/-puristimeen, niin onko se mehulinko vai mehupuristin (mehuprässi), mitä haen ? Jotenkin miellän mehuprässin kaikille raaka-aineille. Mehulinko kuulostaa "heppoiselta", vain pehmeille aineille. Kuten tehari. Mitenkähän asia mahtaa olla, ihan ei ole selvinnyt minulle.

Kaikesta huolimatta, jotenkin mieleen jäänyt kaksi vaihtoehtoa:

2) Wilfa WJ-150A, hinta halvimmillaan 138,00 €
EDIT 24.4.2016: 2) Wilfa SJ-150A, hinta halvimmillaan 129,90 € (netin mukaan, ei sis. toimituskuluja).
Haluanko itsetehtyä mehua ? Haluan. Mutta onko se tarpeellista, kun on tehari ? Vastaus on kysymysmerkki. Täytynee vielä kypsytellä tätä hankintaa.

Olen netistä kuopinut aika paljon mielipiteitä, mutta niitäkin on niin monta, että tässähän menee keski-ikäisen tädin pää ihan pyörälle. Mielelläni kuulisin lisää kommentteja ja mielipiteitä, plussia ja miinuksia, puolesta ja vastaan, joo tai ei.

Kommentit

 1. Mulla on tuo Wilfan juicemaster. Olen ollut tyytyväinen tuloksiin, mun tarpeille hyvä. Peseminen joskus vähän ärsyttää, varsinkin appelsiinimehun teon jälkeen kun hedelmälihaa jää osiin kiinni. MUtta äkkiäkös sen huuhtelee veden alla ja välillä annan liota pitemmän aikaa ettei osat värjäytyisi esim porkkanasta.
  Annikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, okei ! Eli varmaan minunkin tarpeisiin Wilfa riittäisi. Voin kuvitella, että se peseminen ärsyttää, kun mielestäni pesun täytyy tapahtua vaivattomasti. Mutta okei, jos tietää vinkit puhdistamisen suhteen, niin kaipa sen kestää :-) Olen tietoisesti jättänyt mehupuristimen hankinnan sitku-listalle, kun yleiskone olsii vielä tarpellisempi meidän käytössä. Mutta yhä kaipaan kunnollista, terveellistä mehua... :-)

   Poista
 2. Joo, eipä niitä kaupan purkkimehuja voi verrata juuri puristettuun mehuun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Anonyymi ! No ei todellakaan voi verrata :-) Olen tottunut itsetehtyihin smoothieihinkin, joten sitä kautta kaipaan itsetehtyä kunnollista mehua.

   Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !