Pääsiäisen menu

Juhlapyhien ruoat suunnittelen usein etukäteen. Ainakin alustavasti. Etenkin silloin, kun meille on tulossa kyläileviä syömään. Tänäkin pääsiäisenä siskoni perheineen tulee meille koko pääsiäiseksi.

Suunnittelussa käytän ruokasuunnittelukirjaa. Tai vihkosta. Vihkonen ei ole läheskään täynnä. Mutta on siellä viidentoista vuoden ajalta menuita. Hauska katsella, milloin ja mitä on tullut tarjottua ja kenelle. Kirjaseen suunnittelen, mitä syödään, mitä kahvihyvää, mitä välipaloiksi. Monen päivän pyhät kyseessä, joten kun etukäteen tietää, mitä syö, pyhistä nauttiminen käy helpommin ja vaivattomammin. 

Itse reseptikirjasia mulla on kaksi kappaletta olemassa. Toinen on enempi arkiruokaohjeita täynnä, toiseen olen kerännyt juhlapäivien reseptejä, kuten jouluruoat, pääsiäisherkut, vappuhyvät, muut teemareseptit, kuten valmistujaiset, tapakset, jne. Reseptit olen kerännyt mm. Pirkka- ja Yhteishyvä-lehdistä, ohjeita saatu tuttavilta ja tuttavien tuttavilta, taitaa jokunen resepti olla myös netistä. Osan ohjeista olen käsinkirjoittanut, osan leikannut lehdistä kuvineen ja liimannut kirjaan.

Reseptikirja sekä ruokasuunnitteluvihkonen.
Mitäs tänä pääsiäisenä tarjottaisiin ?

Pääasiassa pääsiäisen menu käsittää kalaa, lihaa, broileria. Lisäksi mämmiä ja pashaa.

Siskoni jo soittelikin, että saako tilata, mitä haluaa syödä.
Noh. Vastasin, että ei :-D
Koska jo tiedän, mitä hän tilaa ! Moussakaa !

Moussaka-resepti
Moussakaa yleensä laitan, kun hän tulee meille. Ja aika monena pääsiäisenä teen sitä muutenkin.

Pääsiäisenä syömme usein lammasta valkosipuliperunoiden kera. Hyvinkin perinteistä. Tänä vuonna mietiskelin, josko tekisi lammaspataa. Reseptejä riittää.

Lammaspaisti ja -pataohjeita.
Jälkkäriksi aina mämmiä kerman kera ja/tai pashaa. Mämmiä en tee itse (goodby gluteenittomuus), mutta pashan teen itse (goodby maidottomuus).

Pashaohjeita.

Sitten on ne välipalat. Ajattelin, että josko tekisi sushia ja tapaksia. Suolaisia piirakoitakin voisi tehdä. Ja smoothiet ovat hyviä välipaloja.

Tapaksista voisi laittaa hyviksi havattuina mm. potatas bravas, kebakkoja, ehdottomasti aiolia.

Muutama tapasresepti.

Kahvin kanssa sitruunamarenki kuulostaa hyvältä ja pääsiäiseen sopivalta.

Sitruunamarenkileivos

Kaipa näillä pääsee alkuun. Viimeistään kauppareissulla kun tulee hankittua tavarat, tapahtuu myös lopulliset päätökset, mitä todellakin tullaan tarjoamaan. Aivan viimeistään tiedetään, mitä tarjotaan, kun aletaan syömään. Menu elää aina siihen saakka. Saatankin tarjota kahvihyväksi vaikkapa gluteenittomia lettuja omenasoseen ja kerman kera. 

Joten, tervetuloa siskoni mun perheineen pääsiäisen viettoon tänne saaristoon !

Kommentit

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !