Nenähuuhtelukannu

Reilu vuosi sitten hommasin nenähuuhtelukannun. Jotkut sanovat sitä sarvikuonoksi. Nuhien yhteydessä se on osoittautunut oivaksi nenän putsaajaksi ja tukkoisuuden poistajaksi. Myös siitepölyaikaan se on mahdottoman hyvä apuväline pitämään röörit puhtaina ja auki.

Ystäväiseni eräs vannoo kapineen nimeen. Hän on saanut poskiontelokierteensä kuriin nenähuuhtelulla. Olen muualtakin kuullut, että säännöllinen nenähuuhtelu auttaa pitämään tulehdukset poskionteloissa kurissa.

Muutaman viime vuoden aikana olen itse ollut poskiontelotulehduskierteissä. Ennen en ole niistä juurikaan kärsinyt, mutta nykyään aina. Erään tällaisen lääkärikäynnin yhteydessä lääkäri kehotti hommaamaan nenäkannun ja käyttämään sitä. Minähän en siihen innostunut lainkaan ja sanoinkin sen ääneen. Ei tulisi mieleenikään ehdoin tahdoin tunkea vettä sieraimiin ! Ei todellakaan ! Uimassakin kun nenään menee vettä, niin yäh - ei voi olla inhottavampaa ! (Okei, voi olla, mutta se on oma asiansa.)

Kunnes sitten kyllästyin totaalisesti poskiontelotulehduksiin jälkitauteina ja nenän tukkoisuuteen. Päätin ottaa härkää sarvista ja todellakin ostin sen nenähuuhtelukannun.

Sen tein. Enkä ole katunut kertaakaan !


Nenähuuhtelukannu ja mittalusikka.

Ensimmäinen käyttökerta oli jännittävä. Mutta osasin käyttää kannua ! Ja huomasin, että se ei ole sama asia, kuin että uidessa menee vettä sieraimiin. Ainakin, jos on oikea asento liruttaa vesi sieraimista.

Ja se endorfiininen olotila huuhtelun jälkeen. Tuli niin kevyt olo ! Sai helposti ilmaa nenän kautta ! Jotenkin skarpimpi olo.

Nenäkannun käyttö on helppoa. Mitallinen suolaa ja lämmintä vettä. Ne kannuun, sekoitus/hölskytys. Valmis neste. Ei muuta kuin liruttamaan. Toimitus ottaa aikansa, kun varsinaiseen lirutteluun menee aikaa ja jälkikäsittelyssä oltava huolellinen, että kaiken veden saa poistettua onteloista. Itse varaan toimitukseen 10 minuuttia, jos huuhtelen aamulla, etenkin arkiaamuna. Mutta kaiken sen väärttiä se on. 

Mitallinen suolaa.

Lämmintä vettä.

Veden on todellakin oltava lämmintä ja suolaa riittävästi. Joskus nenä voi mennä entistä enemmän tukkoon toimituksen jälkeen, mutta kun vain yrittää sinnikkäästi, kyllä se siitä aukeaa. Ainakin seuraavalla huuhtelukerralla. Pahimpaan nuha-aikaan voi muutamankin kerran päivän mittaan huuhdella.

Olin viime viikonloppuna flunssan kourissa. Petipotilaana nuhan, kurkkukivun ja alkavan yskän kourissa. Nenä nuhasta tukossa. Nykyään nuhani eivät ole sellaisia "oikeita" nuhia. Ei, kun se jotenkin jää kuivaksi ja tukkoiseksi vain. Ärsyttävää. Ja jotenkin se aina menee siihen, että siitä tulee joko poskiontelo- tai keuhkoputkentulehdus.

Liian myöhään muistin, että hei, mullahan on nenäkannu. Alkuviikosta parina iltana huuhtelin kannulla nenäni. Nenä aukesi sen verran, että jotenkin ilma kulkee. Silti kerkesi kehittyä poskiontelotulehdus. Sain ab-kuurin.

Lisäksi sain kortisonipohjaista nenäsuihketta, jonka pitäisi myös avata nenäontelot, kun on niin tukossa. Tämä lääkäri puhui siis myös nenän tukkoisuudesta. Yhtäkkiä muistin, että viime vuonna eräs lääkäri totesi, että nenäni on auki vain noin 10 %. Ai täh !?

Aloin miettimään ittekseni lisää. Mulla ei ole aikoihin ollut kunnollista nuhaa. Nenä on vain tukossa, mutta mitään ei tule ulos. Nyt nenähuuhtelukannun ja kortisonisuihkeen yhteisvaikutuksen tuloksena nenäni on enemmän auki kuin yleensä. Tai sitten vain toisen laitteen vuoksi, mutta silti. Saan siis ilmaa. Olo on outo. Tällä tavallako pitäisi nenän kautta saada ilmaa ja pystyä hengittämään vaivattomasti ?

Jos näin on, tähän pitää pyrkiä. Nenähuuhtelukannu säännölliseen käyttöön, no matter what !

Jotta tämä ei riitä, niin todennäköisesti olen allerginen kesäajan pölyille. Joka vuosi jo peräti maaliskuusta alkaen oireilen. Oireilua jatkuu aina hamaan elokuuhun saakka. Taidan olla allerginen tyyppi, vaikka koskaan ei ole otettu mitään testejä. Oireet puhuvat puolesta.

Joka kesä sen huomaan. Kesälomastamme ollaan yleensä vähintään kaksi viikkoa putkeen merellä. Kun tullaan kotiin, menee muutama tunti ja jo nenä vuotaa ja hengästyn portaita noustessa. Merellä ei tätä ongelmaa ole. Tosin eräänä kesänä huomasin sen, että kun kovan tuulen vuoksi jouduimme olemaan maissa tavallista pidempään, tehtiin sisemmälle saarta kävelyretkiä. Silloin huomasin, että kaikki kauniit kukat, heinät ja muut siitepölyä tuottavat kasvit aiheuttavat oireita. Kun ollaan kiinni rannassa, ei ole ongelmia. Raikas merituuli pitää siitepölyt loitolla vesiviivan tuntumassa.

En käytä säännöllisesti mitään allergialääkkeitä. Edes reseptivapaita. Ehkä olisi syytä. Ainakin ja todellakin olisi syytä nenähuuhtelukannun käyttöön säännöllisesti. Kannua kun voi käyttää myös ilman nuhia. Sillee yleisen hyvinvoinnin vuoksi.

Kommentit