Gluteeniton lettutaikina II


Lettuja on tullut tehtyä lähes viikottain viime aikoina.

Johtunee siitä, että se on mun "leipä". Toki tulen toimeen ilman leipää tai "leipää" (=lettuja), mutta lettuja on helppo syödä, kaikin puolin. Lisäksi tästä satsista riittää mulle pariksi, joskus jopa kolmeksi päiväksi syötävää. Lettuja kun saatan syödä aamiaiseksi, lounaaksi, välipalaksi ja/tai  illalliseksi. Lettuihin voi laittaa erilaisia täytteitä, kuten vaikkapa tonnikalatäytettä.

Pari viime kertaa olen hiukan muutellut peruslettutaikinaohjetta. Joka on siis gluteeniton.

Muuteltu lettutaikina on paksumpitaikinainen (=kuivajauhoja enemmän) lisättynä proteiinijauheella.

Letut käyvät todellakin leivästä. Kuten alla olevat kaksi kuvaa näyttävät erään aamiaiseni kuluneelta viikolta, ei voi sanoa, että olisi huono valinta. Lettujen päällä hiukan itsetehtyä omenasosetta, mukana raejuustoa (osittain maidoton ruokavalio :->), mustaherukoita, pinaattia. Kylkeen puolikas avokadoa ja kokonainen keitetty kananmuna. Voin kertoa, että tällä annoksella pärjäsi erittäin hyvin lounaaseen asti. Ei kerinnyt näläntunne ilmaantua.Kuvien letut tehty ohjeella:

Gluteeniton lettutaikina II

2-3 dl tattarihiutaleita
4-5-6 dl tattarijauhoja
1-1,5 dl maustamatonta proteiinijauhetta
1-2 rkl intiaanisokeria
1-2 tl suolaa
4 kananmunaa
8 l (manteli)maitoa/vettä (joko fifty-fifty tai oman maun  mukaan)
loraus öljyä, ei pakollinen.

Riko kananmunien rakenne. Lisää hyvin sekoittaen maito/vesi ja muut aineet. Taikinaa ei tarvitse välttämättä turvottaa.

Paista taikinasta öljyllä, voilla tai sekä että räiskäleitä.
Kuiva-aineita eli tattarihiutaleita ja -jauhoja (tai muita jauhoja, kuten maissi-, riisijauhoja, tmv.) voit muutella oman maun ja tuntemuksen mukaan. Ei ole niin tarkkaa seurata ylläolevaa ohjetta sikäli, että jokainen varmaan tietää oman mieltymyksensä. Ja jos ohjetta noudattaa orjallisesti, ei voi tulla huonoa.

Kun taikinassa on enemmän kuiva-aineita, tulee letuistakin paksumpia. Niissä on niinku enemmän tavaraa, ei ihan pannukakun paloja, mutta sinne päin. Riippuu tietysti taikinamäärästä, jonka paistaa pannulla per lettu.

Itse teen mielelläni ns. isoja lettuja. Ne paistaa aika nopeasti ja niissä on sitten syötävääkin. Ja jos käyttää lettujen täytteenä kovin lihottavia aineita, kuten kermavaahtoa sun muita ihania herkkuja, ei niitä ehkä tule laitettua niin paljon isojen lettujen päälle, kuin pienempien lettujen päälle. Tai ainakin ns. herkkujen kokonaismäärä yhteensä lettujen määrästä laskien on pienempi. Näin voisin kuvitella...voin kyllä kuvitella myös huijaavani itseäni.


Kommentit