Omenaviinietikasta on moneksi


Joskus 80-luvun puolivälissä vanhempamme käväisivät Australiassa oleskellen siellä kuukauden siellä asuvien tuttaviemme luona.

Palatessaan heillä oli tuliaisina mm. yksi tapa, jota me lapsetkin "jouduimme" noudattamaan. Aamuisin tyhjään vatsaan ruokalusikallinen omenaviinietikkaa lasilliseen vettä sekoitettuna. Oli kuulema hyväksi ja erittäin terveellistä.

Tapa jäi jossain vaiheessa unholaan, totta kai. Kunnes törmäsin tähän tapaan muutama viikko sitten internetissä aivan yllättäen.

Meiltä löytyy Rajamäen Omenaviinietikkapullo monen vuoden takaa. Enkä muista, mihin olin sitä ajatellut silloin käyttää. Todennäköisesti salaatinkastikkeeksi.

Korkkasin pullon viime viikolla. Aamuisin ennen aamupalaa lorautan siitä tilkan lasiin, lasiin vettä ja juon seoksen. Tiedä sitten,  pitäisikö omenaviinietikan olla luomua (todennäköisesti, koska silloin sitä ei ole massatuotettua ja pilattu - lue: kaikki ravintoaineet hävitetty - liialla lämpökäsittelyllä) mutta koska mulla nyt on Rajamäkeä, käytän sen loppuun. Seuraava ostamani pullo taitaa olla luomua.

Omenaviinietikka luomu - LIEMET, KASTIKKEET & MISOT - 4106060100950 - 1
Luomu omenaviinietikka. Kuva www.ekolo.fi.
Omenaviinietikka
Rajamäen omenaviinietikka. Kuva www.rajamaen.fi.
    

Ja miksi käytän omenaviinietikkaa ?

1) Ensisijaisesti vatsan ja suoliston hyvinvointia tukemaan.


Kun vatsa ja eritoten suolisto voi hyvin, voi koko ihminenkin hyvin. Vaikka suurimmaksi osaksi olenkin gluteenittomalla ja (osittain) maidottomalla ruokavaliolla, haluan silti avittaa olotilaani. Omenaviinietikalla saa hyvää bakteerikantaa, entsyymituotantoa ja suolahappojen tuotantoa tukevaa ruoka-ainetta.


2) Sen näkee naamasta, sen hyvinvoinninkin. Omenaviinietikkaa voi käyttää myös ulkoisesti kauneudenhoitoon.

Jostain syystä naamani kukkii tällä hetkellä, taas. Yleensä alkukesästä auringon ja jonkin (veikkaan tomaattia) ruoka-aineen yhteisvaikutus on sellainen, josta AINA saan suorastaan paukamia naamaani. Niin nytkin. Tässä iässä ei kyllä enää haluaisi mitään näppyjä naamaansa.

Kokeilin laimennettua omenaviinietikan ja veden seosta vanulapulla paukamakohtiin. Ohhoh ! Sen tein tänä aamuna extempore ja täytyy sanoa, että jo puoleen päivään mennessä iho paukamien osalta oli rauhoittunut huomattavasti.

Ei edes Bebanten-voide auttanut näin hyvin  - ainakaan näin äkkiä.

Lisäksi omenaviinietikan sanotaan pienentävän ihohuokosia ja tasoittavan ihon punakkuutta. Se tasapainottaa ihon pH-arvoa ja siten sitä voisi kutsua ihonhoitotuotteeksi.

Ohje: 1 tl omenaviinietikkaa, 1,5 dl vettä.

3) Hiuksetkin hyötyvät omenaviinietikasta. Hiustuotefriikkinä tätähän on kokeiltava.


Omenaviinietikan väitetään poistavan muotoilutuotteet hiuksista ja tekevän hiuksista pehmeät ja kiiltävät. Hiero etikkaa hiuksiin sampoopesun jälkeen ja huuhtele huolellisesti. Välttämättä hoitoainetta ei enää tarvita.

Ohje: 2 tl omenaviinietikkaa, 1 dl vettä.


4) Rauhoittaa auringon polttamaa ihoa.


Auringon polttamaa ihoa voi hoitaa sekoittamalla yhden desilitran etikkaa reiluun puoleen litraan vettä. Kasta pyyhe seokseen ja aseta palaneelle iholle. Omenaviinietikka tasapainottaa ihon toimintaa, nopeuttaa paranemista ja ehkäisee kivuliaiden rakkuloiden ilmestymistä.

5) Neutralisoi jalkahikeä


Talviaikaan jalat hikoavat talvisaappaissa. Kesäaikaan jalat hikoavat helteillä. Jalkahikihän on sellaista, että tuntuu, kuin sitä ei saisi pestyä lainkaan pois. Omenaviinietikalla sekin onnistuu.

Sekoita pesuvatiin pari desilitraa etikkaa reiluun puoleen litraan vettä. Upota jalat seokseen 15 minuutiksi ja huuhtele. Etikka desinfioi hikisiä jalkoja ja neutralisoi hajua.

6) Luonnollisesti ruoanlaitossa se on oiva tuote vaikkapa salaatinkastikkeille ja marinadeihin.

Siinä ne tärkeimmät vinkit meidän perheen käyttöön. Näin ensi alkuun.

Ja paaaaaljon lisää omenaviinietikan käytöstä löytyy täältä.


Kommentit

 1. Silloin aikoinaan omenaviinietikkaa käytettiin estämään virtsatietulehduksia ! T. SS

  VastaaPoista
 2. Ja taas todettiin, kuinka moneen omenaviinietikasta on :-) Tepsii moniin sairauksiin ja vaivoihin.

  VastaaPoista
 3. Tänään aion kokeilla hiuksiin! Ehkäpä aamulla myös hörppään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hompsan Tuusa (ihana nimi, voi kun olisin itse keksinyt :-D) ! Kokeilepa hiuksiin ja kerro kokemukset, innolla jään odottamaan ! Ja hörppää ihmeessä ! Siihenkin tottuu ;-) siis makuun. Jää suorastaan kaipaamaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !