Detox, suomeksi detoksifikaatio


Kaikki varsinaiset puhdistuskuurit, paastoamiskuurit ja nesteenpoistojutut olen tähän mennessä ohittanut itselleni tarpeettomina. Keväällä vielä olin sitä mieltä, että en halua esimerkiksi mitään detox-teetä kaappiini. En tarvitse puhdistautumista tai turvotuksen poistoon mitään aineita.
Kunnes ajattelin kokeilla ja ostin detox-teetä. Hyvää teetä oli ja ajattelin, että kyllä tätä voi juoda ihan tavallisena teenä, ei detox-ajattelumaisesti. Jossain vaiheessa huomasin, että ihan kuin kehon turvotus olisi vähentynyt: sain housut jalkaani sutjakammin.Turvotuksen vähenemiseen vaikuttaa varmasti myös viherjuomat, joita nautin päivittäin. Viherjuomat kun kuuluvat myös detox-aineisiin (mm. chlorella-levä on elimistöä runsaasti puhdistava viheraine). Itse en juo viherjauheita niinkään detox-ajatelun vuoksi, vaan että saisin tarpeellisia ravintoaineita, joita niissä on. Joskus kasviksia ei ole aterialla, joten käytän viherjauhetta korvaamaan niitä. Sillä ei tietenkään korvata kaikkia päivän kasvisannoksia, mutta se onkin hyvä lisä parantamaan ruokavalion ravintoarvoa ja antioksidanttien saantia.

Lisäksi viherjuomat pitävät elimistön happo-emästasapainon kohdillaan. Itse ainakin kärsin liiallisesta happokuormasta, jota saan liiankin helposti esimerkiksi viljoista. Myös pinnallinen hengitys (tämä on mun suuri heikkous) ja stressi (toinen suuri heikkouteni) voivat lisätä kehon happamuutta. pH-tasapainon paranemisen tunnen korkeampana energiatasona, vähempänä turvotuksena, parempana unena ja nopeampana palautumisena liikunnasta ja arjen rasitteista. 

Uskon siis, että detox-teen ja viherjuoman yhteistyönä turvotus on laskenut. Asiaa auttanee myös liikunta, mutta aina se ei vie turvotusta pois. Joka tapauksessa, kun olen juonut detox-teetä ja viherjuomia, olen huomannut selkeää turvotuksen laskua kehossani. Itse asiassa en ole edes tajunnut, että mun kehossa on turhaa turvotusta. Luulenpa, että turvotuksen vuoksi myös silmänympärykseni on hirmu turvonneet. Ei varmaan mikään tuulesta temmattu teoria, vai ?

Mitä detox sitten tarkoittaa ?

Suomalainen sana on kaiketi detoksifikaatio (haitta-aineiden puhdistustyö), jonka tarkoituksena on elimistön puhdistautuminen kemikaaleista ja muista vierasaineista.  Maksassa, munuaisissa, ihossa ja keuhkoissa tehdään jatkuvasti tätä puhdistustyötä. Vierasaineita pääsee kehoon kosmetiikasta ihon kautta, hengityksen kautta ympäristöstä ja ilmansaasteista sekä ruoasta. 

Detox-kuurille ei ilmeisesti ole tarkkaa määritelmää. Se voi tarkoittaa erilaisten yrttitippojen lisäämistä juomaveteen, siirtymistä kasvispitoiseen ruokavalioon, alkoholista ja kahvista luopumista tai vaikka suolihuuhteluiden tekemistä. Näiden kuurien pituudet vaihtelevat kolmesta päivästä kolmeen viikkoon.

Yleensä kuurit pitävät sisällään paljon kasviksia ja hedelmiä, joilloin niistä saadaan paljon kuitua, joka on muutenkin terveellisen ruokavalion mukaista. Terveysvaikutukset eivät kuitenkaan mitenkään liity detoxiin. Yleensä kuuriin kuuluu se, että juodaan paljon vettä, joka lisää virtsaneritystä ja edistää siten munuaisten kautta poistuvien kuona-aineiden poistumista.

Ruokavalion korjaamisen lisäksi putsausta voi voimistaa esimerkiksi joogaamalla, tekemällä hengitysharjoituksia ja lepäämällä riittävästi. Myös stressiä ja ärtymystä aiheuttavien asioiden karsiminen virkistää. Omilla valinnoilla siis voi auttaa kehoa pysymään puhtaampana.

Mitä siis jää käteen ?

Kohtuus on parasta tässäkin asiassa. Puhdistautumista voi tehdä luonnollisesti katsomalla, mitä suuhunsa laittaa ja riittävä nesteen (veden) juominen, riittävä lepo ja stressitön elämäntapa. Hyvinvointi voi olla elämäntapa, ei erillinen osa elämää. Itse tulen juomaan detox-teetä ja viherjauheita, karsin viljoja ja maitotuotteita, yritän levätä riittävästi ja yritän olla stressaamatta. Jokin osa-alue tulee varmasti kaipaamaan jatkuvaa skarppaamista itsellänikin, mutta varmasti ajan myötä se onnistuu aina paremmin. Mutta en todellakaan aio ottaa siitä mitään stressiä.

Mikäli huomaan edistymistä, aina parempi. Turvotuksen väheneminen ja yleinen hyvinvointi on kiva olotila, josta ei mielellään luovu.


Kommentit