Jouluaaton illallismenu


On se aika vuodesta, jolloin alan suunnittelemaan joulun menuuta. Pyrin ajoittamaan sen aina marraskuun puolen välin paikkeille. Joskus se on hiukan ennen marraskuun puoliväliä, joskus hiukan jälkeen puolen välin. Mutta aina se on marraskuun aikana. Paitsi viime vuonna.

Jouluruokien ja -aaton ruokailun suunnittelu alkaa selailemalla Syystunnelmia ja JOULUN ODOTUSTA-kirjaa sekä reseptikirjaa, johon olen koonnut reseptejä, jotka koskevat nimenomaan näitä juhlapyhäpäiviä, kuten joulua, pääsiäistä, vappuakin, muita teemaruokia, kuten tapas. 


Suunnittelu alkaa.

Kirjasta suorastaan rakastan Saariston Joulu-osiota. Johtunee siitä, että asun saariston pääkaupungissa.

Saariston joulu

Jouluaaton ruokatarjoilu menee yleensä aina saman kaavan mukaan.

Ensin tarjoillaan kalaa eri muodoissa. Keitettyjen perunoiden kera tarjolla on vaikkapa sinappisilakkaa, sillivatia ja graavilohta. Eräänä jouluna meillä oli graavattua siikaa. Graavattu siikaa oli meillä myös hääruokailussa, joten se ei ole mikään kummajainen meille.


Silliä ja silakkaa

Lohi

Jotenkin tykkään pateista. Olen tehnyt Raidallista pateeta (punajuuri-porkkana) sekä Porkkana-feta-pateeta. Pateet sopivat erinomaisesti myös kalapöytään ja kylminä tykkään niitä syödä vaikkapa saaristolaisleivän päällä. Pateissakin maku vain paranee, kun on antanut olla pari päivää ennen tarjoilua makustumassa.

Patéet

Jo kalojen kanssa tarjoillaan rosolliakin. Sen teen aina itse alusta saakka. Juurekset kuorin ja keitän, paloittelen pieniksi kuutioiksi ja asetan tarjoiluastiaan. Tämän teen yleensä aatonaattona tai vielä päivää aikaisemmin. 
Moni sekoittaa kaikki rosolliainekset sekaisin, mutta minun tapani on tarjota aineet erikseen. Jos joku ei pidä sillistä tai sipulista, voi ne helposti jättää lautaseltaan pois, kun asetan ne alla olevan kuvan mukaisesti eritellyiksi. Tosin aineksien välissä olevat paperit siistin nätimmiksi, ennen kuin asetan tarjoiluastian joulupöytään.

Vuoden 2014 rosolli.

Meillä jouluruokailu menee pitkän kaavan mukaan ajallisestikin. Rauhassa syödään. Tällä tavalla jaksaa syödä lisää.

Seuraavaksi siirrytään liharuokien pariin. Joka joulu kinkku on se must. On se sitten uunikinkku tai palvikinkku. Ja kinkun kanssa aina itsetehtyä sinappia. Joskus laitetaan myös kalkkunaa.


Kalkkunaa ja kinkkua

Sinappia

Kinkun kanssa maistuu tietysti peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikko. Laatikot pyrin valmistamaan hyvissä ajoin marraskuun puolella pakkaseen odottamaan varsinaista kypsennystä. Toisin sanoen, teen laatikot valmiiksi siten, että ne tarvitsee enää laittaa uuniin kypsenemään jouluaattona. Tosin tässä on se ikävä puoli, että laatikot maustuvat yleensä seuraavilla lämmityskerroilla, joten  oikeastaan vasta joulupäivästä lähtien ne pääsevät oikeuksiinsa makujensa puolesta. Kaikki laatikot teen gluteenittomina sekä laktoosittomina.

Joulun perinteiset laatikot

Eräänä jouluna tein muiden joululaatikoiden lisäksi kasvisruukun. Eräänlainen laatikoiden  korvike sille, joka ei tykkää perinteisistä joululaatikoista (porkkana, lanttu, peruna).

Kasvisruukku


Tähän saakka kun ollaan päästy, on aika hetki huilata syömingien suhteen.

Jälkiruoaksi teen aina jotain hyvää. Monena jouluna olen tehnyt puolukkajäädykkeen. Ainakin niinä jouluina, kun ollaan saatu syksyllä puolukoita metsästä. Tänä vuonna on ollut mahtava puolukkasato, joten puolukkajäädyke voisi olla hyvä vaihtoehto jälleen kerran. Viime vuonna puolukoita ei meillä ollutkaan.

Eräänä jouluna tein suklaamoussea. Alusta asti itse vatkattuna ja puleerattuna.


Toinen jälkkäri on sitten kahvi/tee avecin kera. Sekä tietysti itsetehdyt piparit ja/tai pullat ja muut kahvikakut.

Nyt enää kauppaan ostamaan ainekset ja laatikoiden tekoon !


Kommentit