Vuokaleipä (glut.), joka onnistui lähes täydellisesti


Olen monta kertaa tehnyt gluteenitonta vuokaleipää. Koskaan se ei ole vielä täysin onnistunut. Omasta mielestäni. Aika lähelle täydellistä olen päässyt, mutta jokin siinä on aina mättänyt pitkän päälle. Viimeistään se on mättänyt, kun se murustaa niin paljon.

Paitsi viimeksi, kun tein vuokaleipää. Juuri ennen joulua. Jouluksi. Ohje on saaristolaislimpun resepti hiukan muokattuna.

Tätä ohjetta olen ennenkin muokannut gluteenittomaksi, mutta vaikka se on aina ollutkin hyvää ja maukasta, on se silti murustanut aika paljon. Oli limppu sitten ollut pakkasessa tai ei. Ohessa kuitenkin alkuperäinen ohje:

Saaristolaislimppu (2-3 kpl)

1 l piimää
½ pkt hiivaa
3 dl siirappia
½ tl suolaa
2½ dl mallasta (Tuoppi-kaljamallas)
3½ dl ruisjauhoja
3 dl vehnäleseitä
10 dl vehnäjauhoja

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Sekoita siihen hiiva, suola ja vehnäleseet. Sekoita joukkoon jauhot. Anna taikinan kohota 1½ tuntia. Paista 175 asteessa 1 1/4 - 1½ tuntia. Voitele siirappivedellä paistamisen loppupuolella sekä heti, kun leivät ovat valmiita. Odota muutama päivä ennen pakastamista.

Tämä on siis alkuperäinen resepti, jonka olen muutamia vuosia sitten saanut. Ohje on annettu suullisesti. Koska en käytä enää vehnäjauhoja, olen tuunaillut ohjetta. Ja tarkkasilmäisimmät huomaavat, että muutenkin yo. ohje on ei nyt harhaanjohtava, mutta ihan kuin siitä puuttuisi jotain. Jokin vaihe tai jotain.


Itsetehty vuokaleipä.


Anyway.


Tein siis tämän ohjeen mukaan tuunattuna kaksi muhkeata vuokaleipää, gluteenittomina. Rakenne, maku, koko olivat juuri sitä, mitä toivoinkin. Koska tuunailen ohjetta hiukan mutun mukaan, fiiliksen mukaan, tulisi näille leiville ohjeeksi jotakuinkin:

Gluteeniton saaristolaislimppu

1 l omenamehua (tai piimää tai vettä)
½ pkt hiivaa
3 dl siirappia
½-1 tl suolaa
2½  dl mallasta (Tuoppi-kaljamallas)
3 dl tattarihiutaleita (tai kaurahiutaleita)
n. 10 dl tattarijauhoja
loraus öljyä
siirappivettä voiteluun paistamisen aikana

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Sekoita siihen hiiva, suola, siirappi, maltaat ja öljy. Lisää hiutaleet. Sekoita joukkoon osa jauhoista. Lisää jauhoja, kun edellinen satsi on sekoittunut taikinaan. Lisää kaiken kaikkiaan sen verran, että taikina jää löysäksi, mutta silti on kiinteän tuntuinen. Voi olla, että kaikkia jouhoja ei tarvitse käyttää. Vaivaa taikinaa riittävästi esim. sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Kun taikina irtoaa aika kivasti koukuista ja astian reunoista, laita taikina kohoamaan noin 1½ tuntia. Voitele vuoat huolellisesti tai laita vuokiin leivinpaperi. Nosta taikinaa kauhalla vuokiin. Painele varovaisesti taikinaa vuoissa välttääksesi turhat ilmakuplat valmiiseen vuokaan tuleviksi. Vuoat saavat jäädä hiukan vajaiksi. Paista 175 asteessa 1 1/4 - 1½ tuntia. Voitele siirappivedellä paistamisen loppupuolella sekä heti, kun leivät ovat valmiita. Odota muutama päivä ennen pakastamista.

Tällä kertaa tein ensimmäistä kertaa ikinä sen, että vaivasin taikinaa taikinakoukuilla vatkaimen kera. Halusin kokeilla, josko siitä olisi hyötyä. Eli että saisin kehitettyä taikinaan sitkoa. [Meillä ei yhäkään - byäähh - ole yleiskonetta, jota olen vuoden haikaillut. Itse asiassa meinasin sen jo tilata netistä, mutta haluamaamme mallia ja väriä ei enää ollutkaan myynnissä :-( ] 

Koska leipäni onnistuivat älyttömän hyvin, halusin vertailla niitä kaupan saaristolaislimppuun. Siispä ostin kaupasta, ja lähinnä miestäni varten, mutta myös vertailuksi, Jurmon saaristolaislimpun.


Kaupasta ostettu saaristolaislimppu.

Täytyy kyllä sanoa, että oikeesti tekemäni leipä ei hävinnyt maussa lainkaan ostetulle. Lisäksi itsetehty leipäni oli kookkaampi. Alla olevassa kuvassa on siitä vertailu. Lautasella olevat leipäviipaleet ovat selvästi eri kokoa. Kuvan lautasella ylempi on minun tekemäni, alempi Jurmon saaristolaislimpun viipale.


Leipäviipaleiden koot.

Rakenne tekemissäni leivissä oli kestävä. Tarkoitan, että leipä ei juurikaan murustellut. Nyt kävi melkeinpä niin, että kaupan limppu murusteli enemmän.

Toisen vuokaleivän vein siskolleni joulutuliaisiksi. Siskoni mielestäni se oli hyvää.


Kommentit