Hiuskosmetiikan sulfaatit ja silikonitkuva: mtv.fi/teemasivut 


Tässä taannoin meuhkasin metyyli- ja metyylikloori-isotiatsolinonista. Etsiessäni niistä tietoa, törmäsin muihinkin aineisiin, joita käytetään kosmetiikka-aineissa ja joista toki olen kuullut, mutta en välittänyt tuon taivaallista. Kunnes päänahkani kunto askarrutti ja paljon.Metyyli- ja metyylikloori-isotiatsolinonin tiedetään olevan erittäin herkistäviä aineita, ja niiden tiedetään aiheuttavan erittäin voimakkaita allergiareaktioita. Näiden kahden aineen seos tunnetaan myös nimellä Kathon CG. Aineita käytetään kosmetiikassa säilöntäaineina.

Tietoa hakiessani jäi mietityttämään sulfaattiset aineet, joita tungetaan kosmetiikkatuotteisiin, ja jotka aiheuttavat myös reaktioita. Sulfaattien yleisimpiä inci-nimiä ovat mm.

 • Sodium laureth sulfate (SLES)
 • Sodium lauryl sulfate = natriumlauryylisulfaatti (SLS), myös Sodium Coco Sulfate
 • myös Ammonium Laureth Sulfate
 • ja Ammonium Lauryl Sulfate.

Kaksi ensimmäistä (SLES js SLS) ovat yleisimmin käytettyjä sulfaatteja pesevissä aineissa (shampoo, suihkusaippua, hammastahna, jne.). Ne ovat vahvasti puhdistavia aineita, jotka kuivattavat sekä hiuksia että hiuspohjaa. Kyseiset aineet siis saattavat kuivattaa ja ärsyttää päänahkaa tai ihoa ja olla syypäitä oman päänahkani kuntoon.

Tietoa kun hain, sain selville, että hiustenlähdöstä kärsivien kannattaa valita sulfaatittoman shampoon, sillä jo tällä yksittäisellä valinnalla voi huomata selvän eron hiustenlähdön rauhoittumisessa. Kuivasta hiuspohjasta kärsivien kannattaa vaihtaa sulfaatittomaan shampooseen, samoin kutiavien ja kuivasta hilseestä kärsivien. Eron pitäisi huomata nopeasti, jo muutaman käyttökerran jälkeen.

Mullahan päänahka kutisee, on kuiva, siinä on hiuslähtökoloja, kun hiuksia on lähtenyt, hiuslaatu luonnostaan kuiva ja vielä kuivempi näemmä sulfaattisten shampoiden vaikutuksesta. Siispä sulfaatittomat shampoot mulle, kiitos.

Monet sulfidit voivat olla myös haitallisia ympäristölle, sillä ne mm rehevöittävät vesistöjä. Eikä kaikkia sulfaatteja voida poistaa vedenpuhdistusprosessissa.

MITÄ SULFAATIT SITTEN OVAT

Shampoo on yleensä 95-97% vettä ja peseviä aineosia, tensidejä. Sulfaattia käytetään shampoossa pesevänä aineosana eli tensidinä. Koska yleensä halutaan, että tuote vaahtoaa runsaasti, käytetään sulfaattia, joka on vaahtoava ainesosa ja on edullinen raaka-aine valmistuksessa. Sulfaatit tehdään joko kookoksesta tai synteettisesti. Kookoksesta voi tehdä voimakasta sulfaattia tai miedommalla jalostuksella sulfaatitonta tensidiä. Myös maissista tai sokereista tehdään mietoja tensidejä.Suurimman ekoteon tekee shampoon valinnassa, jos valitsee sulfaatittoman shampoon. Yleensä hellävaraisimman valinnan tekee, jos valitsee sulfaatittoman shampoon. Väriä säästävimmän valinnan tekee valitsemalla sulfaatittoman shampoon, sillä sulfaatti kuluttaa värjättyä hiusväriä. Jokapäivä-pesevien kannattaa käyttää sulfaatittomia shampoita säästääkseen hiuspohjaa liialta ärsytykseltä.

Koska sulfaatiton shampoo vaahtoaa huonommin, shampoo kannattaa levittää huolella kostutettuihin hiuksiin. Ennen hiuksiin viemistä sulfaatittomat shampoot kannattaa hieroa käsien välissä, jotta shampoon rakenne rikkoutuu ja alkaa helpommin vaahtoamaan. Jos on tottunut runsaasti vaahtoaviin sulfaattipitoisiin shampoisiin, sulfaatittomiin totuttautuminen voi kestää hetken. Yleensä siihen kuitenkin tottuu jonkin ajan jälkeen ja shampoot alkaa vaahtoutumaan jo mukavammin. 

SILIKONEISTA

Olen kuullut myös silikoneista, joista myös on ollut mediassa. Silikonit perustuvat piihin ja happeen, ja niitä käytetään laajasti kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa esimerkiksi antiperspiranteissa, aurinkosuojissa, shampoissa ja hiustenhoitoaineissa. Ne tuovat tuotteen rakenteeseen pehmeyttä ja helpottavat sen levittämistä.

Silikonia siis käytetään hiustenhoitotuotteissa, koska se tekee kalvon hiuksen pinnalle, jolloin hius näyttää ja tuntuu sileämmältä. Se on silloin myös helpommin kammattava ja kiiltävä. Myös vettä hylkivät silikonit estävät kosteuden pääsemistä hiukseen tai hiuksesta pois.

Moni välttää silikoneja, koska ne tekevät hiuksista raskaan tuntuiset tai ne kerääntyvät hiuksiin. Tämä tietysti riippuu täysin millaisesta silikonista puhutaan.

Silikonit eivät yleensä aiheuta allergiaa, tosin syklopentasiloksaani voi olla haitallista terveydelle, jos sitä on aerosoli- tai suihkemuodossa ja se kulkeutuu hengitysteihin. Suurin osa silikoneista ei ole biohajoavia, joten suurin osa silikoneista päätyy ympäristöön, esim. kalatiskien kaloista on löydetty kosmetiikassakin käytettyjä silikoniyhdisteitä.

Inci-listoissa silikonit hiustuotteissa on merkitty silikoniyhdisteitä nimillä dimetikoni ja syklometikoni. Ohessa kutienkin lisää silikoniaineiden nimiä kosmetiikkatuotteissa:


Vesiliukoiset silikonit
 • Dimethicone Copolyol
 • Lauryl Methicone Copolyol
 • Hydrolyzed wheat protein (Hydroxypropyl Polysiloxane)
 • Kaikki silikonit, joissa on PEG-alku.

Vettä hylkivät (ei-vesiliukoiset) silikonit

 • Trimethylsilylamodimetheicone
 • Dimethicone
 • Phenyl Trimethicone
 • Cetearyl Methicone
 • Dimethiconol
 • Amodimethicon
 • Stearyl Dimethicone
 • Cyclomethicone
 • Cetyl Dimethicone
 • Cyclopentasiloxane
 • Behenoxy Dimethicone
 • Stearoxy Dimethicone.

  SUMMASUMMARUM

  Hiuksissa on luonnollisia hoitavia ja pehmentäviä öljyjä, jotka hiuspohja tuottaa ihan itsestään. Käytettäessä tavallista shampoota, jolla on voimakas puhdistusteho, pestään samalla kaikki hyvää tekevät luonnolliset rasvat pois. Tämä johtaa siihen, että hiukset tulevat todella kuiviksi. Jotta vältettäisiin kuivuus, käytetään hoitoainetta palauttamaan hiuksiin rasvaa ja kosteutta. Luonnollinen rasva pestään siis pois ja korvataan synteettisillä aineilla ja kemikaaleilla. Kysynpä vain, onko järkeä ?

  Sulfaatittoman elämän tavoittelussa päätin luopua sulfaattipitoisesta hammastahnasta eli perus Pepsodentistä (sisältää mm. sodium lauryl sulfate).


  Käyttämissäni TIGIn tuotteissa on sulfaattia, joten silläkin perusteella laitan ne tuotteet pannaan. Tai siis senhän olen jo tehnytkin.


  Silikonit eivät ole periaatteessa huonoksi hiuksille, mutta todellakin, silikonipitoiset hoitoaineet saattavat saada päänahan kutisemaan pahastikin. Tällä periaatteella itse aion välttää silikonituotteitakin.

  Tämä postaus on vain pintaraapaisu, jos sitäkään, sulfaatista ja silikoneista hiuskosmetiikassa. Netti on pullollaan tietoa näistä, mutta nämä nyt kokoamani rivit vakuuttavat ainakin minut olemaan erossa paitsi metyyli- ja metyylikloori-isotiatsolinoneista, myös sulfaateista ja silikoneista. Seuraavaksi syynään mm. aurinkovoiteet niiden sisältämän mahdollisen formaldehydin vuoksi. 

  ******

  Kommentit