Raekuuro kesäaamussa
No en tiedä, mitä kenelläkin oli säänä sunnuntaina 5.6.2016, mutta me koettiin melkoinen raekuuro.

Olimme lähteneet veneellä perjantai-iltapäivänä perinteiselle kesän ensimmäiselle venereissulle katsoaksemme, että venetekniikka toimii ja ettei venevarustelussa olisi puutteita. Me pyritään tekemään aina tällainen koereissu tai kaksi ennen varsinaista kesälomareissuamme, jolloin nähdään, mikä toimii, mikä ei toimi, mitä puuttuu, mitä on vielä roudattava veneeseen.

Tälle vuodelle olimme hankkineet uuden veneastiaston, joka saatiin pari päivää ennen tätä reissua. Monen vuoden meinaamisen jälkeen saatiin tämäkin ostos tehtyä. Harmi vain, että syvän lautasen paketissa oli alimmainen lautanen valmiiksi rikki. Ei siis saatu vielä uutta astiastoa mukaamme. Reklamaatio on laitettu menemään.
Muutoin kaikki meni vanhan totutun kaavan mukaan, jotain pientä varustelua puuttui, mutta ei tähän reissuun maata kaatanut. Vielä perjantai-iltana saunaa lämmittäessä saimme olla ylhäisessä yksinäisyydessämme ilman muita venekuntia. Tämän kesän eka kupliva lasillinenkin tuli otettua. Saunoimmekin aivan keskenämme. Aivan ihanat löylyt saatiin jälleen kerran, kuten aina puulämmitteisessä saunassa saakin. Talviturkkikin tuli karistettua. Kyllä niin elämä hymyili lämpöisessä perjantai-illassa. Pari venettä tuli saunomisemme jälkeen, mutta ei meitä haitannut.Lauantaina nautimme lisää auringosta ja lämmöstä. Illan suussa kävimme syömässä läheisessä vierasvenesatamassa kunnon pihvit. 

Sunnuntaiaamu valkeni aurinkoisena ja viileänä. Edellispäivän lämpö oli jäänyt edellispäivään. Viilenevä ilma oli tiedossa, joten meitä ei haitannut pikku lämpötilan muutos. Suunnitelmana oli syödä aamiainen, jonka jälkeen menisimme purjehdusseuramme salonkiin harjoittelemaan, kuten edellisenäkin päivänä, ja kuten niin monena muunakin päivänä viime kesänä.

Aamiaista syödessämme klo 10 jälkeen alkoi satamaan vettä. Pian aloin kummastelemaan, että mahtaa olla teräviä sadepisaroita, kun niin kovaäänisesti ropisee ja paukkuu pisaroiden iskeytyessä veneen kannelle. Oli pakko kurkata ikkunasta ulos. Rakeitahan ulkona satoi. Ja rakeiden tulo senkun yltyi. Jotkut rakeet olivat melko isojakin, jopa kolmisen senttiä parhaimmillaan, kun muutama rae oli jotenkin yhteen sulautunut. Rakeet suorastaan pomppivat istumalaatikosta pois ensin sinne iskeytyessään. Ja merikin kiehui rakeiden voimasta. Enpä ole ennen moista meren kiehumista nähnyt edes rankkasateen aikana.Raekuuron päätyttyä lumilapiolla olisi ollut töitä. Lumilapiota ei ollut mukana, tosin kansiharjalla olisi saanut pahimmat lumet harjattua mereen. No, me mentiin harjoittelemaan ja annettiin auringon lämmittää suurimman osan sataneesta raelumesta pois. 
Raekuuro taisi olla paikallinen, sillä 10 mailin päässä seuramme paikasta eli kotonamme ei ollut näemmä satanut yhtikäs mitään. Meiltä kotoota vajaan 30 kilometrin päässä ei ainakaan tullut rakeita.

Mutta onpa sitä ennenkin koettu raekuuroja juhannuksena. Nyt vain taisi tulla rajumpi kuuro, ja aikaisemmin eli näin alkukesäkuuta.*******

Kommentit