Törmäsin pommiin


Päänahkani kunto alkoi askarruttamaan sen verran, että menin lääkäriin. Sen jälkeen aloin etsimään tietoa shampoista ja hoitoaineista, joita olen käyttänyt. Tiedon saanti tänä päivänä on helppoa netin avulla. Ja törmäsin suoraan sanoen pommiin.

Kosmetiikan käyttäjiä on kohdannut uusi ärhäkkä kosketusallergia 
Noin 500 suomalaista herkistyy vuosittain muiden muassa ihovoiteissa, hiuskosmetiikassa ja puhdistusaineissa käytettävälle säilöntäaineelle, metyyli-isotiatsolinonille. Euroopan unioni on kieltämässä aineen käytön osittain. Ihotautilääkäri Kristiina Aalto-Kortteen mukaan toimenpide on riittämätön. Suomalaisilla ihotautiklinikoilla tutkituista potilaista 15 prosentilla on metyyli-isotiatsolinoniallergia. Allergia aiheuttaa kutisevaa ja punaista ihottumaa pääosin niillä alueilla, joissa on käytetty säilöntäainetta sisältävää kosmetiikkaa.
lähde ja linkki: YLEn nettisivuilta (julkaistu 6.3.2015, päivitetty 2.12.2015)


Minulta on mennyt täysin ohi tämmöinen. Tosin en ole koskaan tietääkseni ollut millekään allerginen, joten olen käyttänyt tuotteita ihan mutu-tuntumalta ja mentaliteetilla, että jos joku tuntuu hyvältä, se on riittävän hyvä. Mutta että EU:n komission tiedekomitea suositteli joulukuussa 2013, että metyyli-isotiatsolinonin käyttö tulisi kieltää. Alan teollisuus alkoi toimia jo ennen kuin se tuli lainsäädäntöön, onhan lainsäädäntöprosessi hidas. Teollisuuden suosituksen jälkeen komission tiedekomitea jätti poishuuhdeltavat tuotteet pois totaalikieltolistalta. Perusteella, että altistuminen on erilaista, koska tuote ei jää iholle, vaan huuhdellaan pois, jolloin altistuminen jää pienemmäksi. Vaikka aine poishuuhdellaan, kerkiäähän se tekemään tuhoja. Mielestäni.

Noh, löysin netistä lisää:

Saitko ihottuman kosmetiikasta? Yksi aine lisännyt oireita voimakkaasti 
...tietyt säilöntäaineet voivat aiheuttaa reaktioita. Yksi esimerkki niistä on metyyli-isotiatsolinoni erityisesti iholle jätettävissä tuotteissa. Aine on lisännyt oireita epidemian lailla, ...Ainesosaluettelossa aine on merkitty nimellä methylchloroisothiazolinone tai methylisothiazolinone, mikä on samantyyppinen aine.Myös Helsingin Allergia- ja astmayhdistys kertoo verkkosivuillaan, että metyyli-isotiatsolinoni (MI) sekä kloorimetyyli-isotiatsolinonin ja metyyli-isotiatsolinonin seos (CMI/MI) ovat yleisimpiä allergiaa aiheuttavia säilöntäaineita.  
lähde ja linkki:  Iltalehden nettisivut (julkaistu 17.7.2015)
MIT:tä voidaan käyttää myös seoksena MCI:n kanssa. Mikäli seosta käytetään valmisteessa, tuotteen ainesosaluettelosta löytyvät ainesosanimet methylisothiazolinone ja methylchloroisothiazolinone. Aineosaluettelo pitää olla saatavilla jokaisessa tuotteessa... Heinäkuun 2015 jälkeen ei ole saanut valmistaa asetuksen vastaisia tuotteita. Jakeluketjuissa ei saa enää olla tämän asetuksen vastaisia tuotteita 16.4.2016 jälkeen.


Itselleni muistiin laitoin kaksi ainesosaa, joita on syytä karttaa kokonaan, oli se sitten poishuuhdeltava tai ei:
 • metyylikloori-isotiatsolinoni, Methylchloroisothiazolinone (MIT tai MI)
 • metyyli-isotiatsolinoni, Methylisothiazolinone (CMIT, CMI tai MCI).

Koko talven olen käyttänyt TIGIN Bed Head-hiustenpesuaineita, joita olen käyttänyt jo parin vuoden ajan, ainakin maaliskuusta 2015 saakka. Välillä käytin loppuun saakka Davinesin shampoon ja hoitoaineen. Muutama viikko sitten suorastaan ylpeänä edukkaista ostoista ostomorkkiksineen esittelin TIGIn Pro-hiustuotteet, joita olen siitä asti käyttänyt vaihdellen näiden kahden merkin (Bed Head ja Pro) välillä. Mitä niiden kyljissä oikein sanotaan ?

Suorastaan ryntäsin kylppäriin katsomaan purnukoiden kylkiä. Arvaa, mitä löysin ?

Ylläolevien kuvien (2 kpl) laatu on hiukan samea, mutta punaisella laatikolla olen yrittänyt näyttää, että löytyyhän purnukoiden kyljistä vaarallisia aineita. Arvaa, laitanko pannaan nämä tuotteet ja VÄLITTÖMÄSTI.

Muutaman ensimmäisen käyttökerran jälkeen, kun käytin Tigin Bed Head-tuotetta, tunsin tai ainakin luulin tuntevani tuotteiden olevan melko voimakkaita. Aivan kuin päänahkaani olisi kiristänyt. En kuitenkaan siihen kiinnittänyt sen enempää huomiota. Vaikka kampaajanikin joka käynnilläni huomautti, että kutiseeko päänahkani ja että päänahassa on punaisia näppyjä ja kuivia kohtia. 

Kuluneen kevään ajan olen opiskeluissani lukenut ja käsitellytkin kemiallisia aineita. Olen oppinut, että mm. pesuaineet koostuvat erinäisistä aineista, joista toiset ovat myrkkyjä, toiset vähemmän myrkyllisiä, mutta voimakkaita aineita ovat. Silmäänpistäväksi itselleni tekee tässä asiassa se, että metyylikloori-isotiatsolinoni ja metyyli-isotiatsolinoni ovat halogenoituja yhdisteitä, jotka yhdistän klooreihin, jotka ovat biosidejä (= mikrobeita ja niiden itiöitä tappava aine, myrkky) ja jotka aiheuttavat allergisia reaktioita sekä ovat syövyttäviä aineita. Ne voivat aiheuttaa hengitettynä allergia - tai astmaoireita tai hengitysvaikeuksia. Halogeenit eli klooripohjaiset aineet ovat pesuaineita esim. siivouksessa (saniteettitilat, valkaisut), ja niitä sitten lisätään kosmeettisiin aineisiin, kuten hiustuotteisiin. Menee yli minun ymmärrykseni. 

Lisää voit lukea: Helsingin allergia-ja astmayhdistys: Kosmetiikan ja säilöntäaineet ja allergia.

Yli ymmärrykseni menee sekin, kun näitä myrkkyjä on yhä myynnissä kaupoissa. 


Heinäkuun 2015 jälkeen ei ole saanut valmistaa asetuksen vastaisia tuotteita. Jakeluketjuissa ei saa enää olla tämän asetuksen vastaisia tuotteita 16.4.2016 jälkeen.

Tigin Bed Head-tuotteet olen ensin ostanut Tokmannilta alkuvuonna 2015, sittemmin Citymarketista ja Tigi Pro-tuotteethan ostin Citymarketista juuri äskettäin, toukokuussa. Jos tarkoitus oli heinäkuun 2015 jälkeen olla myrkkyaineita lisäämättä tuotteisiin ja 16.4.2016 jälkeen ei niitä saa olla jakelussa, miksi niitä yhä myydään ?

Onneksi on jalat, joilla äänestää. Meinaan vaan, että olen kova boikotoimaan kauppoja, joissa asiakaspalvelu on huonoa tai jos siellä minun ajatusmaailmaani vastaan tehdään jotain kummallista. Toki voisin laittaa heille palautetta...

Mikäli metyylikloori-isotiatsolinoni ja metyyli-isotiatsolinoni ovat aineet, jotka päänahkaani vaivaavat, on niitä sisältävät aineet helppo välttää, mikäli ne vain on merkittynä inci-listaan. Ja jos nämä aineet on se syy, toivottavasti ne eivät ole ehtineet tekee pahaa jälkeä, kuten hiustuppojen tappaminen, jolloin ei kasvaisi uutta hiusta enää ikinä. 

Mahtaisiko tässä olla syy myös kasvojeni ihon huonoon kuntoon ? Vaikka ruokavalioni pitäisi olla kunnossa, en näppylöiltä ja paukamilta ole välttynyt viime aikoina. Hiusten pesun yhteydessä aineiden huuhteluvesi vaikuttaa varmasti hiuksista kasvoihin ja siitä koko kehoon. Vaikkakin vain hetkellisesti. Mutta jos ajattelee, että myrkyllä pesee pään, josta se valuu alaspäin, kuvittelen, että kyllä siinä kasvot heti päälaen jälkeen altistuu aineelle ja siitä vielä alaspäin varpaisiin saakka aine on kosketuksissa ihoon, vaikkakin ehkä lievempänä.

Eikä pidä unohtaa hiusten värjäystä, jota olen säännöllisesti teettänyt. Välillä ennen kesää olen toki värjäyksen jättänyt pois ja antanut juurikasvun näkyä ja olla kesän ajan. Niin nytkin. Mun oli kyllä tarkoitus laitattaa hiuksiin raidat elokuussa, mutta hiukan mietin, laitanko.

Sen verran tällä hetkellä on kauhun tunne sydänalassa, että seuraavaksi syynään kaiken kosmetiikan, mitä mulla on. Löysin netistä tällä pienelläkin kaivamisella paljon muitakin aineita sekä muutakin asiaa, mikä laittoi todella miettimään valintoja kosmetiikan saralla.


*******

Kommentit

 1. Minulla ei ole ihan samaa ongelmaa päänahan kanssa, mutta korvieni taakana minulla on ollut jo useamman viikon aikana psoria muistutavaa ihottumaa. Hoitovoiteena olen käyttänyt Bepanthenia. Tänään ostin apteekista Pantyson-voidetta. Ja toivon tuon voiteen auttavan tai muuten on edessä lääkärissä käynti.
  Nyt tästä sinun kirjoituksesta tuli mieleen, että ettei vaan olisi sama juttu, että olisin herkistynyt noille sinun mainitsemille aineille.
  Heti oitis piti käydä syynäämässä kaikki hiustuotteeni. No ei ainakaan tihruttamalla silmääni sattunut, että noita aineita olisi minun käyttämissäni tuotteissa.
  Meikkien suhteen pitää olla tulevaisuudessa tarkempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Minna ! Kiva kun löysit tännekin :-D Ja kiitos kommentistasi. Kun etsin tietoa aineista, löysin pari muutakin ainesosaa, jotka eivät ole lainkaan hyviä juttuja. Mm. yksi aine on polyaminopropyl biguanide = polyheksametyleenibiguanidi (PHMB), joka on myrkky myös ja käytetään kosmetiikassa säilöntäaineena. Ja muutaman muunkin aineen löysin. Ja todellakin, näitä myrkkyaineita on missä tahansa kosmetiikkatuotteessa, joten syynää vain meikitkin. Mä ainakin aion syynätä joka ikisen omistamani kosmetiikkatuotteen ja niiden aineluettelot. Tulee olemaan aikamoinen urakka, mutta sen aion silti tehdä. Pitäisikö itseään syyttää kuluttajan ominaisuudessa, kun ostaa näitä tuotteita myrkkyaineineen kyselemättä sen enempää. Ei se ihan niinkään voi mennä. Mutta nyt kyselen ja kyseenalaistan ! Tulevaisuudessa minäkin aion olla todella tarkka. Mikäli sun korvantaustat ei ota laantuakseen, käy hmeessä lääkärillä. Toivottavasti kuitenkin selviät hankkimallasi aineella.

   Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !