Taas on aika punkkien


Kuka on tänä kesänä tullut tutuksi punkkien kanssa ?  Mun viime kesän postaus Punkkia pukkaa on ollut mielenkiinnon kohteena etenkin näin loppukesää kohti mennessä, mutta on sitä pitkin kesääkin lueskeltu tasaiseen tahtiin.

Siispä ajattelin hiukan valottaa punkkiasiaa. Emme saaneet enempiä oireita viime kesän mustikkametsästä saatujen punkkien jäljiltä, onneksi. Normaalia hulluutta tai tyhmyyttä ei lasketa punkkien piikkiin.

Tämän kesän ensimmäinen punkkihavaintoni oli heinäkuun alussa vielä enemmän saaristossa, mitä me itse asutaan. Veneillessämme luonnonsatamissa käytämme puskavessoja. Erään puskavessakäynnin jälkeen palattuani veneelle tunsin jonkin kutittelevan iholla eli jokin ötökkä mennä viipotti käsivarttani pitkin. Vilkaisin käsivarttani ja meinasin hutaista ötökän ihan saman tien pois, kun tajusin, että perskutarallaa, sehän on punkki. Sitten vasta hutaisin, ja vauhdilla, olion pois iholtani. Kauas en sitä saanut heivattua, mutta pois omalta iholtani kuitenkin. Hutaisin punkin kapokkityynylle, josta sitten yritin ottaa kuvaa, huonolla menestyksellä. Juuri ja juuri voi kuvasta nähdä punkin.


Punkki kapokkityynyllä. Oikealla punaisella ympäröity punkki.

Tunnistin tämän kesän punkin iholtani ihan selvästi. Eli kun tekee punkkitarkastuksia omalla tai toisen iholla, niin kyllä punkin näkee ja tunnistaa. Tosin viime kesän punkki oli kerinnyt jo tunkeutumaan ihoon puoliksi, joten en osaa sanoa, olisinko tunnistanut sen, jos se olisi liikkunut ihollani siten, että olisin sen tuntenut liikkuvan. Tällä kertaa kuitenkin tunsin jonkin kulkevan ihoani pitkin ja pystyin reagoimaan siihen. Ja oli yllätys, että tunnistin ja näin sen niinkin hyvin.

Se, minkä kokoinen punkki molemmissa tapauksissa oli, en osaa kunnolla sanoa. Tiedän vain, että punkki käy kolme eri vaihetta elinkaaressaan: toukka (eli larvas), nymfi, aikuinen koiras/naaras. Jokaisessa vaiheessa se tarvitsee ravintoa, eli verta, kehittyäkseen. Lisää tietoa punkeista täältä ja täältä.


kuva: www.punkkiklinikka.fi


Punkkipihdit on oiva väline punkin poistoon. Tavalliset pinsetit saattavat olla turhan kömpelöt. Punkkipihdit pitää saada ihon ja punkin väliin mahdollisimman hyvin ja sitten ei muuta kuin kierretään pihtejä, kunnes punkki irtoaa. 
Punkinpoimija, punkkipihdit, pinkkipuhdit.

Kun vain ajatteleekin, mitä punkki voi saada aikaiseksi ihmisessä, ei tee mieli pitää moista oliota veneessä saatika kotona. Tämän kuvaussession jälkeen punkki lähti uimaan mereen.


Punkki sinisellä kapokkityynyllä.

*******

Kommentit

  1. Olipa hyvä, että huomasit punkin ajoissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan "Kaksi huonetta" ! Samaa miehenikin sanoi jo silloin tapahtumahetkellä. Vaikka 18 vuotta saaristossa olenkin asunut, on nämä kaksi viimeistä kesää olleet ne kesät, jolloin olen punkkeihin törmännyt. Joten kaipa niitä sitten on ollut tooosi paljon. Ja kaipa ne todellakin saattavat jotain tautia aiheuttaa, kun olen parin viime vuoden aikna kuullut yhden jos toisen saaneen jonkin tartunnan punkista. Eli varoitukset eivät ole turhia. Ja tarkkana saa ja kannattaa olla.

      Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !