lauantai 29. lokakuuta 2016

Kellon siirrosta kesäajasta talviaikaan

Voi jee, sanon mä nyt. Keväällä sanon voi pee.

Nimittäin tyhmälle kellonajan siirrolle. Kuulun siihen jengiin, joka keväisin manaa ajan siirtämistä tunnilla kesään päin.

En näe tunnin siirrolla yhtään mitään järkeä. Unirytmi vain hukkuu koko kesäksi ja kun rytmiin tottuu, siirretään  jälleen aikaa. Syksyllä ajan siirtäminen on ok, sillä koen saavani yhden tunnin lisää, vaikka olen vahvasti sitä mieltä, että syksyisin siirrytään normaaliin aikaan, jolloin elämäkin normalisoituu. Väärin ajateltu, mutta niin se vain on. Koko kesän ajattelen aina kellon soidessa kuudelta, että nyt kello on vasta 5.00 oikeaan aikaan.

Mua ei lohduta eikä hetkauta ajatus, että iltaisin on valoisaa jipii. Päinvastoin, sillä iltaisin menen nukkumaan suhteellisen ajoissa, joten silloin on syytä olla pimeää. Aamuisin on joka tapauksessa valoisaa, on kello sitten 5 tai 6. 

Nautin kesäaamuista, kun on valoisaa, ja nautin kesäilloista, kun on valoisaa niin kauan kuin sitä kestää. Mulle ei ole ongelmaa siinä, että illalla on pimeää kesälläkin. Monessa muussa maassa iltaisin klo 19 jälkeen on jo pimeää, eikä kukaan valita silloin pimeydestä. Ja siinä kohtaa puhutaan pimeästä, äkkipimeästä, ei pikku hiljaa hämärästä pimeyteen, jolloin pimeys on joskus yöllä.

Ja turha tulla mulle sanomaan, että jos Suomi pysyy normaaliajassa ilman kellojen siirtoa eli talviajassa kesäisinkin, niin miten sitten aikaero muihin maihin. Se on sitten olevinaan ihan hullusti. Muka, sanon mä. Sillä aikaero eri maiden välillä on joka tapauksessa jotakin johonkin suuntaan. Ainahan ulkomailla ollessa tulee mietittyä aikaeroa, on sitten menossa kesäaika tai talviaika.

Muistan erittäin hyvin kevään, kun Suomi aloitti kellonaikojen siirron. Vuosi oli tuolloin 1981 ja silloin puhuttiin energian säästämisestä. Ajansiirtoa ei enää pysty selittämään energian säästämisellä, se on vain kukkua se.

Noh. Tässä tuli nyt ilmi minun mielipiteeni asiasta. Mitä muut mahtaa olla mieltä. Sillä tämä asia jos mikä, jakaa mielipiteitä.


*******


2 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä. Nyt on normaaliaika ja tässä ajassa pitäisi pysyä ympäri vuoden. Kesäaika ei oikein sovi minullekaan, sillä joudun heräämään varhain muutenkin ja kesäaikaan herään jo aamuyöllä ja se ei tunnu kivalle. Toivottavasti tämä siirtely joskus loppuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juuri näin ! Ei voi olla terveydellekään hyväksi moinen ajan siirtely. Itse menen nykyään sekaisin hetkeksi joka kerta, kun aikaa siirretään. Aamulla aikaisin kun herää, on jo puolelta päivin tokkurassa väsymyksestä. Sitähän sanotaan, että kunnon väsymys on kuin krapulassa olisi...

      Poista

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...