Ruoan syömisääni, juomisen kulautusääni, kirjekuoren avausääni - misofonia ja HSP








Mulla kaikki äkilliset äänet saavat tietynasteisen äkämystymisen esiin. Äänet, joita en pysty ennakoimaan, ärsyttävät, koska en ole pystynyt niihin varautumaan. Meidän kylällä joka maanantai klo 14 kuuluu räjäytysääni läheisestä kaivoksesta ja se ärsyttää. Myös ruokapöydässä syömisäänet ärsyttää, haarukan tai veitsen raapimisäänet ärsyttää, juomisen kulautusäänet ärsyttää, aivastukset ärsyttää, yskimisäänet ärsyttää, sormien niveliä naksauttaakseen ja siitä kuuluva ääni ärsyttää. Katsoessani elokuvaa tai tv-ohjelmaa, jossa avataan kirjekuori, paperin avautumisääni ärsyttää ja pullosta kaadettaessa juomaa, pulputusääni ärsyttää.



Olen monta kertaa ihmetellyt, että mikä se juttu on, kun näin normaalit elämisen äänet ärsyttää ja saa jopa kiukustumaan. Tekee mieli laittaa sormet korviin, ettei kuulisi niitä ääniä. Tai tekisi mieli poistua paikalta siksi hetkeksi, kun toinen tekee näitä ärsyttäviä asioita.

Kunnes törmäsin sanaan misofonia. Ensimmäistä kertaa elämässäni edes kuulen sanan misofonia. Misofonia on harvinainen ääniyliherkkyyden muoto, joka tarkoittaa epämiellyttävyyttä tietyille äänille. Tulee herkistymistä esimerkiksi perheenjäsenen syömisen, juomisen kulautusäänelle tai aivastamisen/yskimisen äänille.

Usein misofoniapotilaat eivät ole yliherkkiä muille kuin joillekin tavallisille, pehmeille ja toistuville äänille. Monella tinnituspotilaalla on myös misofoniaa. Misofonian syytä ei toistaiseksi täysin tunneta. Muiden ihmisten mielestä täysin siedettävät ja normaalit äänet aiheuttavat jostain syystä liian voimakkaan reaktion misofoniapotilaan hermostossa. Ääni synnyttää raivoa, vihaa tai pakenemisen tarpeen. Potilas ymmärtää itsekin, että hänen reaktionsa on liian voimakas, mutta hän ei pysty järjellä sitä kontrolloimaan.
Misofoniassa on kyse neuro-otologiasta, eli korvan ja hermoston yhteyksistä. 
Lähde: Yle.fi-uutiset-nettisivut Raivostuttaako ruoan maiskutus ? Et ole hullu, sinulla voi olla misofonia. 

Kun luin (netistä) juttua misofoniasta, monessa tapauksessa misofoniasta kärsivä saa kiukunpuuskan oman perheensä jäsenien tekemisille. Näin mullakin on, mieheni aivastukset, hikotukset, ruoan syömisäänet ja juomien kulautusäänet saavat mut kiukustumaan tai äkämystymään. Muutaman kerran olen niistä hänelle tilanteessa maininnut, jolloin hän tietysti hiukan loukkaantuu. Mutta koska en halua(isi) tuottaa toiselle pahaa mieltä, yritän pitää suuni kiinni, en huomauta asiasta, yritän sulkea korvani ääniltä tai rupean ajattelemaan muita asioita. Välillä ajattelen olevani ihan yhtä ärsyttävä mieheni tai jonkun muun mielestä. Etenkin tämä viimeisin keino auttaa mua tuomasta esiin kiukustumistani ja ärsyyntymistäni miehelleni misofoniatilanteissa.

Olen kyllä huomannut ärsyyntyväni myös muiden perheenjäsenteni äänille samoissa tilanteissa.


Totuuden nimissä on sanottava, että ei äkämystymistä ihan joka kerta tapahdu. Riippuu hiukan omasta vireystilastani ja väsymysasteesta, miten kuuntelen tai kuulen nämä äänet. Toisinaan kuulen selkeästi nämä äänet, mutta se ei häiritse. Toisinaan sitten ärsyttää kiukustumiseen saakka. Voi mieheni mun parka ! Jos nyt mieheni mun luet tämän postauksen, älä huoli. Sinä olet minulle maailman ihanin mies kaikkine ääninesi! <3

Tulee kuitenkin mieleen kysymys, että milloin puhutaan misofoniasta ja milloin on kyse "normaalista" reaktiosta ärsyttäviin ääniin ?



Henkilö kärsii misofoniasta, kun reaktio ääniin on epänormaalin voimakas ja aiheuttaa ärtymystä, hätää, vihaa ja jopa fyysistä kipua rinnalla, päässä tai vartalossa. Myös sydämen tykytystä tai verenpaineen nousua voi ilmetä, mutta yleensä reaktiot ovat lieviä tai kohtalaisia, ja harvoin hallitsemattoman voimakkaita. 

Fysiologisesti kuuloaistimus aiheuttaa potilailla poikkeuksellisen voimakkaan reaktion limbisessä järjestelmässä ja autonomisessa hermostossa. 

- Limbinen järjestelmä on aivoalue, joka osallistuu autonomisten toimintojen ja tunteiden säätelyyn ja yhdistää tunnetiloja fyysisiin ärsykkeisiin. Se on tunteiden säätelyalue, jossa tietty ääni toimii reaktion laukaisijana.
Lähde: Iltalehti.fi-terveys-nettisivut: Lopeta se maiskutus !
Kirjekuoren avautumisääni ja pullosta kaadettavan nesteen pulputusääni saa mun päässä sellaisen ihmeellisen pumpulitunteen. En osaa oikein kuvatakaan sitä tunnetta, mutta selkeästi erilainen tuntemus tulee päähän.

sori kuvan huonolaatuisuus

Olen siis aika herkkä asioille, ja sen olen tiennyt jo pitkään. Mutta että tällekin asialle on olemassa nimi, misofonia.

Tähän misofonia-aiheeseen liittyy melko läheisesti HSP (highly sensitive person = erityisherkkä persoona).
Erityisherkkyys on synnynnäinen hermojärjestelmän ominaisuus. Erityisherkän ihmisen (engl. Highly Sensitive Person, HSP) hermosto käsittelee aistien välittämää tietoa tavallista perusteellisemmin ja syvällisemmin, ja hän reagoi keskimääräistä voimakkaammin ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin. Käytännössä erityisherkkyys ilmenee kykynä havaita yksityiskohtia ja vivahteita, kokemisen intensiivisyytenä sekä taipumuksena asioiden monipuoliseen ja syvälliseen käsittelyyn. Noin 15 - 20 % kaikista ihmisistä on erityisherkkiä.
Erityisherkkyys ei ole sairaus tai diagnoosi: siitä olla sekä hyötyä että haittaa. Erityisherkät ovat usein luovia, intuitiivisia, pohdiskelevia, empaattisia ja tunnollisia. Toisaalta he kuormittuvat muita helpommin esimerkiksi kiireestä, melusta tai negatiivisesta ilmapiiristä ja voivat tuntea itsensä erilaisiksi ja ulkopuolisiksi. Monet erityisherkät kokevat, että muiden erityisherkkien kohtaaminen parantaa heidän itsetuntemustaan ja syventää näkemystä herkkyydestä voimavarana.
Lähde: erityisherkat.wixsite.com/erityisherkat
Olen herkkä muiden ihmisten mielialoille. Tavatessani ihmisiä, kuulostelen, missä mielentilanssa ja millaisia he ovat. Myös intuitioni on jossain määrin, jos ei vahva, niin sanotaan nyt, että sitä on. Intuitiotani myös kuuntelen. Joskus intuitiossani menen harhaan, mutta on se ollut monesti oikeassakin.

Yllä olevaan lainattuun tekstiin viitaten, olen herkkä, empaattinen, kuormitun negatiivisesta ilmapiiristä, havaitsen yksityiskohtia ja vivahteita ja käsittelen asioita syvällisesti. Kaikki nämä piirteet olen laittanut horoskooppimerkkini piikkiin. Joo-o, kyllä vain. Uskon astrologisten merkkien luonnekuvauksiin.

Yhtä realistisesti olen ajatellut misofoniaoireiden olevan normaaleja, tavanomaisia aistimuksia, riippuen vain jokaisen yksilöllisestä luonteenlaadusta, millainen kukin on. Sillä niin paljon kuin on ihmisiä, on luonteenpiirteitäkin yhtä paljon.

En kuitenkaan kiellä, että on olemassa HSP-ihmisiä. En myöskään sano, etteikö misofonia olisi todellinen oire, sillä sitä se varmasti on. Mutta en tahdo uskoa, että misofonia olisi varsinainen tauti.

Misofonian hoidossa voidaan käyttää siedätyshoitoa, jossa äänistä kärsivää totutetaan ärsyttäviin ääniin. Myös ruokailun yhteydessä taustaäänistä, kuten radion päälläolosta, voi olla hyötyä. Kuitenkin misofoniasta kärsiviä kehotetaan kohtaamaan ärsyttävät äänet. Äänien välttämistä ei suositella, koska se rajoittaa elämää. Ja kuten yleensä, positiivinen lähestyminen on parempi vaihtoehto tässäkin asiassa, ja piirteestä pois oppiminen auttaa.



Sitä vain aloin miettimään, että johtuukohan opintoihini kuuluva ensimmäinen, marraskuussa ollut, pieleen mennyt ja stressiin johtanut näyttötutkintotilanne HSP:stä. Että mahdanko kuulua siihen ryhmään herkkyyteni vuoksi. Jossain määrin oireeni ja luonteenpiirteeni osuvat HSP-ihmiselle, mutta jotenkin myös olen sitä mieltä, että minä vain olen tällainen.

*******

Kommentit