Jotta nestehukka ei perisi


Jälleen kerran huomasin, kuinka urheilujuoma auttaa maatessa auringon alla lämpimässä ilmanalassa. Olen jo monta vuotta sitten kuullut, että urheilujuomaa kannattaa käyttää nesteytykseen ihan ilman urheilemistakin, sillä sen sisältämät vitamiinit ja kivennäisaineet auttavat nestetasapainon säilyttämiseen. 

Jo kolme vuotta sitten panin merkille, että urheilujuoma todellakin auttaa kestämään lämpöä huomattavasti paremmin verrattuna pelkän veden nauttimiseen. Pelkän veden voimalla ei oikein jaksa. Vesi kun tuppaa menemään suoraan läpi tai sitten sitä pitäisi juoda ihan tolkuttoman paljon. Toki vettä pitää juoda, mutta urheilujuoma auttaa todellakin korvaamaan mineraalit, kivennäisaineet sun muut tarvittavat aineet kehossa. Tuolloin kolme vuotta sitten urheilujuomat pakkasin mukaani valmispikkupusseina jo kotona. Pussit eivät siten vieneet suurta tilaa matkalaukusta.

Jääteetä rannalla mukana.

Auringossa maatessa nauttien sen lämmöstä tulee hiki ja aika nopeasti janokin. Janon sammuttamiseen käytän ulkomailla pullotettua vettä. Ylipäätänsä juon vettä pitkin päivää kotonakin estääkseni janoa tulemasta ja jotta aineenvaihdunta olisi edes jonkinlaisessa liikkeessä. Vesi auttaa janoon joo, mutta se menee myös suoraan kehon läpi ja saa aikaan hervottoman vessassa ravaamisen. 

Koska pelkkä vesi ei ihan auta korvaamaan menetettyä nestettä hien virratessa, etsin muita vaihtoehtoja veden ja urheilujuoman lisäksi. Tällä kertaa halusin kokeilla kookosvettäkin, josta olen monta kertaa lukenut. Lisäksi kokeilin jääteetä pullosta.

Cocomax hellejuomana.

Nyt vuoden vaihteessa Thaimaassa ollessamme heti toisena päivänä maahan saavuttuamme kävimme kaupassa hankkimassa Cocomax-kookosvettä, varsinaista urheilujuomaa ja jääteetä. Kutakin monta pulloa kerrallaan, olihan meitä kaksi henkeä käyttämässä niitä. Hotellin hintaan sisältyi pullovettä, joten sitä ei tarvinnut ostaa erikseen. Muutama pullo hiilihapollista vettä eli sparkling wateria ostimme pari kertaa.

Kyllä kuluu urheilujuomaa ja jääteetä.

Etenkin urheilujuomaa nauttien kummasti jaksoi maata auringossa hien virratessa. Ei tullut liian ahdistavan kuumaa oloa, että olisi pitänyt viiden minuutin välein käydä pulahtamassa meressä tai altaalla. Ja todellakin, se ei silti estänyt hikoilemasta, vaan olotila oli huomattavan raikkaampi ja fressimpi. Hien virtaamisen ja kuumuuden myös kesti / sieti paremmin.

Suuremmasta kaupasta löydettiinkin hyvä valikoima erilaisia nesteitä. Alla oleva urheilujuoma pisti heti silmääni, se oli juuri sitä, mitä olin etsinytkin, urheilujuomaa.

Urheilujuomaaaaahhh...

Tämän vuoden lomamatkalla Thaimaassa me pidimme kuntoa yllä hotellin Fitness Roomissa, joten urheilujuomaa kului ihan sielläkin. 


Hotellin Fitness Room-logo.

The fitness room.

Urheilujuomaa on tullut käytettyä Suomen suvessakin etenkin helteisillä keleillä. Nestehukka ei ole mikään leikin asia, ja vaikka se jäisikin ns. lievälle tasolle, on se silti asia, minkä kanssa ei kannata leikkiä. Kuumalla ilmalla liikuttaessa ihminen voi menettää nesteitä hikoilun kautta jopa pari litraa tunnissa, joten riittävä nesteiden nauttiminen on äärimmäisen tärkeää.

Kun miettii, milloin on nestehukka, niin siinä vaiheessa, kun on jano, olet jo myöhässä. Toisaalta, aina janokaan ei ole nestehukan mittari. Myös niukka ja tummankeltainen virtsa on merkki vajaasta nestetasapainsota. Janon tunteen ohella muita nestehukan oireita voi olla kuiva ja/tai tahmea suu, väsymys, huimaus, päänsärky, voimattomuus, lihaskrampit, jalkojen ja käsien kylmyys, lihasheikkous, ripulikin. Lisäksi nestehukka vaikuttaa mielialaan, keskittymiskykyyn ja energiatasoon. Alkoholi kuivattaa kehoa entisestään, joten jos sitä nautiskelee, on pidettävä huoli, että juo myös vettä. Limut ja muut makeat (anteeksi jo etukäteen) höpöhöpöjuomat eivät ole hyviä nesteytysjuomia.


*******

Kommentit

  1. Kiitos muistutuksesta! Pitääkin käydä täyttämässä vesilasi! Minä se, kun en aina muista juoda riittävästi vettä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä vaan ;-D Mulla on aina mukana pullo, josta hörppäsen. Laitan itselleni aikarajan, mihin mennessä pullon on oltava tyhjä eli juotu. Sitten täytän pullon ja laitan uuden aikarajan. Helppoa kuin heinänteko :-D Mutta kyllä välillä unohtuu aikarajat ja pullot ja sen kyllä myös sitten huomaa...

      Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !