lauantai 4. helmikuuta 2017

Thaimaalainen keittiö ja katuruoka turistin näkökulmasta


Tämä on puhtaasti minun turistina kirjoittama postaus, joten joku oikeasti tietävä tietää laajemmin thaimaan ruokakulttuurista.

RUOKA-ANNOKSET

Thaimaalainen ruoka on hyvää. Vaikka olisi hiukan mausteisempaakin, se on hyvää.

Kunnollisesti tehdyissä annoksissa maistuu itse raaka-aine. Kukkakaali maistuu kukkakaalilta, porkkana maistuu porkkanalta, peruna perunalta, herneet palkoineen herneilta palkoineen, jne. Menuissa vaihtoehtoina on nuudeliannokset, riisiannokset, curryannokset (punainen curry, keltainen curry, vihreä curry), kookosannokset. Lihavaihtoehtoina kana, vasikka, nauta, kala, rapu ja muut äyriäiset. Ja tietenkin myös ihan kasviksista saa annoksia eli kasvisvaihtoehtokin löytyy.

Pad Thai on perinteisimpiä ja suosituimpia thaimaalaisia ruokia, jota tuli syötyä parikin kertaa.
Pad Thai on kuin paikallinen pyttipannu, jota voi soveltaa makumieltymysten mukaan: nuudeleiden sekaan voi laittaa kasviksia, lihaa, rapuja tai, kuten perinteisimmin Thaimaassa, tofua. Usein tofu kuuluu ruokaan, vaikka lisänä olisikin kanaa tai porsasta. Pad Thaihin kuuluu perinteisesti myös kananmunaa.

Meidän annokset kolmen viikon aikana olivat mm. tällaisia kuvina:


Pad Thai kanalla toinen vasemmalta sekä viimeinen kuva.

Nuudelia kanalla toinen vasemmalta.

Riisiannos kanalla puolikkaassa ananaksessa.

Yhteinen riisi, muutoin omat annokset kanaruokaa.

Pakko myöntää, kanasta sain tarpeekseni vähäksi aikaa. Suurimmaksi osaksi söin kanaa, pari kertaa kokeilin kalaa ja lihaa. Ja pari kertaa söin kasvisannoksia.

Viimeinen lomaviikkomme oli melko sateinen. Kuten Suomessakin, sateisena päivänä maistuu kuuma keitto. Sitä tilasimme Thaimaassakin.

Sadepäivän ruoka: tomaattikeitto valkosipulileivällä.

Sadepäivän ruoka: sienikeitto valkosipulileivällä.

Ruoka-annosten hinnat eivät päätä huimaa. Ruokalaskumme noudattivat kumman yksimielisesti summien 250 - 500 bahtin (n. 8,00 - 17,50 euroa) välillä sisältäen joskus alkupalat ja aina juomat sekä tipin. Annokset itsenään olivat siinä (80)100 - 150 (200) bahtin [n. (2,80) 3,50 - 5,30 (7,00) euroa] välillä riippuen hiukan paikasta. 

JUOMAT

Koska en juurikaan juo olutta, en tykkää limuista, pelkkää vettä saa muutenkin juoda, juon ruoan kanssa yleensä joko juicea, lassia tai shakea. Juoman raaka-aineina on valittavana mango, banaani, guave, ananas, vesimeloni, kookos, hedelmäyhdistelmiä, jopa porkkanaa, sekä paljon muitakin. Mun lemppareiksi nousivat banaanilassi, banaanishake sekä porkkanashake.


Vasemmalta oikealle: mangolassi, vesimelonishake, banaanishake, banaanishake.


Banaanishake, porkkanashake, kookosshake ja banaanishake, ananasshake ja ice tee-shake.

Yllä olevan kuvan kaksi viimeistä kuvaa ovat hotellin uima-altaalla juotuja drinksuja (kookosshake ja banaanishake kannussa) ja viimeinen kuva on illalla kylän laitamilla maailman menoa katsellen juotuja shakeja (ananas- ja ice tee-shake).

Kylällä oli Fresh Fruit Shake-myyntipaikka, jossa sai valita ihan mitä halusi annetuista vaihtoehdoista: banaani, mango, vesimeloni, sitruuna, ananas, kookos, sekoitus edellä mainituista. Lisäksi sieltä sai kahvia, jääteetä maidolla ja vihreää jääteetä. 

Valitse nyt sitten.

Valinnanvaikeus oli välillä valtava. Otin jopa kaksi eri shakea, kun en osannut päättää, mitä ottaa, mutta myös siksi otin kaksin kappalein, kun tuntui, että nestettä tarvitsee. Vesi kun tuppas mennä vain läpi jättämättä mitään hyötyä kehoon.

Yleensä juomat sisälsivät jäätä. Otin tietoisen riskin, että maha voi mennä sekaisin. Noh, sekaisin massu meni, mutta ei näistä juomista. Paikallisetkin joivat näitä, joten uskaltauduin siksikin niitä juomaan.

Ravintoloissa juomien hinnat olivat 60 - 100 bahtia (n. 2,00 - 3,50 euroa). Fresh Fruit-pisteen juomien/shakien hinta 50 bahtia (n. 1,80 euroa).


RAVINTOLAYMPÄRISTÖ

Pyrimme käymään eri ravintoloissa syömässä, mutta kummasti kolme paikkaa oli ylitse muiden. Ja niistäkin kaksi ylivertaisia. Ylivertaisia siksi, kun ruoka oli hyvää, palvelu ystävällistä ja hyvää sekä niihin oli jotenkin helppo ja mukava mennä. Nämä ravintolat ovat kaikki olisko 10 kilometrin päästä varsinaisesta Kaho Lakista, ovat siis meidän kylältä, jossa muutama hotelli vierekkäin. Varsinaisessa Khao Lakissa käytiin syömässä pari kertaa.

Ensimmäinen paikka, jossa kävimme syömässä on esitetty alla, kaksi kuvaa. Vaikka ravintola näyttääkin olevan tyhjä, kävi siellä säännöllisesti porukkaa. Ja yleensä me oltiin melko aikaisessa vaiheessa iltaa syömässä, jo klo 17-18, poistuttiin tunnin päästä, jolloin useimmat turistit vasta lähtivät syömään tai ainakin he tulivat meitä vastaan palatessamme hotellille.

Löysimme myös erittäin rauhallisen paikan, jossa kävimme pari kertaa (alla yksi kuva). Luulimme alkuun, että se ei ole turistien suosiossa, mutta me vain olimme niin aikaisin syömässä. Ruoka oli hyvää, ja mikäli mahdollista, vieläkin edukkaampaa, kuin muissa kylän paikoissa. Rantaravintolassa (alla kolme kuvaa) kävimme kaikkein useammin. Se oli vielä lähempänä, kuin kylän muut ravintolat ja siihen oli niin helppo mennä suoraan rannalta, suoraan vaikkapa uimasta. Eikä haitannut, vaikka sinne meni jo klo 14, sillä siellä kävi porukkaa syömässä tasaiseen tahtiin pitkin päivää. Muutaman kerran kävimme siellä syömässä iltasellakin.

Istuinpaikastani kuvaus vasemmalle.

Istuinpaikastani kuvaus oikealle.

Rantaravintolan "sisäpuolelta" kuvattuna merelle päin.

KATURUOKA

Uskaltauduimme katuruokaakin syömään. Koska paikallisetkin niitä ostivat ja söivät. Kana- nauta- ja vasikkavartaita oli tarjolla. Myös banaanilettuja ja oikeastaan mitä tahansa lettuja oli saatavilla. Me ostimme parikin kertaa banaanilettuja ja vartaita. Oli kiva istuskella ja odottaa omaa vuoroaan, sillä etenkin lettupiste oli usein ruuhkainen, mutta odottelu kannatti.

Vartaidenmyyjä.
Pannareiden tekijä.

Oli mielenkiintoista istuskellen seurata pannareiden valmistumista.

Annokset kana- ja vasikkavartaita sekä banaanilettuja.

Vartaiden myyjä ja pannareiden tekijät saapuivat aina illansuussa noin klo 17 mopovaunuillaan kylän tien varrelle ja aloittivat kaupantekonsa. Perusbanaanipannarit maksoivat 50 bahtia kappale (n.1,80 euroa), vartaat 15 bahtia kappale (n. 0,60 euroa/kpl).


*******

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...