Salviaa kuumien aaltojen hillitsemiseksi vai ei


Voin olla itsepäinen, kun en tahdo minkäänlaista hormonaalista lääkitystä kuumiin aaltoihin, joista kärsin. Olen halunnut kokeilla, mitä vaikutuksia on tietyillä keinoilla kuumien aaltojen hillitsemiseksi. Jo noin vuosi sitten kirjoitin kuumista aalloista (Kuumien aaltojen ratsastaja) ja niitä helpottavista keinoista.

Tähän asti olen käyttänyt luontaistuotteista eniten Cello Fortetta ja Solgarin Botanical Female Complexia kuumien aaltojen aiheuttamiin hikitiloihin ja punaiseen naamaan. Molemmat tuotteet sisältävät salviaa, jonka vaikutukset ovat vähintään kyseenalaisia.
Chello Forte


Syytä en tiedä, mutta aikansa kutakin ilmeisesti näissäkin tuotteissa. Chello Forte vaikuttaa hyvältä tuotteelta, toimii siis minulla, mutta kun jonkin aikaa käytän sitä, sen teho alkaa hiipumaan. Tai sitä pitää ottaa ohjeisiin (Chello Forten vuorokausiannos, 1-2 tablettia) nähden liian monta. Tähän mennessä olen ottanut jopa neljä tablettia, kun ohje sanoo, että alkuannostus on kahden viikon ajan kaksi tablettia, sitten yksi tabletti päivittäin. Eli, kun olen jonkin aikaa Chello Fortetta käyttänyt, sen teho hiipuu. Tai sitten mun aallot voimistuu. Mutta alkuun tällä tuotteella on ollut mulle apua. Tuote sisältää (1-2 tablettia) salviauutetta 100-200 mg.


Botanical Female Complex, Solgar

Solgarin Botanical Female Complex on tuote, johon suhtaudun kaksijakoisesti. Tämän tuotteen suomenkielisiä käyttäjäkokemuksia en hevin löydä netistä, en oikeastaan lainkaan. Siksi mietinkin, uskaltaako tästä edes kirjoittaa, mutta toisaalta, jonkun on oltava se ensimmäinen kokemuksistaan kertova.

Nimittäin, Botanical Female Complexia käyttäessäni se toimii hienosti, ei ole kuumia aaltoja eikä naaman punasteluja. Tätä tuotetta olen ottanut kirjoitetun annosmäärän eli yhden tabletin kerrallaan. Jonkin aikaa käytössä kuitenkin tapahtuu siten, että koko kroppa tuntuu menevän jäihin ja jotenkin ei nyt tunnottomaksi, mutta sellaiseksi, että ei tunne kuumuutta, eikä kylmyyttä. Että on tasainen olotila kehon lämpötilan osalta, mikä mielestäni ei ole normaalia. Tuote (1 kapseli) sisältää salvian lehtiuutetta 4:1 (Salvia officinale) 100 mg.


SALVIA = RYYTISALVIA (salvia officinale)

Molemmat yllä olevat tuotteet, Chello Forte ja Solgarin Botanical Female Complex, sisältävät siis salviaa (salvia officinale).

Salvia edistää ruoansulatusta, niin kuin useimmat yrtit. Se on hyvä torjumaan sienitauteja, se on antiseptinen ja sisältää myös estrogeeniä. Salvia on yrtti, joka kaikkien lukemieni lähteiden mukaan auttaa vaihdevuosioireissa nimenomaan (yö)hikoiluun. Mua on alkanut kiinnostamaan se, että MITEN se vaikuttaa kehossa estäen hikoilua. Supistaako se verisuonia, jolloin veri ei kierräkään enää niin taajaan ? Vai miten se systeemi toimii ?

Salvian sisältämä tujoni


Myrkyllisen tujonin, samoin kuin vatsaa rasittavien parkkihappojen ja karvasaineiden vuoksi, salviaa on käytettävä hyvin kohtuullisia määriä ja lyhytaikaisesti. Varminta on käyttää sellaisia salviavalmisteita, joiden tujonipitoisuus on tutkittu.

Salvia siis sisältää tujonia, jonka käyttö voi aiheuttaa hermoston ja ruoansulatuksen toiminnan häiriöitä.

Salviaa ei pidä käyttää lainkaan raskausaikana, sillä tujoni voi aiheuttaa keskenmenon. Salvian haju voi aiheuttaa päänsärkyä ja salvian tujoni suurina määrinä kouristuksia, huimausta ja psyykkisiä häiriöitä. Se voi sekoittaa olemassa olevaa sokeritauti- ja kouristuslääkitystä sekä vahvistaa muiden rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta.

Salvian vesi- ja vesi-etanoliuutteet ovat varsin turvallisia käyttää, mutta eteerinen öljy on neurotoksinen. Öljyn nauttiminen aiheuttaa kouristuksia ja pahoinvointia, johtuen sen sisältämästä tujonista. Raskaana olevien ja imettävien naisten ei tulisi käyttää salviavalmisteita ja niiden pitkäaikainen käyttö saattaa aiheuttaa epilepsian tyyppisiä kouristuksia.

Eipä oikein huvitakaan käyttää tuotteita, joissa on salviaa. Alkoi kovasti epäilyttämään sen käyttö. Kuinka terveellistä sen jatkuva käyttö on ? Miten se vaikuttaa kehoon hillitäkseen hikoilua ?


MITÄS SITTEN KÄYTTÄISI ?

Taidanpa lopettaa salviaa sisältävien tuotteiden käytön. Mutta mitä tilalle ?

Vogelin uusi Menoforce Strong on vahva salviavalmiste, joka tasapainottaa omaa hiipuvaa estrogeenituotantoa. Yhdessä Menoforce Strong-tabletissa on 1083 milligrammaa (mg) tuoretta luomulaatuista salviaa, mikä on moninkertainen määrä aiempiin valmisteisiin verrattuna. Menoforce Strong -salviatabletti soveltuu pitkäaikaiseen käyttöön, sillä siitä on poistettu haitallinen tujoni. Annostukseksi riittää yksi tabletti päivässä. Sitä voi myös mainiosti käyttää ravintolisänä hormonikorvaushoidon tueksi. Koska Menoforce Strong ei ole estrogeenivalmiste, sillä ei myöskään ole hormonivalmisteiden sivuvaikutuksia.

Eli vielä olisi yksi salviavalmiste, jota voisi kokeilla. Jos viitsisi. En taida uskaltaa.


MUUT KEINOT

Olen ollut ilman mitään salviavalmisteita nyt jonkun aikaa, koska Chello Forte ei enää auttanut ja Botanical Female Complex sai aikaan turhan voimakkaastikin aikaan ei-hikoilua.

Sitä vastoin olen kokeillut jättää hiilihydraatit minimiin, lisännyt ruokavalioon kasviksia, hedelmiä ja vihanneksia sekä ottanut uudelleen käyttöön omegat. Lisäksi olen pyrkinyt vähentämään sokerin käyttöä. Pahus vain, kun tykkään niin mahdottoman paljon salmiakista...

Jotta pystyisin nukkumaan läpi yön heräilemättä kovin montaa kertaa kuumiin aaltoihin ja hikoiluun, on meidän makuuhuone viileä, lämmitys ei ole lainkaan päällä. Tuuletan makuuhuonemme myös joka päivä, jotta ilma huoneessa vaihtuu ja on raikas nukkumaan mennessä.

Jonkin aikaa olin käyttämättä omegoita. Aloitin uudelleen käyttää niitä 2-3 talettia päivässä. Omegoidenhan sanotaan vähentävän ja lievittävän vaihdevuosiin liittyviä kuumia aaltoja.

Ja kas, jotain vaikutusta olen huomaavinani hiilareiden huomattavalla vähentämisellä, kasvisten ja vihannesten sekä omegoiden lisäämisellä.

Toisinaan päivän mittaan huomaan muistavani, että ai niin, missäs ne kuumat aallot on. Tosin tämä aiheuttaa sen, että ne tulevat juuri silloin muistamisen kautta, mutta pointti onkin siinä, että niitä ei ole ollut siihen hetkeen mennessä. Tahtoo sanoa myös sen, että parasta on antaa itsensä rentoutua ja unohtaa koko kuumat aallot.

Nyt menen tällä konseptilla jonkin aikaa, mahdollisimman vähän hiilareita ja sokeria, enemmän kasviksia, omegat kehiin, makuuhuone pidetään viileänä, liikunta pysyy kuvioissa mukana.

Liikuntaa saan riittämiin jo harrastuksemme muodossa, mutta voisin lisätä aamuaerobiset ja katsoa, miten se vaikuttaa kuumiin aaltoihin. Näin kesää kohti mennessä ja kesäaikaan on helppo tehdä aamuaerobiset. Mikäli aamut ei onnistu, aloitan joka tapauksessa juoksulenkit, jotka ajoittuvat työpäivän jälkeen iltapäivän puolelle. Niinkin saan ylimääräiset energiat ulos kehosta.

Miten sinä tulet toimeen kuumien aaltojen kanssa, mitä toimenpiteitä sulla on käytössä niiden hillitsemiseksi ?


*******

Kommentit

 1. Heips - tuttu aihe, joopajoo : )
  Mulla on auttanut kuumiin aaltoihin Maca-jauhe, luontaistuotekaupoistahan sitä saa.
  Olen ottanut vain parin viikon kuurin alussa aamuin illoin ½-1 tl tilkkaan vettä ja sen jälkeen tuo vaikutus - eli ei hikoiluta ja yöt saan nukuttua hyvin - kesää useammankin kuukauden. Jotkut ovat sanoneet että maca on niin pahan makuinen etteivät siksi voi käyttää, itse kyllä tykkään tuosta maustakin.
  Toivotaan että saat helpotusta ja kerrothan sitten niistä !
  Annikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Annikki ! Enpä ole älynnyt/tiennyt, että maca auttaisi näihinkin vaivoihin. Olen muutama vuosi sitten käyttänyt Macaa, mutta ihan muihin tarkoituksiin silloin, eli treeneihin ja yleiseen jaksamiseen treenien jälkeen. Silloin mulla oli käytössä Puhdistamon Maca-jauhe ja minä tykkäsin sen mausta. Ei se minustakaan pahaa ollut, missään nimessä ! Kuuriluonteisestihan Macaa on käytettävä, mutta että kesto on noinkin suuri kertomallasi annostuksella, wau ! Mahtavaa, aion todellakin kokeilla tätä kikkaa. Ja kyllä, aion kokemuksistani kertoa täällä :-) Suuri kiitos tästä vinkistä ! :-)

   Poista
 2. Hei, tässä minun kokemukseni. Aloitin noin 3kk sitten Menoforce Strongin yöhikoiluun. 3 vkoa aloituksesta hikoilut loppui kokonaan. No nyt kesälomalla ne alkoi uudelleen. muistaakseni apteekissa sanoivat, että ehkä 3kk:n päästä vois pitää tauon...nyt se 3kk tulee täyteen...tottuukohan elimistö siihen, niin se ei tehoa enää. mutta jos pidän tauon, minkä otan tilalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Elina ! Ihanaa, kun uskalsit kirjoittaa tänne, vaikka olenkin ollut hiljainen muutaman kuukauden. Hiljaisuudestani aion kertoa lähiaikoina, samoin uusia kokemuksiani kuumien aaltojen hillitsemiseksi.

   Toimiiko Menoferce Strong sinulla niin, että 3 kuukauden kuluessa tuotteen teho laimenee ? Harmillista. Oletko kokeillut Chello Forcea ? Se oli kuitenkin sen verran hyvä tuote alkuun, että vaikka se sisältääkin salviaa, itse sain siitä avun hyväksi aikaa molemmilla kerroilla, kun aloitin sen käytön. Olisiko eri tuotteiden vaihtelu ratkaisu ? Tämä on näitä asioita, kun jokainen yksilö on erilainen, että mikä sopii kenellekin. Elimistö näemmä tottuu kaikkeen, joten vaihtoehtoja on vain haettava, kaiketi. Tsemppiä sulle ja kirjoita ihmeessä lisää kokmuksistasi, olen aina tiedonhaluinen (=utelias ;-]) kuulemaan muiden kokemuksia.

   Poista
 3. Hei, pitkästä aikaa, nyt huhti-toukokuussa tulee vuosi kun aloitin Menoforce Strongin. En ole pitänyt taukoja ollenkaan vaan joka aamu olen ottanut yhden tabletin. 3kk:tta aloituksesta yöhikoilut palasi, mutta en tiedä johtuiko se osittain kesästä. Mutta nyt helmikuussa yöhikoilut palasi jälleen. Viime yönä heräsin aamuyöllä kolme kertaa, siihen kun hiki valui, otan peiton pois ja kohta palelee.. Vedän peiton takaisin ja nukahdan heti(onneksi) uudelleen. Nyt mietin, että mitä kokeilisin Menoforce Strongin rinnalle... Muistaakseni ehdottivat luontaistuote-kaupassa jotain rinnalle, mutta en yhtään muista, mikä se oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menoforce Strong yhden kapselin annostuksella siis riittää sinulle ? Periaatteessa ? Voi hurja, mahtavaa ! Oletko pitäytynyt yhden kapselin annostuksessa, etkä ole lainkaan esimerkiksi tuplannut annostusta ? Kun saat selville rinnalla käytettävän tuotteen, olen enemmän, kuin tiedonhaluinen kuulemaan, mikä se mahtaa olla.

   Itse olen rukannut ruokavaliota hiukan lisää, nimittäin sokerit on jäänyt todella vähälle, karkit on lähes pannassa. Myös hiilareita en juurikaan syö viljojen muodossa, eli leivät ja viljapuurot on jäänyt pois. Toki kokeilen toisinaan syödä leipää ja mussuttaa karkkia, mutta en sitten tiedä, olenko vainoharhainen vai mitä, mutta yleensä näiden nauttimisten jälkeen kuumat aallot ilmaantuvat herkemmin ja voimakkaammin. Itse olen viime aikoina nukkunut todella huonosti heräillen 1-3 tunnin välein. Aamuyöstä kun herään, saatan valvoa aamuun kello puoli kolmesta saakka. Vitsit on silloin aika vähissä alkavalle päivälle. Heräämiseni ei välttämättä aina johdu kuumista aalloista, vaikkakin herätessä onkin hiki ja kuuma. Täytynee tutkiskella, mistä nukkumattomuuteni johtuu.

   Mutta hienoa, jos sinulla on noinkin hyvin pysynyt kuumat aallot kurissa. Oletko rukannut ruokavaliotasi mitenkään ?

   Mielelläni kuulen jatkossakin lisää kokemuksiasi kuumien aaltojen hillitsemiseksi. On tää niin vänkä asia :-D

   Kivaa alkanutta viikkoa sinulle <3

   Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !