Pääsiäinen 2017 - pääsiäispashan tekoaToissa vuonna tein postauksen, joka kertoi pääsiäisen menusta

Samalla kaavalla mentiin viime vuonna. Mikä ei kuitenkaan tarkoita, että suunnitellut menuut olisivat olleet tarjolla, mieli kun tuppaa muuttuumaan matkan varrella, tulee uusia ajatuksia mieleen tai tilanteet vain muuttuvat.
Viime vuoden pitkänäperjantaina meidän vieraiksi tuli eräs ystäväpariskuntamme. Heille tarjosimme hyvinkin perinteistä pääsiäisruokaa, kuten lammaspataa valkosipuliperunoiden kera, tomaattipainotteista salaattia ja punaviiniä kyytipojaksi. Jälkiruoaksi tein pashan, jonka laitoin jo edellisenä iltana jääkaappiin valumaan. Se, miksi oikeastaan teen nyt tämän postauksen, on ne aineet, mistä tein pashan viime vuonna, sillä samaa kaavaa ajattelin noudattaa tänäkin vuonna.

Vieraspariskunnan rouva oli kertonut laktoosistaan, joten otin sen huomioon koko menuussa, myös pashan teon yhteydessä. Koska en tiennyt/muistanut, kuinka paha laktoosi häntä vaivaa, ajattelin olla ottamatta riskejä laktoosin suhteen. Yleensä pashan teen perusrahkasta ja peruskuohukermasta, eli tuotteista, jotka aiheuttanevat laktoosioireita. Koska laktoorioireita piti välttää, oli osattava valita toiset tuotteet pashan tekemiseen. Muistelin, että rouva kertoi itse käyttävänsä ainakin joskus soijapohjaisia tuotteita, joten niitä ajattelin minäkin käyttää. Ihka ekaa kertaa. Eikös sanota olevan riskaabelia laittaa tarjolle jotain, mitä ei ole aiemmin tehnyt... Minä tykkään ottaa - näemmä - riskejä, joten ostin soijapohjaiset tuotteet pashan tekoa varten. Ajattelin, että jos menee pilalle tai maku ei ole hyvä, voin olla tarjoamatta pashaa. Onneksi tunnemme ystäväpariskuntamme sen verran hyvin, että tällainen moka ei haittaisi.

Siispä ostin alpron Soya natural-makuisen jogurtin sekä Soya vispautuvan kerman. Näistä tein pashan viime vuonna. Ja aionpa tänäkin vuonna tehdä soijavalmisteisen pashan, sillä minunkaan vatsani ei turvonnut näiden tuotteiden ansiosta.
Ohessa resepti, jolla viime vuotinen pashani onnistui.
PÄÄSIÄISPASHA

Tarvikkeet:


1 tlk (250g) maitorahkaa, jonka korvasin alpron natural-soijajogurtilla

2 munan keltuainen

1,5 rkl sokeria
(Käytin intiaanisokeria valkoisen sokerin sijasta. Jos käyttää valkoista sokeria, laittaisin vähemmän, kuin ohjeessa sanotaan. Mutta oman maun mukaan voi sokeria laittaa.)

1 sitruunan raastettu kuori

2 rkl sitruunanmehua

0,5 dl rusinoita (jos haluaa)

0,5 dl mantelirouhetta (jos haluaa)

0,5 dl (noin 40 g) kuivattuja hedelmiä
(esim. papaijaa, ananasta, appelsiinikuorta, sukaattia. Jos käyttää sokeroituja hedelmänpaloja, voi sokeria todellakin laittaa vähemmän.)

1 dl vispikermaa, jonka korvasin alpron vispautuvalla kermalla

0,5 tl vaniljasokeria.Aineiden sekoitus: • Sekoita kulhossa rahka, keltuaiset ja sokeri.
 • Pese ja raasta sitruunankuori sekä purista sitruunan mehu. Lisää nämä rahkaseokseen.
 • Hienonna rusinat ja kuivatut hedelmät. (Minä hienonnan nämä mantelirouheen kanssa.)
 • Hienonna (tarvittaessa) sukaatin ja appelsiinikuoret. Niitä ei välttämättä tarvitse hienontaa.
 • Sekoita rusinat, kuivatut hedelmät, sukaatit ja appelsiinikuoret rahkaseoksen joukkoon.
 • Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla.
 • Kääntele kermavaahto hyvin rahkan joukkoon.
 • Varaa pashaa varten vähintään 1x4 kokoa oleva kahvinsuodatin, jossa ei ole tippalukkoa.
 • Aseta paperinsuodatin suodattimeen ja kostuta se vedellä. (Minä en ole tajunnut kostuttaa.)
 • Lusikoi rahkaseos suodattimeen, painele tiiviisti ja tasoita seoksen pinta.
 • Peitä täytetyn suodattimen pinta tuorekelmulla ja nosta suodatin jääkaappiin pienen/sopivan kokoisen kulhon päälle valumaan yön ajaksi.
 • Kumoa valmis pasha tarjolle ja poista suodatinpaperi.
 • Koristele, jos haluat ja voit tarjota tuoreiden hedelmien kera.

Kuvaa ei minulla tietenkään ole, en sitä älynnyt ottaa, joten on tyytyminen vain tähän reseptiin.

Pasha oli hyvää, ei liian makeaa, vaikka itsehän voi määrittää sokerin määrän. Se ei turvottanut vatsaa, ja ylipäätänsä pasha onnistui hienosti.

Mikäli päätät tehdä tämän ohjeen mukaan pashasi, kerro kommenttiosioon, miten onnistui, miltä maistui, korvasitko ohjeen aineita millä ja miten.

Hyvää pashahetkeä !


*******

Kommentit