Sushia


Söin elämäni ensimmäistä kertaa sushia olisko seitsemisen vuotta sitten. Tuolloin olin noin 43 vuoden ikäinen. Lapsuudessani ei tiedetty mistään sushista, joten sitä ei niin vain syöty. Nuorena aikuisena varmaan kuulin ja olin lukenut sushista, mutta en tiennyt yhtään, mitä se oli saatika että olisin sitä jossain syönyt tai nähnyt olevan ruokalistalla. Ensimmäinen kokemukseni sushista oli siskoni luona seitsemisen vuotta sitten. Siihen mennessä olin toki jo kuullut paljonkin sushista ja nähnyt paljonkin sushiannoksista kuvia. Siskoni luona tarjolla oli valmissushia kaupan pakastealtaasta hankittuna.

Rehellisyyden nimissä silloinen sushin maku ei tehnyt kovin suurta vaikutusta minuun. Suurempi vaikutus oli siinä, miten yritin syödä tikuilla. En osannut. Yritys oli kova ja siskonikin nauroi mulle ja mun yrityksille syödä tikkujen kanssa sushia antaen tunnustusta ja arvosti, kun niin sitkeästi ainakin yritin. Muistan erinomaisen hyvin sen kertaisen yrityksen syödä tikuilla. Enemmän yritykseksi se jäi, mutta olen jokseekin peräänantamonta sorttia.

Toisella sushikerralla taisi sitten olla jo itsetehdyt sushipalat kyseessä siskoni luona. Ne veivät kieleni mun, kokonaan. Kolmas sushikerta olikin sitten kerta, jolloin miehelleni opetettiin sushin salat tekemisen suhteen. Silloin miehet kokkasivat, joten en halunnut olla tiellä edes oppimassa sushin tekoa, joten siitä saakka mieheni on ollut meillä se, joka tekee sushit. Hän on mulle oikea sushikuningas.

Sushit siis maistuvat meille. Jälleen kerran eräänä maaliskuun iltana mieheni teki sushit, jotka söimme hyvällä ruokahalulla soijakastikkeen, inkiväärilastujen ja wasabitahnan kera. Kyytipoikana valkoviiniä.
Sushin kanssa voi juoda olutta, vettä, viiniä. Meillä sattui olemaan jemmassa valkoviiniä viime kesän laivareissun jäljiltä. Outoa, ettemme ole jo juoneet sitä. Toisaalta, onneksi sitä ei oltu juotu. Päätimme käyttää sitä sushijuomana toivoen, että se edes jotenkuten sopisi sushien kanssa. Me kun emme ole mitään viiniasiantuntijoita, me vain ostamme sitä viiniä, minkä olemme jo aiemmin hyväksi havainneet ja mikä meidän mielestämme maistuu hyvältä. Kaipa se on ihan oiva asiantuntijuusseikka tässä kohtaa.
Mikä tuuri sattuikaan, sillä tämä valkoviini osui ja upposi ainakin meidän kieliimme loistavasti sushien kyytipoikana. En olisi uskonut itsekään sen sopivan sushin kanssa. En ainakaan näin hyvin, kuin nyt sattui maistumaan. Käyttämämme valkoviini oli chileläistä Cono Sur Bicicletan Chardonneyta vuodelta 2015. Itse olen jo monta vuotta vältellyt valkoviiniä, koska mielestäni se on maistunut jotenkin, suoraan sanottuna, tiskivedeltä. Toki jos viini on matsattu ruoan kanssa yhteen, se on ollut juotavaa sen tietyn ruoan kanssa ja ollut ihan ookoo. Mutta meidän molempien mielestä tämä valkoviinii sopi todella hyvin mieheni tekemien sushipalojen kanssa.Oletteko te jo syöneet sushia paljonkin ? Onko ne valmistettu itse vai ostatteko kaupasta tai jostain muusta paikasta ? Entä mitä juotte sushin kanssa ? 


*******

Kommentit

 1. Oih ja voih... rakastan sushia! Näyttää niiiiiin herkulliselta. Sushi jakaa ihmiset, siitä joko tykkää tai ei, minä rakastan ( ai niin taisin sanaoa sen jo =D). Olen tehnyt sitä itsekkin, ja silloin saa toki juuri sitä mitä halua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, itse tehdessä saa juuri sitä, mitä haluaa/tilaa :-D

   Aloin miettimään, että joo-o, todellakin, vedimme kuvan satsin kahteen pekkaan mieheni kanssa :´-D

   Poista
 2. Mun on pakko myöntää, että en ole sushin ystävä. Sushi ei vaan ole mun juttuni. Syytä en tiedä, enkä osaa asiaa sen kummemmin perustella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikille sushi ei todellakaan maistu. Mä tosiaan hurahdin niihin itsetehtyihin paloihin. Kiinnostaakin tietää, miltä ravintolassa tilatut maistuu...

   Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !