sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Sieniporkkanapiirakka, resepti







Näin syksyaikaan sienet on kovasti tapetilla. Niin myös erilaiset sieniruoat. Meillä sienipiirakka on yksi sieniruoista, joita teen aina, kun meillä on sieniä. Itsepoimittuina mustatorvisienet, suppilo- ja kosteikkovahverot sekä kanttarellit on meidän suosikit. Ne on suosikkeja ihan sikälikin, kun näistä sienistä olen varma, että tunnistan ne satavarmasti ja siten uskallan niitä poimia.

Kyllähän mulla on sienipiirakan ohjeita, eikä siihen tarvitakaan, kuin yksi hyvä perusohje, mutta kun näin Lidlin Liedellä-ilmaisjakelulehdessä sienipiirakan ohjeen, ajattelin, että voisin kokeilla tätä ohjetta. Se myös hiukan eroaa aikaisemmin käyttämästäni ohjeesta. No ei sitten muuta kuin ajatuksista tekoihin.


Liedellä-lehden sieniporkkanaohje.

Mikä tämän ohjeen erilaisuus oli jo aiemmin käyttämääni, kuitenkin hyväksi havaittuun, reseptiin verrattuna ?

Liedellä-lehden ohje oli käyttänyt 1) porkkanasosetta pohjaan ja 2) täytteeseen oli laitettu paprikaa. Nämä oli ne eroavaisuudet hyväksi havaittuun aikaisempaan ohjeeseen nähden.

Ohessa suora ote Lidlin Liedellä-ohje Sieniporkkanapiirakkaan (noin 8 annosta):




Sen verran kokemusta sienipiirakoiden tekemisestä on, että uskallan ja näemmä osaan, muunnella reseptiä hiukan. Halusin tehdä gluteenittoman piirakan, joten vaihdoin tietenkin jauhoja. Lisäksi halusin piirakasta todella ravitsevan, joten käytin kahden porkkanan sijaan kolme porkkanaa. Juustona käytin tavallista edamia goudan sijaan.


SIENIPORKKANAPIIRAKKA, GLUTEENITON
muunneltuna Liedeltä-lehdestä


Uunituore sieniporkkanapiirakka.


TAIKINA

3 porkkanaa, jotka keitetään ja soseutetaan
1 - 1,5 dl tattarijauhoja *
noin 0,5 - 1 dl kaurahiutaleita *
loraus tattarirouhetta *
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100 g voita

* Kuivia aineita yhteensä 2 dl.


TÄYTE:

1 l kanttarelleja, suppilo- ja kosteikkovahveroita, mustatorvisieniä
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria


MUNAKERMASEOS

3 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
1 tl timjamia
3/4 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
2 dl juustoraastetta


  • Keitä kuoritut, pilkotut porkkanat kypsiksi.
  • Soseuta porkkanat (esim. sauvasekoittimella) ja anna sen hiukan jäähtyä.
  • Mittaa kulhoon kuivat aineet. Nypi mukaan huoneen lämpöinen voi murumaiseksi seokseksi.
  • Lisää porkkanasose ja sekoita taikina tasaiseksi.
  • Painele taikina öljyllä voidellun ison piirasvuoan (halkaisija noin 20 cm) pohjalle ja reunoille. Laita taikina vuokineen hetkeksi jääkaappiin tasaantumaan.
  • Laita puhdistetut sienet pannulle. Anna suurimman nesteen haihtua sienistä. 
  • Lisää öljy/voi sekä pilkotut sipulit ja paprika. Kuullota seosta, mausta ja anna jäähtyä hetken aikaa.
  • Riko kulhoon munat. Sekoita mukaan kerma ja mausteet.
  • Ota taikina pois jääkaapista. Voit halutessasi pistellä haarukalla reikiä taikinapohjaan.
  • Paista pohjaa 200 asteessa noin 10-12 minuuttia.
  • Ota pohja uunista. Lisää sienipaprikatäyte, lisää juustoraaste ja kaada munakermaseos päälle.
  • Anna piirakan kypsentyä uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on sopivan ruskea.
  • Ota piirakka ulos ja anna hetken aikaa tekeytyä ennen tarjoilua.

Piirakasta tulee mehukas ja ruokaisa, joka on hyvä iltapala ja jota voi tarjota vieraillekin pikkusuolaisena purtavana.


*******

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...