Uneen nukahdan, kun -

Sain kimmokkeen kirjoittaa tämän postauksen Eräältä naiselta. Hänen postauksessaan kerrottiin, mitkä ovat ne tekijät, jotka auttavat häntä saamaan unesta kiinni. Pitihän tähän aiheeseen tarttua, sillä uni on tärkeä asia ja näin huonosti nukkuvana kaikki vinkit nukkua hyvin läpi yön ovat tervetulleita.

Meidän makkari on pyhitetty yksinomaan, vain ja ainoastaan, levolle ja nukkumiselle. Siellä ei ole yhtään yöpöytääkään, vain pari pientä hyllyä tarvittaville tavaroille, kuten nenäliina, kirja, vesipullo. Siellä ei ikävä kyllä ole pimennysverhoja, vaikka syytä olisi, sillä sälekaihtimet eivät riitä pitämään päivänvaloa pois, etenkin valoisaan vuodenaikaan. Muuten makkarimme on pohjois-itä-suuntaan, joten päiväaurinko ei pääse sinne täydellä teholla vaikuttamaan, jolloin se lämmittäisi etenkin kesäaikaan turhaan makuuhuonettamme. Makkarissa on myös avattava ikkuna, joten tuuletus on mahdollista. Kylmempänä vuodenaikana makkarin tuuletus on joskus jopa koko päivän kestävä tuuletus, joten kun illalla menee nukkumaan, saa hytistä vähän aikaa peittojen alla, kun huoneessa todellakin on viileä, tuulettunut ilma.Nukkumajärjestelyymme on tulossa muutos. Olemme nykyistä vierashuonetta kunnostamassa, ja samalla ajattelin, että josko me siirtyisimme sinne bunkkaamaan. Sinne aion hankkia kunnon pimennysverhot. Tulevassa makkarissamme on myös tuuletusmahdollisuus, mikä onkin tarpeen, silä tämä makkari on etelä-länsi-suuntaan, jolloin kunnon tuuletus on kesäaikaankin paikallaan. Vaikka tämä uusi makkari antaa pihan puolelle, ei julkisivun puolelle, kuten vielä nykyinen makkarimme, on sen hiljaisuus kyseenalaista. Ai miksi ? No kun naapurin koirat ovat kovia haukkumaan, oli kyseessä sitten mikä vuorokauden aika tahansa. Koirat ovat usein ulkona omassa pihassaan  ja syytä en tiedä, mutta oikeesti ne haukkuvat aika paljon. Jopa heidän naapurit kärsivät koirien haukunnasta aika tavalla. Koiraperhe on pienen metsäkaistaleen tuolla puolen naapureineen, mutta kyllä se haukunta meillekin asti kuuluu. Mikäli se alkaa häiritsemään, on korvatulpat paikallaan.

Korvatulppia käytän joskus. Pakkohan se on, kun vieressä nukkuva aviomies kuorsaa silloin tällöin tosi kovasti. Nyt kun tätä kirjoitan, huomaan, että enpä ole aikoihin herännyt miehen kuorsaamiseen, outo juttu...

Pimennysverhot olisi niin tarpeen, jotta pystyisin nukkumaan läpi yön myös kesäisin. Helmiradio Instagramista keksin käyttää mustia pikkareita silmälappuina ja hommahan toimii suorastaan loistavasti minulla. Kunnon silmälaput olen todennut kiristäviksi, ja ne painavat silmäluomiani ikävällä tavalla. Vaikka silmälapuissa olisi löysempi nauha, tuntuu, että laput pyörii mun pään ympäri heitellen ne ympäri päätäni, jolloin ne eivät tahdo pysyä silmilläni ollenkaan. Siksi ne pikkarit toimivat, kun ovat riittävän löysät ja niissä on riittävästi kangaspinta-alaa peittääkseen silmät, vaikka ne hiukan pyörisivätkin päässä.Vuodevaatteista tyyny ja toinenkin tyyny on tärkeitä mulle. Mulla on oltava sellanen suht matala, ei liian korkea tyyny. Toinen tyyny on halityyny. Mulla on ehdottomasti oltava halityyny ! Kaksi tyynyä matkassani ei  ole mikään harvinaisuus, olen ne vienyt joskus reissuillamme jopa hotelliin...

Unisukat on oltava ennen nukahtamista ! Jopa nytkin, vaikka kärsinkin kuumista aalloista !  Kuuman allon sattuessa heitän sukat jalasta alta aikayksikön, mutta unisukat on oltava jalassa ennen nukahtamista. Mulla taitaa olla sen verran herkät jalat, että kaikenlainen veto tai kylmyyden tunne pitää mut hereillä, en nukahda, jos on vilu jaloissa. Yön aikana saattaa sukat luisua pois jaloista ja saatan aamulla herätä paljain jaloin, mutta se ei haittaa, kunhan nukkumaan mennessä on unisukat jalassa. Jos jalat tuntuvat paljaina ollessaan kylmiltä yön aikana, herään ja laitan ne jalkaan. Usein saan unen päästä heti taas kiinni, joskus se ei heti onnistu.

Itsetehdyt unisukat.

Myös täysikuun olen huomannut pitävän mua hereillä. Saan iltaisin oikein hyvin unen päästä kiinni, mutta jossain vaiheessa yötä herään ja ihmettelen, miksi herään. Kun nousen vuoteesta ja lähden käppäilemään pitkin kämppää, näen ikkunasta kajastavan kuun valon ja tajuan, että nythän on täysikuu, joten ei ihme, etten nuku. Näin ainakin sanon itselleni. Joka kuukausi en täysikuuhunkaan herää, vaan ehkä on aikoja, jolloin siihen herään.

Nälkäisenä mun ei kannata mennnä nukkumaan. Ellen ole t-o-d-e-l-l-a väsynyt. Mitään suurta annosta ei tarvitse olla, mutta vatsa kurnien ei nukkumisesta tule mitään. Tähän samaan syssyyn voinen kertoa, että kun käytän lisäravinteita, katson, etten ota iltaisin mitään sellaista, mikä estää unen kiinni saamista. Tällaisia voi olla mm. Q10-valmisteet. Magnesiumin sanotaan myös piristävän, mikäli siitä on vaje ja sitä ottaa liian vähän. Magnesiumin otan tunti-puolitoista ennen nukkumaan käymistä, jotta se ehtii vaikuttamaan. Mikäli ei nukuta, otan vielä sitä vielä yhden tabun verran.


Tässä ainakin ne suurimmat syyt mun nukahtamisen vaikuttavat seikat.
Mitkä seikat saa sut nukahtamaan ja tai nukkumaan läpi yön ?


*******


Kommentit

 1. Kuin lukisin omaa kirjoitustani! Pimeys, silmätlaput/pikkarit ja unisukat! Aivan kuin minä!
  Tuosta tulikin mieleen, että pitää tilata uudet silmälaput! Ilman niitä, kun se uni ei vaan tule. Huomenna lähden yhdeksi yöksi seminaariin ja mukaan lähtee oma littana tyyny. Niin se oli mukana Turkissa kuin Saksassakin kesälomareissuilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkomaille en ole vielä tyynyjäni rahdannut :-) Mutta esim. alkuvuonna Thaimaassa ollessamme nukuin halityynynkin kera, vaikka se ei ollutkaan oma. Mikäli en vie omia tyynyjäni mukanani hotelliin, otan varatyynyn jos toisenkin kaapista käyttööni. :-)

   Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !