Taas on aika joulumenuun



Suunnittelu alkaa.

Jälleen on se aika vuodesta, kun havahdun siihen, että kohta on joulu. Silloin alan myös suunnittelemaan jouluaaton illan menuuta. Jouluruokien valmistelun pyrin ajoittamaan marraskuun puolen välin paikkeille. Joskus se on hiukan ennen marraskuun puoliväliä, joskus hiukan jälkeen puolen välin. Mutta aina se on marraskuun aikana.

Jouluruokien ja jouluaaton illan ruokailun suunnittelu alkaa selailemalla Syystunnelmia ja JOULUN ODOTUSTA-kirjaa sekä reseptikirjaa, johon olen koonnut reseptejä. Reseptikirjaan olen koonnut teemoittain reseptejä, kuten jouluruokia, pääsiäisruokia ja muita teemaruokia, esimerkiksi tapaksia. JOULUN ODOTUSTA-kirjasta suorastaan rakastan Saariston Joulu-osiota. Johtunee siitä, että asun saariston pääkaupungissa...


Saariston joulu


Jouluaaton ruokatarjoilu sujuu yleensä saman, hyväksi havaitun kaavan mukaisesti.


KALATARJOILU

Ensin tarjoillaan kalaa eri muodoissa. Keitettyjen perunoiden kera tarjolla on vaikkapa sinappisilakkaa, sillivatia ja graavilohta. 


Silliä ja silakkaa

Lohta ja siikaakin.

LISUKKEET

Jotenkin tykkään pateeista. Olen tehnyt Raidallista pateeta (punajuuri-porkkana) sekä Porkkana-feta-pateeta. Pateet sopivat erinomaisesti niin kalapöytään, kuin syödä kylmiltään vaikkapa saaristolaisleivän päällä. Pateissakin maku vain paranee, kun on antanut olla pari päivää ennen tarjoilua makustumassa.


Patéita

Jo kalojen kanssa tarjoillaan rosollia. Sen teen aina itse alusta saakka. Juurekset kuorin ja keitän, paloittelen pieniksi kuutioiksi ja asetan tarjoiluastiaan. Samoin sipuli ja suolakurkut silpun pieniksi paloiksi. Kalaa ei sentään käydä itse kalastamassa, harmi, vaan ostetaan matjessilliä, joka paloitellaan pieneksi. Kaiken tämän teen yleensä aatonaattona, joskus päivää aikaisemminkin. Kuitenkin siten, että rosollin ainekset ovat tuoreen oloisia tarjoiluhetkellä.




Moni sekoittaa kaikki rosolliainekset sekaisin, mutta mun tapani on tarjota aineet eriteltyinä. Moni myös lisää omenaa rosollin joukkoon, me jätetään se pois. Jos joku ei pidä sillistä tai sipulista, voi ne helposti jättää lautaseltaan pois, kun asetan ne alla olevan kuvan mukaisesti eritellyiksi. Tosin aineksien välissä olevat paperit siistin nätimmiksi, ennen kuin asetan tarjoiluastian joulupöytään. Kuva alla on melko rouheisen näköinen, vatia ei ole vielä viimeistelty tarjoilukuntoon.

Rosollivati vuodelta 2014.

Meillä jouluruokailu menee pitkän kaavan mukaan. Ei ole kiire mihinkään. Nautitaan ja makustellaan tarjolla olevia ruokia. Syödään todellakin rauhassa, ajan kanssa.

LIHATARJOILU

Kun on riittävästi syöty kalaruokia ja lisukkeita, siirrytään liharuokien pariin. Saatetaan pitää pieni tauko, jotta edelliset ruoat pääsevät hiukan sulamaan. Joskus on kyllä niin kiire päästä maistamaan laatikoita, että ei malta odottaa, vaan siirrytään suoraan seuraavaan "vaiheeseen", liharuokien pariin.


Joka joulu kinkku on se must. On se sitten uunikinkku tai palvikinkku. Ja kinkun kanssa aina itsetehtyä sinappia. Joskus laitetaan myös kalkkunaa.


Kalkkunaa ja kinkkua

Sinappia
JOULULAATIKOT

Kinkun kanssa maistuu tietysti peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikko. Laatikot pyrin valmistamaan hyvissä ajoin marraskuun puolella pakkaseen odottamaan varsinaista kypsennystä. Toisin sanoen, teen laatikot raakavalmiiksi siten, että ne tarvitsee enää laittaa uuniin kypsenemään jouluaattona. Mikä ihana tuoksu valtaakaan kodin laatikoiden kypsentyessä uunissa jouluaaton aikana ! Kun laatikot ottaa uunista, on hyvä antaa niiden tekeytyä kannen alla ennen tarjoilua, siten niiden maku tulee esiin jo heti tuoreeltaan. Kaikki laatikot teen gluteenittomina sekä laktoosittomina.

Joulun perinteiset laatikot

Eräänä jouluna tein muiden joululaatikoiden lisäksi kasvisruukun. Eräänlainen laatikoiden  korvike sille, joka ei tykkää perinteisistä joululaatikoista (porkkana, lanttu, peruna)

Kasvisruukku
JÄLKIRUOKA

Tähän saakka kun ollaan päästy, on aika huilata syömingien suhteen. Ennen jälkiruokaa.

Jälkiruoaksi teen aina jotain hyvää. Monena jouluna olen tehnyt puolukkajäädykkeen. Ainakin niinä jouluina, kun ollaan saatu syksyllä puolukoita metsästä. 

Eräänä jouluna tein suklaamoussea. Alusta asti itse vatkattuna ja puleerattuna. Nythän voisin tehdä suklaamoussea Liedellä-lehden ohjeen mukaan. Sehän onnistui yli odotusten !




Lopuksi on kahvin aika, yleensä avecin kera, mikäli niin haluaa. Sekä tietysti itsetehdyt piparit, pullat ja muut kahvikakut kahvin kera. Teetäkin on tarjolla, luonnollisesti.

Mitäs tässä enää odottelemaan ! Kauppaan vaan hakemaan ainekset. Sitten joulumusiikki päälle ja keittiöhommiin !



Mitä teillä syödään jouluna ?

*******



Kommentit

  1. Voi kun tuli ihan nälkä tätä postausta lukiessa:) Kaikki ne ihanat jouluherkut♥ Suunnittelu on mukavaa, eikä menekkään kuin hetki kun ollaan jo ihan joulutunnelmissa. Meillä on jouluruoka hyvin perinteinen..vaikka aina olisi kiva vähän lisätä jotakin uutta herkkua kokeiltavaksi:) Mukavaa marraskuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan ! Nälkä tulee ja kuola valuu :-D Niin minullakin, kun suunnittelen menuita. Melko perinteellisesti mekin syödään, mitä nyt jotain pientä uutta kokeillaan. Pääasia on, että ollaan yhdessä ja saa olla rauhassa. Ihanaa marraskuun jatkoa sinullekin !

      Poista
  2. Teidän kotona saadaan olla kyllä onnellisia kun noin paljon jaksat nähdä vaivaa siihen the hetkeen! Ihana tapa ja varmana myös se odotetuin hetki - ainakin näin aikuisiällä. :)

    https://vaylantyar.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Väylän Tytär ! Taidan itse tykätä hyvästä, puhtaasta ruoasta sen verran paljon, että sitä viitsii nähdä vaivaa :-D Kyllä, aikuisiällä osaa nauttia aivan eri tavalla joulun valmisteluista, koskevatpa ne sitten mitä tahansa. Mukavaa marraskuuta !

      Poista
    2. Oi, se olikin Väylän Tyär ! :-) Hei vaan !

      Poista
  3. Ihanan kuuloista jouluilua <3 On se vaan mukava jo virittäytyä joulun tunnelmaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heipä hei ! Ihanaa, jos/kun välittyy sinne saakka joulunalustunnelmointini. Kyllä alkaa olemaan aika pikku hiljaa virittäytyminen jouluun. Leppoisaa marraskuun jatkoa !

      Poista
  4. Meillä tai siis poikani luona, missä olemmen nyt kaksi viimeistä joulua viettäneet syödään:
    Itsetehtyjä laatikoita, Lanttu- ja porkkanalaatikkoa. Tänä vuonna poikani ja "miniäni" haluavat myös bataattilaatikkoa. Muutamia kaloja myös löytyy, katkarapusalaattia, vihersalaattia, perunamuussia, jonkinlaisia uunijuureksia (miniäni on kasvissyöjä). Kinkkua minulle ja pojalleni. Miniälle jotain tofun tyyppistä "kinkkua" tmv.
    Jälkiruoaksi on ollut itsetehtyä kakkua, joulutorttuja sekä pipareita.

    Omaan kotiini en jouluruokia hanki. Minulle riittää se, että vain jouluaattona saan syödä, herkutella ja nauttia.

    Jostain kumman syystä minulla on jäänyt viime vuosina ns. jouluhössötys pois. Syytä en tiedä. Tärkeintä on se, että saan olla joulun ajan lomalla ja levätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teidän joulunne kuulostaa ihanalta, melko perinteiseltä, silti pieni twisti jotain uutta. Minä tykkään nautiskella joulun ruoista muutamankin päivän :-) Ja mun jouluhössötys on vaihtunut rauhalliseen tekemiseen nauttien tekemisistäni. Siitä se joulumieli tulee. Jouluna ei tarvitsekaan tehdä mitään ihmeellistä, saa oikeasti vain olla.

      Poista
  5. Miniän tultua meidän perheesemme, olemme saaneet sen twistin uutta kokeilemalla ja lisäämällä kasvisvaihtoehtoja joulumenuuseen. Ja tuo kivaa vaihtelua. Unohdin sen vielä kertoa, että jouluaatonaamuna me syömme riisipuuroa. Se kuka saa mantelin, niin saa palkinnoksi Ässäarvan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oiii, tuon idean taidan varastaa teiltä eli mantelin saajalle Ässäarpa ! Etukäteisjoululahja heti aattoaamusta :-) Kasvisvaihtoehdot on mainio lisä joulupöytään.

      Poista
    2. Ole hyvä vaan, saat varastaa tuon idean!

      Poista
  6. Oi, todellakin hienoa laittaa talteen parhaat reseptit ja suunnitella ajoissa menu!
    Meillä pysytellään perinteisessä listassa, joten ei ole tarvinnut kirjata aina ylös.
    Olemme kiitollisia kun vain saamme kaiken kasaan täällä päin maailmaa!

    Lempeää joulun odotusta täältä Mantelilaaksosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mantelilaakson Susanna ! Perinteistä se tuppaa meilläkin olemaan, vuodesta toiseen samat ruoat ja reseptit, jotka on hyväksi havaittu. Kerran vuodessa vaan, sen verran harvoin, että reseptikirja tutkittava joka vuosi uudelleen. :-)

      Ihanaa Joulun alusaikaa sinnekin !

      Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !