Kahvikaveri

Oletko kahvin ystävä ? Minä olen, vaikka en juokaan sitä kuin 2-3 (- max. 4) kupillista päivän mittaan. Silti kahvihammasta kolottaa ja pahasti, mikäli en ole juonut kahvia päivän mittaan. Pääasiassa juon suodatinkahvia ja juon sen maidon kera.

Käyttämämme kahvi on yleensä Pauligin Juhla Mokkaa, joka on usein tarjouksessa. Joskus Pauligin Presidentistäkin on tarjouksia, ja silloin ostamme sitä. Juhla Mokan, kuten Presidentinkin, sanotaan olevan hyvää kahvia. Silti ihmettelen, kun nekin maistuvat joskus / välillä kitkeriltä. Sen maku on kitkerä ja jälkimaku viimeistään on toisinaan todella kitkerää ja suuhun jää paha, paha, paha maku.


Vaihtelun vuoksi vaihdamme joskus kahvimerkkiä ja ostamme ruotsalaista tummaa Löfbergin lilaa kahvia. Se on todella vahvaa, mutta ei ollenkaan kitkerää. Kitkeryys ja vahvuus ovat kaksi eri asiaa. Tumma kahvi on hyvää, mutta kun se menee kitkeryyden puolelle, on se jo sellaista myrkkyä, että ei kiitos. Jopa Juhla Mokan tummapaahtoinen on jo liian vahvaa, suoraan sanottuna kitkerää, vaikka kuinka yrittää mitata kahvinporoja keittimeen vähemmän normaalin sijaan. Minun, ja miehenikin, mielestä. Suorastaan inhoan kahvin kitkerää jälkimakua ja -hajua. Kahvinkeittimeen annostelen aina kahvia ja vettä 1/1-suhteessa eli yhtä kahvimitallista kohti yksi vesimitta. Eikös se ole se normiannostelu.


Tiedostan hyvin, että kahvin makuun vaikuttaa mm. kahvinkeitin, kuinka puhdas se on, myös veden laadulla on vaikutuksensa. Olen silti todennut, että harvoin tulee juotua hyvää kahvia, vaikka se olisi keitetty Juhla Mokasta. 

Kun sain blogini tiimoilta mahdollisuuden testata toisenlaista kahvia, otin tilaisuudesta vaarin. Toisen kahvintuottajan valmistama kahvi on todellakin tervetullutta, sillä ei kai kaikki kahvilaadut voi olla kitkeriä, vai voivatko ?Kahvikaverilta sain testailtavaksi kolme eri makuista kahvia. Kahvipaketit olivat suodatinjauhatusta, koska meillä on vain ja aivan tavallinen kahvinkeitin. 

Tosin se vetelee viimeisiään...

Posti toi Kahvikaverilta mukanaan kolme paketillista (250 g / paketti) kahvia ja ne kaikki olivat erimakuista kahvia. Makukahviksiko niitä voi kutsua.

Iloisen värikkäitä ja herkullisen pirteitä paketteja, joista jotenkin tuli odotuksia, että kahvi olisi hyvää. Kahvien valmistaja on Café Liégeois, joka on toisen polven paahtimo Belgiassa. Yritys on perustettu vuonna 1955 ja työllistää nyt noin 1200 henkeä.


Chiapas Maxico-kahvi, ManoMano-kahvi ja Magnifico-kahvi.

Testiin saamani kahvimaut olivat ManoMano, Magnifico ja Chiapas Mexico. Koska kyseessä oli uudet tuttavuudet, kahveja keitettiin ahkeraan ja niitä makusteltiin ja vertailtiin keskenään. Kahvimaistelu oli kuin viinimaistelu. Kahvien aromiassa, maussa ja tuoksussa oli eroja ja eri makuvivahteiden löytäminen oli jännää. Kun eihän sitä tiedä, miltä kahvissa hedelmäisyys tai sitrusmainen maku tai aromi tuntuu ja maistuu, kun ei ole kokemusta ennestään eri kahvilaaduista ja kahvimauista.

Onneksi postin mukanaan tuomassa kahvipakettitoimituksessa oli mukana näiden kahvimakujen niin kutsutut selitykset eli mitä kussakin kahvimaussa oli. Selostus auttoi hahmottamaan eri maut niin tuoksussa, kuin maussa.


MANOMANO

ManoMano

ManoManon kerrottiin olevan

"erittäin raikas tuoksu, jossa voi aistia kevätkukkien raikkautta ja sitrushedelmien sekä omenien happamuutta. Lämpimässä ja raikkaassa maussa on kaakon ja happaman omenan vivahteita".

Ja kyllä, voin allekirjoittaa yllä olevan. Manomano-kahvin aromiassa oli jo pussin sisältöä tuoksuttaessa raikkautta ja sitrusmaisuutta. Juotaessa kahvin maku oli raikas ja kyllä, olin havaitsevinana happamuuttakin. Juuri keitetyn kahvin tuoksussa en havainnut normaalin kahvin vahvaa tuoksua, vaan siinä taisi tuoksua hedelmäiset ja raikkaat tuoksut. Vaihteluksi jotain erilaista !

CHIAPAS MEXICO


Chiapas Mexico

Chiapas Mexico-kahvia kuvailtiin olevan Chiapas-alueen kahvitiloja Meksikossa, ja kahvi on myös ekologista (sertifioitua) kahvia.

"Aromi on makeaa, lämmintä ja marjamaista. Maku on voimakas, täynnä pehmeää hedelmien happamuutta ja mausteita."

Kahvipussin suusta tuoksuttaessa vastaan tuli selkeä suklainen tuoksu, jossa kuitenkin on jotain raikkautta, mahdollisesti juuri hedelmäisyyttä. Tuoreen kahvin tuoksu oli lämmintä ja kahvin tuoksussa olin aavistavinani hitusen suklaista aromia, mmmm...

MAGNIFICO

Magnifico

Magnifico-kahvista sanottiin, että sen
"aromi on erittäin lämmmintä, makeaa ja "viskoosista". Sekä aromissa että maussa tuntee makeiden vadelmien ja suklaan seosta. Kevyt marjojen happamuus yhdistettynä suklaan katkeruuteen. Kahvikupillisen jälkeen tuntee pitkäkestoista suklaan jälkimakua."

Tämä kahvi oli selkeästi suklainen maultaan ja vahva suklaan tuoksu tulvahti pussin suusta. Kahvin jälkimaussa oli suklaan kirpakkuutta, silti kahvin maku ei ollut kitkerä. Huomasin tämän kahvin olevan kuitenkin vähemmän suklainen maultaan, kuin mitä Chiapas oli.

SUOSIKIT

Kaiken kaikkiaan kahvimaistelujen tiimellyksessä meille nousi melko pian omat suosikkimme. Mieheni suosikiksi nousi Chiapas ja minun suosikkini oli ManoMano tai Magnifico riippuen mielialasta. Joka kerta kuitenkin saimme hyvää kahvia aikaiseksi, ei tullut kitkerää, eikä liian vahvaa kahvia edes meidän kahvimittojemme mukaan ja meidän viimeisiä vetelevällä kahvinkeittimellä. Kaikki kahvit olivat hyviä ja erilaisia normijuhlamokkaan verrattuna. Sanotaan, että vaihtelu virkistää, ja tottahan se on.

KAHVIKAVERI

Kahvikaverilta on mahdollista ostaa kahvia kaikissa eri muodoissa. Heillä on jauhettua kahvia, kahvipapuja, erilaisia kapseleita kahvikoneita varten. Ja tietysti erilaisia kahvimakuja.

Kahvikaverilta saa hankittua myös erilaisia kahvikoneita. Heiltä voi myös kysyä neuvoa, mikä kone sopisi kenenkin tarpeisiin, sillä onhan meitä kahvinjuojia erilaisia. He auttavat mielellään, joten rohkeasti vain kyselemään.

Blogini oikeassa marginaalissa on Kahvikaverin mainos, jota kautta pääsee Kahvikaverin nettisivuille ja käyttämällä mainoksessa esitettä tarjouskoodia, saa kahvitarvikkeita edullisempaan hintaan. Kannattaa käydä ainakin kurkkaamassa mainoksen takana löytyvät nettisivut. Näin joulun jälkimainingeissa sieltä taitaa löytyä lisätarjouksiakin.

Tämän  makukahvien maistelun myötä olemme mieheni kanssa alkaneet miettimään jonkinlaisen  kahvikoneen hankkimista. Toki olemme sitä ennenkin miettineet, mutta ei niin tosissamme, kuin ehkä nyt. Sillä hyvä kahvi on hyvää kahvia !


Millaisesta kahvista sinä tykkäät ?
Tai onko sinulla jokin kahvikone, jota käytät ?

*yhteistyössä Kahvikaverin kanssa*******

Kommentit

 1. Meillä myös tavallinen kahvinkeitin ja juhla mokkaa juodaan... Ollaan huomioitu myös tuo kahvin kitkeryys ja joskus ehkä vähän tympeä (mikähän olisi oikea termi?) maku, vaikka kahvi olisi juuri keitetty... Joskus ollaan pohdittu siirtymistä teehen, mutta kun se kahvihammas on vähän semmoinen kenkutteleva kaveri ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tympeä on varmaan se oikea sana ! Me juodaan sekä teetä että kahvia. Kun se kahvihammas kolottaa, on silloin vaan otettava kahvia, sille ei mitään mahda :-D

   Poista
 2. Sattuipas sopivasti kahvi täyteinen teksti, kun aloin miettimään mitä tänä vuonna on tapahtunut: olen alkanut kahvia juomaan (mutta vain vähän). En ole ennen kahvia sietänyt, mutta tänä vuonna olen muutamana aamuna kahvia maistellut kun en ole muuten saanut itseäni hereille. Vielä niin aloittelija olen kahvin juonnissa, etten tiedä mikä on hyvää minulle, mutta eroja olen huomannut kahveissa. Ulkomailla olen juonut kyllä parempaa kahvia kuin Suomessa, joten olisiko sitten paahtoaste vai mikä joka on minun mielestä ollut parempaa ulkomailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat makunystyrät kertovat, mikä kahvi on itselle parasta ja maistuu hyvälle. Makuja on niin monenlaisia, kun toinen tykkää vahvasta ja toinen kevyemmästä kahvista. Kannattaaa myös kokeilla erilaisia makukahveja. Olen huomannut saman, että ulkomailla kahvi on erimakuista. Tänä päivänähän erilaisia kahveja on Suomessakin tarjolla vaikka millä mitalla, kun on lattea, on espressoa ja vaikka mitä, itsekään en kaikista ole selvillä :-) Jokainen kahvista pitävä löytää varmasti omansa ja kaikki vaihtoehdot ovat yhtä hyviä. Ei muuta kuin kahvikupilliselle ! <3

   Poista
 3. Kahvia tulee kyllä juotua ehkä vähän liikaakin:) Nimittäin töissä on välistä sellaista sutinaa ettei kerkiä muuta kuin kahvikupin napata mukaan:) Sitten kun sen kahvinsa saa juoda ihan rauhassa niin onkin kiva kokeilla eri makuja ja nämä kuulostavat/näyttävät kyllä hyviltä! Laitetaan heti nämä korvan taakse:) Meillä juodaan kotona ihan sitä perinteistä juhla mokkaa. Mukavaa loppuvuotta sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin oli kiva kokeilla muuta kahvia, kuin perusjuhlamokkaa ! Suosittelen kokeilemaan :-) Kivaa alkanutta Uutta Vuotta ! <3

   Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !