Mustaa kuivakakkua (resepti) ja lihapullia







Joulun alla leivoin. Suorastaan urakalla. Leivoin myös melko perinteisen kuivakakun, josta tulikin t-o-d-e-l-l-a suklaisen herkullinen. Insta-tiliäni seuraavat tietävätkin jo, että kakku tuli tehtyä ja se tuli syötyäkin melko vauhdikkaasti. En kerinnyt ottamaan siitä kuvaa kokonaisena, vaan jo puoliksi syötynä. Innostuin kakun kuvaamisesta vasta sen jälkeen, kun olin sitä maistanut.... Insta-tilillä myös kyseltiin reseptin perään, joten ajattelin sen tänne bloginkin puolelle kirjoittaa.


Jospa joku haluaa leipoa mustan kuivakakun.

Kuivakakku nimittäin oli väriltään tummanruskea, lähes musta.

Aineksina oli vähän sitä sun tätä, kuten banaania, puolukkaa, reilusti kaakaojauhetta. Maku mehevä, suklainen, banaanin vivahteinen.


ALKUPERÄINEN KUIVAKAKUN OHJE

80 g sulatettua voita
4,5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl kanelia *
2 tl inkivääriä*
1 tl neilikkaa*
2 tl soodaa
3 dl maitoa
1,5 dl puolukkasurvosta

* tai 1 rkl piparkakkumaustetta.


SÄVELLYKSENI

100 g sulatettua voita
yhteensä 4,5 dl kaurahiutaleita, ruisjauhoja maissijauhoja, hiukan vehnäjauhoja
2 dl muscovadosokeria
2 tl kanelia
2 tl soodaa
3 dl maitoa
ehkä 1 dl puolukoita
2 survottua banaania
aika monta ruokalusikallista (5 rkl ?) kaakaojauhetta
2 tl vaniljajauhetta.

** Meillä ei ollut inkivääriä eikä neilikkaa, joten oli jätettävä ne pois.

*** Maidon sijaan voi laittaa muutakin nestettä.
Olen muistaakseni joskus käyttänyt ihan vettäkin.


VALMISTUS

Sekoita aineet keskenään.
Kaada seos voideltuun vuokaan.
Paista noin 180 asteessa 40-50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

***

Kakun maut parantuvat ja tasaantuvat parin päivän sisään, joten jos vain malttaa olla syömättä koko kakkua kerralla, saa todellisen makunautinnon parin päivän päästä. Oli se kyllä hyvää jo heti tuoreeltaankin !

Itse säilytän kakkua jääkaapissa, josta nostan sen riittävän ajoissa huoneenlämpöön ennen tarjoilua.




LIHAPULLISTA

Tämän postauksen otsikossa on maininta lihapullista. Kyseessä on aivan tavalliset lihapullat, niissä ei ole mitään salaisuutta. Lähinnä juju onkin siinä, että minä itse tajusin, kuinka lihapullia valmistetaan niin, että ne ovat pyöreitä, pysyvät kasassa paiston ajan ja että ne eivät pala paistamisen aikana, kun haluaa saada ne täysin kypsiksi sisältäkin, silti makoisan ruskeiksi.

Valmistin siis lihapullataikinan täysin perinteiden mukaan. Mitä nyt sisällytin taikinan joukkoon marinoituja oliiveja, mutta sehän nyt ei ole mitään maata mullistavaa. Lisäksi silppusin ohjeen mukaista vähemmän sipulia pieniksi taikinan joukkoon. Mutta muuten taikina oli täysin perinteinen, jonka jokainen on varmasti kerran elämässään valmistanut.





Pyöritin taikinasta pullia useamman, ehkä kymmenkunta, ennen kuin aloitin paistamisen. Paistamisen aikana pyörittelin lisää. Ensimmäinen paistopannullinen pullia melkein paloi. Pidin liettä liian isolla liekillä, vaikka alkuvärin saatua pullia olisi voinut pienemmällä paistaa. Tästä otin kuitenkin opiksi, joten seuraavat pullat paistuivatkin hienosti kauniin ruskeiksi.

Pullien pyöritysvaiheessa pyöritin pullia kunnolla, jotta niistä tuli sileitä, kiinteitä ja suht pallomaisia. Kun riittävästi pyörittelee, lihapullista todella tulee melko kiinteitä, jolloin ne eivät hajoa paiston aikana yhtä helposti, kuten mulle on niin monta kertaa aiemmin käynyt. Ennen olen liian vähän aikaa pyöritellyt lihapullia, jolloin ne ovat hajonneet herkästi jo paistamisen alussa (alku)värin ottovaiheessa. 

Paistamisen alkuun otin pulliin värin, jonka jälkeen laitoin liettä pienemmälle ja annoin pullien paistua rauhassa kannen alla. Välillä hytkyttelin pannua, jolloin pullat kieriskelivät lähes itsekseen pannulla ja siten niistä tuli niinkin pyöreitä.

Mitä siis opin:

Maltti on valttia. Kun pulliin on saanut väriä päälle, pienentää lieden voimakkuutta. Lisäksi kannattaa pyöritellä kaikki taikina pulliksi ennen paistamista. Ainakin, jos on tehnyt taikinan 1 kilon jauhelihamäärästä, kuten allekirjoittanut teki. Tällöin voi keskittyä pullien hytkyttämiseen.

Joka tapauksessa, mieheni oli aivan otettu, kun tein lihapullia. Itse olin yllättynyt lihapullien hienosta ulkonäöstä. Toki olivathan ne myös herkullisia.


*******



Kommentit