tiistai 23. tammikuuta 2018

Pataleipää (resepti)




Jo jonkin aikaa olin halunnut kokeilla leipoa kaurapataleipää. Olin nähnyt Instagramissa ihanan herkullisia kuvia vastapaistetusta kaurapataleivästä, jonka tuoksu suorastaan tulvi nenään saakka läpi kännykän lasin.

Kuolahan siinä alkaa valumaan ja voi jo maistaa tuoreen leivän maun. Kaurapataleivän ohjetta oli moni kokeillut ja he kaikki ylistivät sen valmistuksen helppoutta ja paistetun leivän uunituoretta makua.

Eikö ala sinullakin jo kuola valumaan ?



Ainoa taho, josta olin aiemmin kuullut kaurapataleivän reseptistä ja johon kaikki pataleivän muutkin tekijät ja kehujat viittasivat, oli Ranteita myöjen taikinasa - blogin pitäjä. Sen blogin kautta luin reseptin monta kertaa läpi ja myös kommenttiboksista toisten leipojien kokemukset.



Alkuun jämähdin sanaan pata. Että millainen pata pitää olla, että saa sen leivän tehtyä. Moni kertoi tehneensä sen kattilassa. Meidän kattiloista en ole varma, voiko ne laittaa uuniin, sillä niissä on kahvat muovista, joten jos ne sulavat, on kattila mennyttä. Sitten ihmettelin, josko voisin käyttää teräsvuokaa, mutta kun en ollut siitäkään varma, en sitten vieläkään tehnyt leipää.


Kunnes erääänä päivänä tajusin, että pataleipä tehdään padassa. PATA !




Onhan mulla patoja ja vieläpä kannellisia sellaisia. Aivan kuten ohjeessa sanotaan. Kansi on leivän paistamisen alussa kiinni, ja se otetaan pois noin puolessa välissä leivän paistoa. (Kyllä mä välillä ihmettelen mun järjen hitautta ja tai sen tyhmyyttä ...) 


Tarkistin valitsemani padan tilavuuden ja aloitin kaurapataleivän valmistuksen. Koska olen jääräpäinen, olihan reseptiä tietysti heti hieman sävellettävä ainesten suhteen. Paljoa en poikennut alkuperäisestä ohjeesta ja varsinaisen valmistusvaiheen tein orjallisesti ohjeen mukaan. 

Alkuperäinen ohje löytyy siis Ranteita myöjen taikinasa - linkistä. Tämä linkki ohjaa suoraan Kaurapataleivän ohjeeseen. 

Oma ohjeistukseni on hyvinkin samanlainen, mutta koska tein hiukan muutoksia, koska meillä ei ollut kauraleseitä, laitan muutetun ohjeen alle.







KAURAPATALEIPÄ SÄVELLETTYNÄ

3,5 dl vettä

0,5 hiivapalaa

1 dl ruisjauhoja

1 hyvä loraus tummaa siirappia

1,5 tl suolaa

2 dl kaurahiutaleita
4,5 dl vehnäjauhoja

  • Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola, siirappi, kaurahiutaleet.
  • Sekoita seosta hyvin.
  • Sekoita vehnäjauhot ja ruisjauhot mukaan. Älä vaivaa, vaan sekoita hyvin.
  • Pyöräytä taikina leiväksi.
  • Kohota leipä liinan alla 30 minuuttia.
  • Laita 3 litran pata kansineen kylmään uuniin.
  • Aseta uuni 225 asteeseen ja laita uuni päälle.
  • Ota pata uunista.
  • Ripottele padan pohjalle kaurahiutaleita.
  • Laita leipä pataan ja leivän päälle hiukan jauhoja.
  • Laita kansi padan päälle ja pata kansineen uuniin.
  • Paista leipää 30 minuuttia. Ota kansi pois.
  • Paista vielä 15 minuuttia ilman kantta.
  • Ota pata leipineen pois uunista ja anna jäähtyä ennen herkuttelua.

Leivästä tulee kauniin näköinen ja maku on aivan uskomattoman herkullinen.


Suosittelen kokeilemaan !


*******

4 kommenttia:

  1. Oih, ihanan näköistä leipää! *pyyhkii kuolaa suupielestä*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ! :´-D Siitä vain nyt leipomaan ihanaa pataleipää ! :-)

      Poista
  2. No todellakin alkaa:) Kiitos ohjeesta, kokeiluun menee! Mukavaa talvipäivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä ! :-D Itse meinaan tehdä sitä uudelleen joko tänään tai huomenna, riippuen, miten ehdin. Ihanaa talvista päivää sinullekin ! <3

      Poista

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...