Vispipuuroa chia-siemenistä (resepti)








Pitkästä aikaa tein chia-siemenistä puolukkavispipuuroa. Kun kerrankin saatiin noukittua hieman puolukoita talteen pakastimeen syksyn sienimetsäretkillä.

Chia-siemenet on superfoodia, jota on helppo käyttää kaikin puolin, sillä niitä on helppoakin helpompi lisätä ruoaksi asti.


Sana "chia" tulee asteekkien kielestä ja tarkoittaa öljyistä. Pieni chia-siemen onkin erinomainen rasvahappojen lähde. Chia-siemenet ovat proteiinipitoisia ja sisältävät omega 3- ja omega 6-rasvahappoja optimaalisessa suhteessa (3:1) sekä suolistoa hellivää kuitua. Ne ovat myös gluteenittomia, maidottomia, vegaanisia, GMO-vapaita eivätkä sisällä lisä- tai säilöntäaineita. Koska chiat imevät itseensä 9- (jopa 12-) kertaisen määrän nestettä, on ne myös riittoisia. Chia-siemenet pitävät nälän loitolla, juuri niiden sisältämän proteiinin ja runsaan kuidun takia.


Chia-siemenien käytössä on yksi todella hyvä ja tärkeäkin nyrkkisääntö. Koska chia sitoo itseensä paljon nestettä, on ne turvotettava ennen käyttöä tai nauttimista. Liota käytettävä määrä chia-siemeniä vedessä tai muussa nesteessä, esim. mantelimaidossa, jolloin siemenet turpoavat ja siten siitä tulee hyytelömäistä tai geelimäistä sosetta. Suositeltava päiväannos on 1-2 ruokalusikallista.

Sekoitussuhde voi olla 1:10, eli chia-hyytelön voit valmistaa laittamalla 1dl chia-siemeniä litran kannuun ja kaatamalla vettä tai muuta nestettä siementen päälle. Sekoita ja anna siementen turvota vähintään 15 - 60 minuuttia tai yön yli jääkaapissa. Sekoittele turvotuksen aikana, sillä siemenet todellakin turpoavat ja saattavat paakkuuntua, joten sekoitus turvotuksen aikana on paikallaan. Mikäli hyytelöstä tai seoksesta, mitä nimeä haluaakin käyttää, tulee liian paksua, voi lisätä nestettä haluamansa määrän lisää. 

Geelimäinen hyytelö sopii käytettäväksi smoothiessa, (tuore)puurossa, myslien joukossa tai vaikka jogurtin seassa. Itse olen joskus laittanut seosta vuokaleipätaikinan ja lettutaikinan joukkoon sitomaan rakennetta kiinteämmäksi, etenkin, kun kyseessä on gluteeniton taikina. Seosta voi käyttää sellaisenaan, mutta sellaisenaan syötynä taitaa olla melko mautonta, joten voi olla mieluista maustaa sitä oman makunsa ja halunsa mukaan. Onneksi seosta voi ja on helppo maustaa lähes minkä tahansa kanssa.

Itselläni on silloin tällöin chia-siemengeeliä jääkaapissa lasipurkissa odottamassa käyttöönottoa. Pitkiä aikoja en itse halua sitä jääkaapissa seisottaa. Yleensä laitan chia-siemeniä likoamaan sen verran, kuin ajattelen käyttäväni parin päivän sisällä. Chia-siemeniä ei välttämättä tarvitse blendata tai murskata mitenkään, makunsa ja tapansa kullakin tässäkin asiassa. Mutta vaikka siemeniä on turvotettu jo nesteessä, saattavat vielä senkin jälkeen imeä itseensä nestettä jonkin verran lisää, mikäli niitä ei ole murskattu.

Chia-vispipuuroa olen tehnyt aiemminkin. Tuolloin tein isomman satsin.


Tämän kertainen ohjeeni oli:


CHIA-VISPIPUURO 2:LLE

1 dl chia-siemeniä
2 dl kookosmaitoa
2,5 dl puolukoita
1,5 (-2) dl vettä
1 kpl avokado
3 tl vaniljasokeria 


Lisää chia-siemenet kookosmaito-vesi-seokseen.
Anna chian turvota tunnin verran tai yön yli.
Sekoita kaikki ainekset esimerkiksi tehosekoittimessa tasaiseksi.
Nauti.


Reseptiä voi muokata oman maun ja saatavilla olevien ainesten mukaan.


CHIA-VISPIPUURO 2:LLE

1 dl chia-siemeniä
2 dl kookosmaitoa
2,5 dl puolukoita
1,5 dl vettä
1 (-2) kpl banaania 
2 rkl lucumaa *

* voi käyttää mitä tahansa makeutusaineena, kuten sokeria, intiaanisokeria, steviaa, hunajaa oman tarpeen mukaan.


Yhden annoksen ohje voisi olla:

2 rkl chia-siemeniä
2 dl puolukoita
2,5 dl maitoa
1 rkl manteleita liotettuna *
1 tl sokeria.

* manteleiden sijaan voi käyttää esimerkiksi liotettuja cashew-pähkinöitä.

Tai:

1,5 dl maitoa
3 rkl chia-siemeniä
1,5 dl puolukoita
½ - 1 kpl banaania
2 tl hunajaa.



Chia-vispipuuron rakenne oli samettisen pehmeää ja maku aivan kuten mannasuurimoista tehty vispipuuro. 

Vispipuuro säilyy yllättävän hyvin seuraavaan päivään. Seuraavan päivän aamuna onkin aivan ihanaa syödä aamiaiseksi chia-vispipuuroa.



Aamiainen.

Toinen aamiainen. Voi olla välipalakin.


Oletko sinä kokeillut jo chia-siemeniä ruoanlaitossasi ?


******


Kommentit

  1. Voi kun minäkin pystyisin tuollaiseen terveelliseen aamiaiseen!
    Taidan kohta muuttaa teille alivuokralaiseksi :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa ! <3 Tämä vispipuuro on helppo tehdä. Jos tekee isomman satsin, sekin on mahdollista, sillä se ei mene pahaksi heti seuraavaksi päiväksi.

      Poista
  2. Hyvältä näytti ja kuulosti:) Kiitos tästä vinkistä, minä en olekkaan koskaan noita chia-siemeniä kokeillut mutta nyt kyllä on testattava! Mukavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ! Kannattaa ainakin testata, muuten ei voi tietää, tykkääkö :-) Kivaa viikon alkua ! <3

      Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !