Liikuntaa kotona kaiken maailman hilavitkuttimilla
Meille on kerääntynyt vuosien varrella eräänlainen kokoelma kuntoilua avittavia apuvälineitä. Kun ei yksinkertaisesti ehdi käydä kuntosaleilla tai jumpparyhmissä, voi kotonakin ja lähimaisemissa tehdä jotain. Oma keho on erinomainen jumppaväline, mutta joskus kuntoilun apuvälineelle on käyttöä; auttamaan ja tehostamaan liikkeen tuottoa.

Harrastuksemme puitteissa meillä on (tai ainakin pitäisi olla) oheisharjoituksina lihaskuntoilua ja aerobista liikuntaa. Puhumattakaan palauttavista toimista, kuten palauttava lenkki joko kävellen tai hölkäten sekä venyttely staattisena ja / tai liikkuvana. Ajanpuutteeseen voin vain sanoa, kuten olen aiemminkin maininnut, työnteko haittaa harrastustamme. Mutta vuosien varrella kerääntyneitä hilavitkuttimia kun on kotona, voi niitä hyödyntää. Tänä päivänä on mahdollista itse hankkia kiinnostavimmat laitteet, joilla aloittaa ja/tai tehostaa liikuntasuoritustaan.Itse olen ollut aina polvistani arka. Joka kerta, kun on pitänyt polvillaan tehdä jotain liikettä, olen kironnut sen liikkeen taivas tietää mihin saakka. Suorastaan inhoan, kun polviin sattuu ja polviluut muljahtavat lattiaa kohti, ja vaikka kuinka yrittää olla kivusta piittaamatta, ei liikesuorituksesta tule mitään. Ei ainakaan ilman pehmusteita.

Monesti jo villasukka auttaa pehmentämään lattian kovuutta polvia vasten. Nappaan oikeastaan aina jonkin vaatekappaleen polvien alle, jos on oltava polvillaan tekemässä jotain liikettä, eikä ole jumppamattoa lähimailla. Polvillaan tehtäviä liikkeitä kun on olemassa, ja ne ovat hyviä, joten en halua olla tekemättä niitä liikkeitä. 


Jumppamatto on peruspehmennin koko kropalle. Mattoja on monenlaisia, laatueroja niissäkin löytyy. Se matto, mikä meillä on kotona, ei ole parhaimmasta päästä, jos ajattelee joogaamista ja venyttelyä. Matto ei nimittäin pidä, vaan jalka / käsi luisuu pitkin maton pintaa. Yritä siinä nyt sitten venytellä !

Kotona tehtävät venytykset voin tehdä ilman jumppamattoakin käyttäen varsinaista sisustusmattoa pehmusteena ja lisänä sisustustyynyjä. Mutta mielellään ei sisustusjuttuja käytä liikunnan yhteydessä. Ainakaan sisustustyynyjä.


Meidän salille on hankittu pehmennysruutuja, jotka on oikeastaan aika käteviä. Ne mahtuvat nätisti pinoon, ovat pirteän väriset ja mikä parasta, hoitavat tehtävänsä todella hyvin. Pehmennysruudut - vai miksikä niitä kutsuisi ? - on käteviä jo ihan siksikin, kun niitä on helppo jalalla tai kädellä siirtää paikasta toiseen liikkeen mukana. 

Jumpparuutuja

Jumpparuutuja


Olen vasta viime vuosina ymmärtänyt ja sisäistänyt, kuinka hyvä oma keho on lihaskuntoharjoittelussa. Olen käyttänyt aiemmassa kuntosalielämässäni lähinnä tankoja ja laitteita, kun olen ajatellut, etten saa omasta kehostani tarpeeksi vastusta. Tänä päivänä ymmärrän, että omalla keholla voi tehdä paaaaaaaaljon saaden myös jonkinnäköisiä tuloksia aikaiseksi. 

Laitteissa on se hyvä puoli, että ne ohjaavat oikeaan liikerataan. Sen jälkeen onkin mainio vaihe seurata vapaan harjoittelun tulosta omalla kropalla. Tahdon siis sanoa, että molempi parempi, mutta oman kehon hyöty on uskomaton.

No mutta asiaan. Sain varmaan jo 15 vuotta sitten joululahjaksi GymStickin, joka oli silloin mun joululahjalistassa. Se onkin vekkuli väline. GymStick antaa ristivastusta vaikkapa askelkyykkyyn, jolloin tulee harjoitusta myös koordinaatioon ja tasapainoon. Tottuneemmallekin kyykyn tekijälle voi GymStickistä olla hyvää vastusta. GymStick on jumppakepinlainen keppi, jonka päissä on kumiset narut, joita pyörittämällä kepin ympärille saa lisättyä vastusta.


GYMSTICK
Kun joskus aikoinaan kävin kuntosalilla, siellä oli tasapainolauta. Tasapainolauta oli leveähkö ja siinä oli toinen puoli pehmeähkö puolipallo toisen puolen ollessa tasainen. Muistan, kun aloitin sillä harjoituttamaan tasapainoani. Voi jessus sentään, kun tutisin ja tärisin siinä, enkä millään meinannut laudalla edes pysyä. Tajusin, että mulla on todella huono tasapaino. Mutta harjoitus tekee mestarin ja jossain vaihessa tein tasapainolaudan päällä käsipainojen kanssa erinäisiä liikkeitä. Kun lopetin salilla käynnin, en ole sen jälkeen tasapainoillut laudalla. Kunnes jälleen joululahjalistallani muutama vuosi sitten oli tasapainolauta. 

Tasapainolautani on ihan pakkotuote tasapainon sekä keskikehon vahvistamista ajatellen. En ole mikään suuri osaaja yhäkään tasapainolaudan kanssa, mutta kyllä toisinaan huomaan hihkuvani miehelleni "Kato, kato ! Kato mä pystyn tekee näin !".

Kuminauhasta on myös ollut paljon iloa. Ei pelkästään minulla, vaan myös miehelleni. Sitä käytetään kotona ja treenisalilla. Juuri viimeksi käytin kuminauhaa salilla ojentajieni treenaamiseen. On paljon venyttelyliikkeitä, joissa kuminauhalla voi tehostaa ja avittaa liikettä.

Putkirulla oli monen vuoden haave, kunnes sain sen joululahjaksi, kuinkas muutenkaan. Putkirulla on mainio väline lihashuollossa sekä venyttelyliikkeissä. Muistan, kuinka ajattelin putkirullan olevan vaativa käyttää lihashuollon yhteydessä, että se vaatisi jo aivan älyttömän paljon voimaa kropalta, jotta sitä voisi käyttää. Nyt se on yksi lempparivälineistäni sen monipuolisuuden takia.

Meiltä löytyy myös käsipainot, nilkka-/rannepainot sekä hyppynaru. 

Aina ei tarvitse olla minkäänlaisia hilavitkuttimia, sillä omalla keholla on vielä paaaaaljon annettavaa. Mutta joskus on hyvä saada apuja välineistä. Kotonakin  siis voi tehdä vaikka mitä kuntonsa vuoksi. Meillä on kesäisin purjehdusreissuillamme joskus mukana muun muassa kuminauha, gymstick, putkirulla lenkkareiden lisäksi.
Onko sulla jumppavälineitä kotona ?*******

Kommentit

 1. Kiva kun kotonakin pystyy harrastamaan:) Kaikenlaisia välineitä löytyy täältäkin, kahvakuulat on omia lemppareita:) Ihanat kuvat sinusta! Mukavaa alkanutta viikkoa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päden Paja ! <3 Oij, kahvakuulat olisi kova juttu ! Jostain syystä en ole kahvakuulia hommannut, vaikka ne onkin todella monipuoliset välineet nekin. Kivaa loppuviikkoa sinulle ! <3

   Poista
 2. Meillä on pieni kuntosali tuolla saunatuvalla. Itse en kyllä ole sielä käynyt piiiiitkään aikaan treenaamassa. Mukavaa viikonlopun jatkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun olisikin tila, jonka voisi laittaa kuntosaliksi. Autotallia olen mietiskellyt saliksi, mutta taitaa olla turhan likainen, ei jaksa alkaa puunaamaan niin paljo, kun pitäisi :-D Me tohotetaan eniten olohuoneessa ja toisinaan siirretään huonekalujakin pois tieltä. Kivaa alkanutta viikkoa ! <3

   Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !