Instagram - seuraajat, iloa vai surua


Someviidakoissa on kivaa. Ainakin itselläni on hauskaa Instagramissa. Kun rekisteröidyin Instagramiin kolmisen vuotta sitten, olin myyty, hurahdin kertalaakista. Alkuun en ymmärtänyt Instagramista mitään, tietenkään. Enkä kai vieläkään, mutta tänä päivänä pärjään sen kanssa ja osaan toimia sen verran, kuin minulle on tarpeen. 


Miksi olen Instagramissa, vaan en Facebookissa ?

Kun Facebook tuli suosioon, en ymmärtänyt siitä yhtikäs mitään. Jostain syystä en edes halunnut alkaa sitä ymmärtämään, joten en rekisteröitynyt, enkä liittynyt sinne. Sitten aloin kuulemaan Instagramista ja Twitteristä. Ihmettelin, että mitä ne ovat. En ymmärtänyt niistäkään mitään.

Kolmisen vuotta sitten siskoni valisti mua. Jos on älypuhelin, voi käyttää Instagramia, Twitteriä, Faceakin. Mullahan ei ollut silloin älypuhelinta, joten ajattelin, että ok, mokomat ei koske mua. Mutta sitten siskoni laittoi seurassani omaan Instagram-tilillensä kuvan ja kirjoitteli sinne jotain. Utelin, että mitä, missä, milloin, miksi. Sain kuulla Instagramin ominaisuukista enemmän. Että se on kuvien jakeluohjelma, jonne voi laittaa kuviaan ja joista voi tykätä ja voi olla seuraajia.

Ai ketkä voi laittaa sinne kuvia, ketkä voi sitä seurata ? 
Ai miksi tuntemattomat seuraisi ja tykkäisi ?

Ihan oikeesti, näin pölö mä olen ollut.

Niillä paikkeilla sain jostain syystä käyttööni älypuhelimen ja jotenkin innostuin minäkin Instagramista. Ja sille tielle jäin ja sillä tiellä olen yhä.
Aina, kun aloitan uuden ohjelman opettelun, mua risoo se, etten osaa sitä käyttää, eikä ole olemassa käyttöohjetta, miten sitä käyttää. Tai sitten käyttöohje on niin vaikeaselkoinen tai pitkä tai paksu nivaska, etten jaksa alkaa koluta sitä läpi.

Ööööö, olenko kärsimätön luonne...

Siskoni auttoi minua Instagramin alkuun pääsemiseksi sen verran, minkä itse osasi ja loput opettelin itse. Olin kuin Liisa Ihmemaassa. Ihmettelin muiden Instagram-käyttäjien hastageja, kuinka niitä käytetään, mistä niitä löytää, kuinka paljon niitä voi olla, minkä kielisiä hastageja käyttäisi. Lisäksi ihmettelin muiden IG-käyttäjien suuria seuraajamääriä. Miksi toiseilla on huikeasti seuraajia, toisilla ei.Tähän päivään mennessä osaan riittävästi käyttää Instagramia. Osaan muokata jo julkaistuun kuvaani liittyvää tekstiä, osaan käyttää hastageja, olen päätynyt käyttämään Instassa suomea ja englantia. Olen jopa oppinut käyttämään lisäappeja, joilla saa muokattua kuviani, vaikkapa lisäämällä kuvaan tekstiä, emojeja, ylipäätänsä muokkaamaan kuvaa. Olen oppinut käyttämään sanaa äppi, eli application, eli sovellus, eli ohjelma. Olen oppinut alkamaan seuraamaan muita tilejä, olen oppinut löytämään minua kiinnostavia IG-tilejä, joita seurata ja joiden kuvista tykkään. Olen jopa saanut lisättyä seuraajieni määrää.


SEURAAJAT INSTAGRAMISSA

Seuraajat onkin sitten se seikka, josta haluan enemmän puhua.

Kun liityin Instagramiin, ihmettelen muiden IG-käyttäjien seuraajamääriä:

Voi vitsit, tolla on jo 12 861 seuraajaa ! 
Voi että, tollakin on jo 1785 seuraajaa. 
Tollakin sentään 264. Mulla on 15, nekin tuttuja.

Mietin, mistä ihmeestä niitä seuraajia kerääntyy.

Kuka löytää mun kuvia IG-viidakosta ?

Kuka edes alkaa seuraamaan tuiki tuntematonta ?

Tällä hetkellä minulla on hiukan yli 700 seuraajaa. Jostain syystä en saa siitä kiksejä, kuten olisin voinut alkuaikoina kuvitella saavani. Joo, onhan se kivaa, että on seuraajia, jotka myös kommentoivat, mutta minäpä taidankin olla nirso seuraajistani. En kelpuuta sinne ketä tahansa. Näemmä.
EPÄTOIVOTUT SEURAAJAT

Kuten sähköposteihin, voi Instagram-tilillekin tulla roskapostia, tosin kun on kyse Instasta, roskapostiksi luen epätoivotut seuraajat. Epätoivotut seuraajat, jotka eivät ole ketään tai mitään. Epätoivotut seuraajat, jotka ovat feikkaajia, huijareita. Näihin kuuluvat lääkärit, insinöörit, öljylautalla työskentelevät, armeijan miehet, jotka ovat jääneet leskeksi ja ovat mahdollisesti jopa yksinhuotajia. Omien sanojensa mukaan.

Kun laitan eston epätoivotuille seuraajille, olenko rasisti ? Kun valitsen seuraajani, onko se eettisesti ja moraalisesti oikeaa käytöstä ?

Keskustelin tästä erään tutun kanssa. Tuttuni oli sitä mieltä, että on rasistista, jos laitan eston esimerkiksi värilliselle ihmiselle. Mutta onko se rasismia ? Mielestäni ei, mikäli huomaan sen tilin olevan yhtä feikki, kuin joku valkonaama, joka kertoo olevansa lääkäri tai yksinhuoltajaisä, joka työskenteli US Armyn palveluksessa.

Oma lukunsa on sitten kaikki ne, jotka kertovat:

You look so beautiful  
Ever since I sight my eyes on you, my mind have not been at rest.
Are you real, you are angel. 
Omg, you cannot be real.
I must confess you´re a georgeous lady with a charming smile. 

Tiedättekö, kun minuun ei moinen puhe tehoa. Päinvastoin !

Mua alkaa jotenkin ällöttää - anteeksi vahva ilmaisu - kaikki tuommoinen puhe. Vaikka profiilitekstissäni kuinka kerron olevani keski-ikäinen ja naimisissa, eivät ne välitä siitä kuvauksesta. Instagram on jossain määrin jokin Tinder, kaiketi. En tiedä, mutta siltä toisinaan tuntuu. Kaikki tietoni Tinderistä rajoittuu siihen, että se on jonkinlainen treffiohjelma.

Ja hei, en varmasti ole ainoa, joille on lirkuteltu samalla tavalla, tämän seikan tiedän 100-varmasti. Kun näitä tekstejä tulee vastaan, nauran niitä miehelleni ja  mieheni kanssa. 😈

On puhuttu myös maksetuista seuraajista. Kysynpä vaan, että kuka alkaa maksamaan siitä, että saa paljon seuraajia ? Ei mulla ole intoa, eikä varaa alkaa maksamaan seuraajista. Minä haluan käyttää ne rahat johonkin muuhun.

Olen siis alkanut käyttää estoa epätoivotuille seuraajille. Aivan surutta käytän sitä, sillä feikki on feikki, mun ei ole pakko sitä sietää omalla tililläni. Joo, voisin laittaa tilini yksityiseksi, mutta mikäli olen ymmärtänyt oikein, ei sekään ole tae, etteikö feikkaajat alkaisi seurata.

Sitten on niitä IG-käyttäjiä, jotka ovat liittäneet jonkinnäköisen automaattisen seuraus-toiminnon tiliinsä. Kun on jokin tietty hastag-sana, alkaa sitä käyttämällä tulla seuraajia, jotka ovat sen asian suuria toimijoita tai jotain. Otan esimerkiksi vaikkapa purjehtimisen, englanniksi sail, sailing. Kun laitan jotain merihenkistä kuvaa ja liitän kuvaan #sail #sailing, on minua alkanut seuraamaan jos minkälaista sail-aiheista sivustoa. Noh, siinäpä seuraa, ei ne kauaa ole kulmilla, kun ne jo lopettavat seuraamisen. Tällainen toiminta on mulle ok, niihin en laita estoja, sillä ne ihan oikeasti lopettavat parin päivän sisään seuraamisen. Mua ei haittaa, mikäli se hetkellisesti lisää seuraajamäärääni. Seuraajamäärän vaihtelut on sen verran pieniä heittoja, että jos seuraajiani on tänään 695, huomenna 705, asia on puolestani ok. Mun maailma ei siihen kaadu. Korkeintaan huvittaa ja on kieltämättä jossain määrin mielenkiintoista.

INSTAGRAMIN SEURAAJAMÄÄRÄT

Instagramin seuraajamäärä ei ole mulle edes kolmanneksi tärkein seikka Instagramissa. En tarvitse 10 000 seuraajaa, ainakaan, mikäli ne ovat feikkejä. Myönnän, että on mielenkiintoista nähdä, saanko seuraajia, mutta se ei ole se pointti. Jos IG-seuraajieni määrä jää pieneksi, mua ei haittaa. Toisaalta, jos löytyy paljon kivoja seuraajia, mikäs siinä. En tietenkään kiellä seuraamasta minua, ja jos sitä kautta seuraajamääräni kasvaa, kasvakoon. On mukava huomata, että muutkin tykkäävät kuvistani.

Mutta kun puhutaan seuraajista, mulle tärkeintä seuraajissa on ne, jotka oikeasti ovat oikeita ihmisiä, tykkäävät aidosti mun kuvista, mahdollisesti joskus jopa kommentoivat kuviani. Haluan luottaa seuraajiini ja haluan, että he pystyvät luottamaan minuun. Luottaa niin paljon, kuin somemaailmassa on mahdollista.

Minä itse seuraan niitä, joiden kuvista pidän, joiden kuvat puhuttavat minua. Pidän myös asiapitoisista tileistä, tykkään seurata tiettyjä kaupallisiakin tilejä. Seuraamani tilit ovat mun näköisiä tilejä, joita seuraan aidosta halustani. 

Joistakin IG-seuraajista on tullut jonkinlaisia kavereita, joista välittää niin paljon, kuin vain voi tällaisessa ympäristössä, kuin Instagram on. Olen jopa saanut yhden ystävän Instagramin kautta. Ystävän, jota ajattelen ilman Instagramiakin jos en joka päivä, niin monta kertaa viikossa. Instagram on siis jonkinlainen tutustumispaikkakin, vaikkakaan ei Tinder.
JOS EN HALUA PALJON SEURAAJIA, MIKSI OLEN INSTAGRAMISSA ?

Hyvä kysymys ! Olen itsekin miettinyt, miksi hurahdin Instaan. Mikä tekee siitä sellaisen, että sinne on laitettava selfieitä, maisemia, luontokuvia, ruokakuvia, kosmetiikkakuvia.

Olen aina tykännyt valokuvista. Tykkään plärätä omia ja toisten valokuvia. Tykkään katsoa kivoja kuvia. Ja kun niillä voi hiukan leikitellä, niin hommahan on täydellistä mulle. Ja kun jostain tykkään, haluan sen myös jakaa.

Tiedostan erinomaisen hyvin, että on ihmisiä, joita ei minun tilini kiinnosta pätkän vertaa. Heitä ei kiinnosta kuvani, tekemiseni, moni ei varmasti edes halua seurata minua, koska olen tämän näköinen tai koska mielenkiinnon aiheeni ovat aivan toisenlaiset heihin nähden. Mutta mua ei haittaa. Sillä uskon, että jokaiselle on jotain, minkä kokee omakseen, Instagramissakin.


Mitä sinä olet mieltä Instagramista tai somesta ylipäätänsä ?

Käytätkö itse Instagramia ?


*******

Kommentit

 1. Minulle instagramista on ollut enimmäkseen vain iloa. On hauskaa katsella kauniita kuvia ja oppia muiden valokuvista uusia ideoita. Seuraajia tulla tupsahtelee vähitellen. Eniten muita luontokuvista innostuneita. Joidenkin kanssa tulee jokunen sana joskus vaihdettua ja tällöin nämä ihmiset tulevat tutummiksi mikä on ihan mukavaa.
  Ihan kivana harrastuksena pidän. :)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloa se on minullekin enimmäkseen. Ja niin totta ! Muiden kuvista saa inspiraatioita ja uusia ideoita, ja on hauska huomata, miten se poikii silti erilaisia kuvia, jokainen kun tekee samasta ideasta oman näköisensä kuvan. Hyviä huhtikuun kuvaushetkiä !

   Poista
 2. Olen aika aktiivinen Instan käyttäjä. Seuraan ehkä liian useaakin tiliä. Voisin sen suhteen kyllä tehdä siivousta. Mutta on aika monia juttuja mitkä minua kiinnostaa!
  Minun Insta on minun näköinen. Päivitän sinne kuvia omasta elämästäni ja siitä mitä kaikkea teen ja mistä tykkään :)
  Olen myös kiinnittänyt huomiota noihin Feikki-seuraajiin. Ne ärsyttävät minua! Minullakin mukamas on yli 1000 seuraajaa, mutta miksi vain kuvistani tykkää km. noin 100. Tämä ei tunnu menevän minun jakeluuni.
  Olisi kiva laittaa seinälleni teksti, "että älä seuraa minua, jos et aidosi ole kiinnostunut kuvistani" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samma här, eli melkoisen aktiivinen olen Instassa :-)

   Feikki-seuraajat todellakin ovat turhia. Olenkin alkanut estää heitä heti melkein kun alkavat mukamas seuraamaan. On todella hassua, että jos on vaikkapa juuri se 1000 seuraajaa, vain murto-osa heistä tykkää kuvista. Mielestäni se ei anna edes itselle oiekaa kuvaa seruaajien määrästä.

   Olen itsekin miettinyt, josko laittaisi samantyylisen viestin seinälle. Mutta kun ei edes mun nykyinenkään viesti mene perille, kuinka voisi mainitsenasi viesti osua ja upota. :-D

   Mutta pidetään Instassa hauskaa ja "nähdään" sekä tykätään siellä aktiivisesti vastedeskin ! :-D

   Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos !